Άνοιγμα εστίασης: Μετακινήσεις, sms, μάσκες και ένα “αγκάθι”

Άνοιγμα εστίασης: Μετακινήσεις, sms, μάσκες και ένα “αγκάθι”

Στις 3 Μαΐου αναμένεται το άνοιγμα της εστίασης με αποστάσεις, καθήμενοι πελάτες μόνος σε εξωτερικούς χώρους και υποχρεωτικά self test για τους εργαζόμενους.

 

Ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης έδωσε το “στίγμα” για το άνοιγμα της εστίασης, παρέχοντας πληροφορίες για τις υποχρεώσεις καταστηματαρχών, υπαλλήλων και πελατών.  Σύμφωνα με τον ΓΓ, από τις 3 Μαΐου θα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση και οι πολίτες δεν θα υποχρεούνται να στέλνουν μήνυμα για την επίσκεψη σε κατάστημα εστίασης.

 

Σχετικά με την δήλωση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη πως μέχρι τα μεσάνυχτα δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο σε πελάτες καταστημάτων εστίασης για παράτυπη μετακίνηση, ο κ. Σταμπουλίδης σχολίασε: «εγώ άκουσα τον κ. Γεωργιάδη να λέει ότι αφενός και αυτήν την εβδομάδα υπάρχει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και από την άλλη εβδομάδα στις 23:00. Ο γενικός κανόνας είναι ότι στις 23:00 θα ξεκινά η απαγόρευση και θα πρέπει όλοι να φροντίσουν να είναι στα σπίτια τους».

 

Σχετικά με τις μάσκες, ο κ. Σταμπουλίδης είπε πως είναι υποχρεωτική η μάσκα μέχρι οι πελάτες να καθίσουν στο τραπέζι, ενώ θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα όπως απολύμανση χώρων και τραπεζοκαθισμάτων.

 

Τα μέτρα

 

Διαβάστε παρακάτω τα μέτρα που θα ισχύσουν για τη λειτουργία της εστίασης:

 

  • Θα παραμένουν κλειστά από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ. Εξαιρούνται οι υπηρεσίες delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.
  • Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.
  • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.
  • Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.
  • Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια κυμαίνονται από 90 εκατοστά εως 1,8 μ, ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι καρέκλα στον ενδιάμεσο χώρο
  • Δεν θα οριστεί μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά.
  • Θα επιτρέπεται η χρήση του μπαρ μόνο με καθήμενους πελάτες. Επιτρέπεται να είναι δίπλα δίπλα έως δύο σκαμπό. Η επόμενη δυάδα σκαμπό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.
  • Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests. Το κόστος για το ένα self test θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ για το άλλο το κόστος θα καλύπτεται από τον εργοδότη.
  • Απολυμαντικά σε κάθε τραπέζι.
  • Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.
  • Θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

 

Oι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια θα είναι οι ακόλουθες:

 

  • 0,90 εκ.  όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο
  • 1,20 εκ. όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο,
  • 1,80 εκ. όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο

 

Παρά τις αποφάσεις πάντως, “αγκάθι” παραμένει το πώς οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να εφοδιάσουν επαρκώς τα καταστήματά τους εν μέσω αργιών, και χωρίς να έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση μέσω των κεφαλαίων επανεκκίνησης. Επιπλέον, προβληματισμός επικρατεί για τα self test τα οποία θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό, καθώς το ένα εκ των δύο θα το επωμίζονται οικονομικά οι επιχειρήσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Εστίαση: Στις 3 Μαΐου το άνοιγμα για καφετέριες και εστιατόρια