Μια από τις μεγαλύτερες απειλές κατά του καφέ

Μια από τις μεγαλύτερες απειλές κατά του καφέ

Η οξείδωση των φύλλων του καφέ απειλεί και πάλι την παραγωγή του πράσινου κόκκου.

 

Για τον κόσμο του καφέ, οι προκλήσεις είναι πολλές: από τις συνέπειες της πανδημίας, έως την ξηρασία και την κλιματική αλλαγή, οι παραγωγοί έρχονται αντιμέτωποι με πολλά πρόβλημα. Ένα από αυτά, που έχει απασχολήσει τους καλλιεργητές και στο παρελθόν, είναι η οξείδωση των φύλλων του καφέ που αποτελεί μέγιστη απειλή για την παραγωγή. Αιτία είναι ένας καταστροφικός μύκητας που εντοπίζεται σχεδόν σε όλες τις χώρες που παράγουν καφέ. Ως εκ τούτου, πολλοί παραγωγοί στράφηκαν σε νέες, υβριδικές τεχνολογίες για την καλλιέργεια καφεόδεντρων, ανθεκτικών στην οξείδωση, με την ελπίδα να περιορίσουν τα καταστροφικά αποτελέσματα του συγκεκριμένου μύκητα. Ωστόσο πρόσφατα, η Κολομβιανή Ομοσπονδία Καφέ ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκαν εννέα νέες «πιο επιθετικές» μεταλλάξεις του μύκητα Hemelia broadatrix που προκαλεί την οξείδωση στα φύλλα.

 

Σύμφωνα με το Reuters, ο εν λόγω μύκητας επηρεάζει τα φύλλα του δέντρου καφέ, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να παράγουν καρπούς. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία το 1983 και έκτοτε το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Καφέ έχει εντοπίσει συνολικά 22 διαφορετικές παραλλαγές του. Λόγω της επιθετικότητάς του, ο Hemelia broadatrix μπορεί να επηρεάσει έως και το 80% της συνολικής παραγωγής σε «ευαίσθητες φυτικές ποικιλίες» εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα. Όμως ακόμη και για τις πιο ανθεκτικές ποικιλίες, δεν θεωρείται δεδομένο πως δεν θα επηρεαστούν. Ο διευθυντής της Κολομβιανής Ομοσπονδίας Καφέ Roberto Velez πάντως κάλεσε «τους παραγωγούς καφέ να ανανεώσουν τις καλλιέργειες τους με ανθεκτικές ποικιλίες, χρησιμοποιώντας πιστοποιημένους σπόρους».