Το θαυμαστό ταξίδι του καφέ

Το θαυμαστό ταξίδι του καφέ

Πριν φτάσει στο φλιτζάνι μας, ο καφές κάνει ένα μεγάλο ταξίδι. Ποιο είναι αυτό;

 

Για να φτιάξει κανείς ένα καφέ θα χρειαστεί να ξοδέψει μερικά δευτερόλεπτα (όταν μιλάμε για espresso) μέχρι 4 λεπτά περίπου (για έναν φίλτρο). Όμως έχετε αναρωτηθεί πόσο καιρό έχει πάρει για να καταλήξει στα χέρια μας και στο φλιτζάνι μας; Από ποια στάδια έχει περάσει; Και ποιο είναι το ταξίδι που έχει κάνει; Ο διάσημος δημιουργός καρτούν και εικονογράφος Dan Zettwoch μας παρουσιάζει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο αυτό το ταξίδι που το χωρίζει σε 10 βήματα. Πάμε να τον δούμε.

 

  1. Ανάπτυξη

Τα καφεόδεντρα τόσο της ποικιλίας Arabica όσο και εκείνα της Robusta χρειάζονται 4 με 7 χρόνια ώστε να δώσουν την πρώτη συγκομιδή τους και να δίνουν τους καρπούς για περίπου 25 χρόνια.

 

  1. Συγκομιδή

Όταν τα κεράσια (όπως λέγονται οι καρποί του καφεόδεντρου) έχουν πάρει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα που σημαίνει ότι έχουν ωριμάσει, είναι έτοιμα για την συγκομιδή. Αυτή γίνεται είτε με το χέρι ειδικά σε φάρμες με μεγάλα υψόμετρα είτε με μηχανή (κυρίως στην Βραζιλία).

 

  1. Επεξεργασία

Αφού μαζευτούν τα κεράσια, περνάμε στην διαδικασία της επεξεργασίας τους. Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι, όμως οι πιο διαδεδομένες είναι η παραδοσιακή «ξηρή» μέθοδος στην οποίο οι κόκκοι στεγνώνουν στον ήλιο και η «υγρή» κατά την οποία οι καρποί «πλένονται» στο νερό.

 

  1. Ταξινόμηση

Οι πράσινοι κόκκοι αφού καθαριστούν, ταξινομούνται και (προαιρετικά) βαθμολογούνται.

 

  1. Καβούρδισμα

Σε αυτή την διαδικασία ο καφές αποκτά τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του. Με λίγα λόγια «μαγειρεύεται». Ανάλογα λοιπόν, με τον βαθμό καβουρδίσματος ο καφές μπορεί να γίνει γλυκός, όξινος, να αποκτήσει όμορφες ή και επιθετικές πικράδες κτλ. Στην ουσία μιλάμε για μια τέχνη που έχει πολλές παραμέτρους.

 

  1. Συσκευασία

Στην συνέχεια και αφού απομακρυνθούν οι τυχόν ατελείς ή κάπως κατεστραμμένοι κόκκοι, οι υπόλοιποι συσκευάζονται σε ειδικές συσκευασίες που τους διατηρούν ανέπαφους χωρίς να χάνουν τα χαρακτηριστικά τους.

 

  1. Αποστολή

Ο καφές είναι έτοιμος να ταξιδέψει. Οι μαζικές αποστολές μεταφέρονται σε εμπόρους λιανικής, καφετέριες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απευθείας στον καταναλωτή.

 

  1. Άλεση

Οι καβουρδισμένοι κόκκοι θα αλεστούν είτε σε ηλεκτρικό μύλο είτε σε χειροκίνητο για να εξαγάγουν καλύτερα τις γεύσεις τους. Ο βαθμός της άλεσης εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής που θα επιλέξουμε για να φτιάξουμε τον καφέ μας. Παράδειγμα για espresso θέλουμε λεπτή άλεση, για φίλτρου πιο χοντρή.

 

  1. Εκχείλιση

Σε αυτό το στάδιο το ζεστό νερό έρχεται σε επαφή με τον καφέ. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι εκχείλισης. Στον espresso λοιπόν, το νερό διατρέχει τον καφέ με πίεση, στον φίλτρο (V60, Chemex, κτλ) «βρέχει» περιοδικά τους αλεσμένους κόκκους και φιλτράρεται ενώ στον «ελληνικό» βράζει μαζί με το νερό.

 

  1. Φλιτζάνι

Ο καφές είναι έτοιμος για να τον απολαύσετε όπως ακριβώς σας αρέσει. Με ή χωρίς ζάχαρη και γάλα. Έτσι και αλλιώς ο καφές είναι μια προσωπική υπόθεση.

 

Πηγή: visual capitalist