Ζωγραφίζοντας με τον καφέ

Ζωγραφίζοντας με τον καφέ

Μια Βρετανίδα καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τον καφέ σαν πρώτη ύλη ζωγραφικής και δημιουργεί έργα τέχνης  για κοινωφελείς σκοπούς.

 

Οι περισσότεροι λάτρεις του καφέ γνωρίζουν πως εκτός από μια απολαυστική κούπα είναι πολλά παραπάνω: Eίναι απόλαυση, παρέα, μια καθημερινή συνήθεια αλλά και… τέχνη. Πολλοί, λοιπόν καλλιτέχνες αντιλήφθηκαν την αξία αυτή του αγαπημένου ροφήματος, και με “όπλα” τον καμβά και τα πινέλα τους και χρησιμοποιώντας τον καφέ σαν πρώτη ύλη, δημιουργούν μικρά αριστουργήματα που συχνά χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς. Μία εξ αυτών η Lena Jarl Churm του Visual Art Network στο Σριούσμπερι της Βρετανίας η οποία στο πλαίσιο καλλιτεχνικής έκθεσης δημιούργησε πολλές υδατογραφίες, με μία από αυτές να ξεχωρίζει, καθώς έχει φιλοτεχνηθεί με τη χρήση καφέ. «Είναι η πρώτη φορά που ζωγράφισα με καφέ», είπε η καλλιτέχνιδα. «Ο καφές και η τέχνη είναι δύο ἐννοιες απόλυτα ταιριαστές. Εξάλλου η παραγωγή ενός ιδανικού φλιτζανιού είναι ένα είδος τέχνης και αυτό. Επίσης, ο καφές ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συνομιλούν, κάνει καλύτερες τις μέρες μας και μας βοηθά να αντλήσουμε έμπνευση» προσθέτει.

 

Η ζωγραφική με καφέ δεν είναι κάτι σημερινό. Έχει τις ρίζες της στην Ασία, και ως έναν βαθμό θεωρείται τυχαία. Ο καλλιτέχνης-εμπνευστής αυτής της τεχνοτροπίας δεν μπορούσε να αγοράσει μπογιά και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αντ᾽ αυτής τον καφέ. «Αυτή η μη παραδοσιακή μέθοδος ζωγραφικής μας φέρνει αντιμέτωπους με πολλές προκλήσεις, καθώς ο καφές δεν είναι μια πραγματική μπογιά. Έτσι για να επιτευχθεί ένα πιο σκούρο χρώμα, πρέπει να απλωθούν πολλαπλά στρώματα», είπε η Lena. Για το έργο της η ίδια χρησιμοποίησε περισσότερα από 500 shots espresso.  Tα έσοδα της έκθεσης θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς υπέρ ανηλίκων που πάσχουν από βαριές ασθένειες.

 

Πηγή: shropshirestar.com

 

Διαβάστε επίσης:

 

Αριστουργήματα φτιαγμένα από καφέ! (video)