Mazagran: Αυτός είναι ο πρώτος κρύος καφές

Mazagran: Αυτός είναι ο πρώτος κρύος καφές

Δημιουργήθηκε από Γάλλους στρατιώτες, έχει καταγωγή από την Αλγερία και οι Πορτογάλοι του έβαλαν λεμόνι, φύλλα μέντας και ρούμι και τον ανακήρυξαν εθνικό τους καφέ.

 

Οι κρύοι καφέδες θα μπορούσαμε να σας πούμε ότι είναι εθνική μας υπόθεση, ξεκινώντας από τον φραπέ μέχρι τους «ελληνικούς» freddo espresso και cappuccino. Όμως δεν είμαστε εμείς που παρασκευάσαμε τον πρώτο, αλλά οι Γάλλοι και μάλιστα στην Αλγερία. Και το όνομα αυτού… Mazagran.

 

Ο εν λόγω καφές παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1837. Οι Γάλλοι στρατιώτες που είχαν αποκλειστεί από τις απελευθερωτικές δυνάμεις του Σούφι Εμίρ Αμπντ-Καντίρ στο κάστρο της παραλιακής πόλης Μαζαγκράν (εξ ου και το όνομα) δεν είχαν πρόσβαση σε γάλα και μπράντι έτσι δεν μπορούσαν να απολαύσουν τον καφέ τους όπως συνήθιζαν. Αποφάσισαν λοιπόν να προσθέσουν κρύο νερό στον ήδη έτοιμο καφέ τους για να καταπολεμήσουν την ζέστη. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο πρώτος κρύος καφές. Όταν οι στρατιώτες επέστρεψαν στη Γαλλία, πήραν μαζί τους και τον mazagran, ο οποίος στο Παρίσι άρχισε να σερβίρεται με κονιάκ ή μπράντι και έγινε ο αγαπημένος καφές της υψηλής κοινωνίας. Αργότερα έφτασε στην Πορτογαλία. Εκεί του πρόσθεσαν χυμό λεμόνι και φύλλα μέντα, για να του δώσουν περισσότερη αίσθηση δροσιάς, καθώς και ρούμι. Η παραλλαγή αυτή δεν άργησε να κατακτήσει τους Πορτογάλους οι οποίοι τον ανακήρυξαν εθνικό τους καφές.

 

Τι είναι όμως ο mazagran; Στην ουσία πρόκειται για έναν καφέ φίλτρου στον οποίο προσθέτουμε κρύο νερό και λίγο αλκοόλ. Όλα αυτά στην απλή, παραδοσιακή του μορφή. Γιατί υπάρχουν πολλές παραλλαγές του. Όπως είπαμε, οι Πορτογάλοι τον φτιάχνουν με χυμό λεμόνι, μέντα και ρούμι (αυτή είναι και η πιο γνωστή εκδοχή του) αλλά τον παρασκευάζουν και με espresso αντί για καφέ φίλτρου. Στην Αυστρία πάλι τον σερβίρουν με μπόλικο πάγο και ρούμι, ενώ στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν για βάση του τον cold brew.

 

Ο mazagran είναι κάτι ανάμεσα σε κρύο ρόφημα καφέ και κοκτέιλ. Ίσως ο συνδυασμός λεμονιού-καφέ να σας φαίνεται κάπως περίεργος ή αταίριαστος, όμως δεν είναι έτσι. Οι οξύτητες του χυμού λεμονιού ταιριάζουν με τον καφέ και μάλιστα θα λέγαμε ότι τονίζουν τα γευστικά χαρακτηριστικά του. Αν αποφασίσετε να  τον φτιάξετε καλό θα ήταν να προτιμήσετε έναν αφρικανικό καφέ -για παράδειγμα κάποιον από την Αιθιοπία ή την Κένυα που στα γευστικό του προφίλ θα έχει την παρουσία εσπεριδοειδών. Τελειώνοντας να σας πούμε ότι η προσθήκη ζάχαρης δεν είναι απαγορευτική.