Μιλώντας με τον Παναγιώτη Ανδρεσάκη, ιδιοκτήτη του Baristi Speciality Coffee

Μιλώντας με τον Παναγιώτη Ανδρεσάκη, ιδιοκτήτη του Baristi Speciality Coffee

Δραστηριοποιείται στο χώρο της καφεστίασης από το 2013, έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην εξέλιξη και τη διάδοση του takeaway και των υπηρεσιών διανομής κατ’ οίκον, ενώ τα τελευταία χρόνια διατηρεί το café «Baristi Speciality Coffee» σε έναν από τους πολυσύχναστους δρόμους του Ζωγράφου.

 

Ο Παναγιώτης Ανδρεσάκης, πρεσβευτής του τρίτου κύματος coffeeshop, εξηγεί ότι στο café του θα βρει κάποιος πέντε διαφορετικά χαρμάνια καφέ, όλα τους μοναδικά στο καβούρδισμα και ικανά να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς coffeelovers. Μιλώντας σχετικά με την περίοδο της πανδημίας που διανύουμε, εξηγεί: «Τα καταστήματα μας διατήρησαν το φόρτο εργασίας τους και όλο το ανθρώπινο δυναμικό τους. Παραμείναμε κανονικά ανοιχτοί, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες υποδείξεις των ειδικών, με σκοπό να διαφυλάξουμε την υγεία των εργαζομένων μας, καθώς και να εξυπηρετήσουμε το κόσμο, που σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, ζήτησε μια διέξοδο από την καθημερινότητα». Συνεχίζοντας και χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα μία μεγάλη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βοστώνης, αναφέρει: «Το takeaway είναι η τάση του μέλλοντος. Όχι μόνο ο κόσμος στηρίζει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αλλά δείχνει να τις προτιμά. Η χαμηλή τιμή, η ταχύτητα παρασκευής και η στοχευμένη ποιότητα στο ρόφημα είναι μερικά από αυτά που εκτιμάει ο πελάτης από ένα takeaway».  

 

Ο Παναγιώτης, μάλιστα, λέει ότι ο Έλληνας καταναλωτής είναι αρκετά απαιτητικός στο κομμάτι του delivery. «Η διανομή απαιτεί μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Ο πελάτης επιζητά την ίδια ποιότητα με αυτή που λαμβάνει από την παραλαβή από το κατάστημα με μικρό χρόνο παράδοσης. Σε δεύτερο χρόνο, παρατηρεί την συμπεριφορά του διανομέα, τις συσκευασίες και την προσοχή στη λεπτομέρεια του καταστήματος που έχει κάνει την παραγγελία και φυσικά την δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική κάρτα», λέει χαρακτηριστικά.  

 

Αναφορικά με το πόσο δύσκολο είναι ένας επιχειρηματίας της καφεστίασης να παραμείνει «όρθιος» τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, υποστηρίζει: «Όπως κάθε οικονομικός κλάδος παγκοσμίως, έτσι και η εστίαση στη χώρα μας, χτυπήθηκε βάναυσα. Ωστόσο, φαίνεται πως στο κομμάτι του καφέ, υγιώς σκεπτόμενες επιχειρήσεις καταφέρνουν να είναι βιώσιμες, διατηρώντας το δυναμικό τους ανέπαφο και έτοιμες να υποδεχτούν ένα καλύτερο μέλλον. Όλοι όμως, βιώνουμε με ανησυχία την κατάσταση και ελπίζουμε αρχικά να υπάρχει υγεία σε όλους, και στη συνέχεια να μπούμε σε μια ομαλότητα σε όλους του τομείς. Ήταν τόσο ξαφνική όλη αυτή η κατάσταση, που θεωρώ ότι κανείς δεν κατάφερε να προετοιμαστεί. Όσοι κατάφεραν ή καταφέρνουν να κρατήσουν βιώσιμη την επιχείρηση τους, είναι λόγω οργάνωσης και καλής διαχείρισης πριν από αυτή την υγειονομική κρίση».  

 

Το βασικό blend του Baristi Speciality Coffee είναι ένας πολυποικιλιακός arabica 100% με βάση τη Βραζιλία με πλούσια αρώματα κατά την παρασκευή του και μια γλυκιά επίγευση μετά από κάθε γουλιά. Επίσης στο μαγαζί ο πελάτης μπορεί να ανακαλύψει μια ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων και ταχυγευμάτων. Τα πιο δημοφιλή από αυτά είναι τα club sandwich, οι μπαγκέτες και η μεγάλη ποικιλία σε σφολιάτες και πίτες για πρωινό, αλλά και οι φρεσκοψημένες βάφλες με τα χειροποίητα παγωτά.  

 

Δημοκρατίας 7, Ζωγράφου, τηλ. 2107771447 

 

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο 7ο τεύχος του περιοδικού Coffee & Brunch που κυκλοφορεί.