Ένα πείραμα με καφέ, δίνει ελπίδες σε ολόκληρο τον πλανήτη

Ένα πείραμα με καφέ, δίνει ελπίδες σε ολόκληρο τον πλανήτη

Μπορεί ο καφές να αποτελέσει ένα καλό διεγερτικό για τη φύση; Η επιστήμη λέει “ναι”.

 

Πολύ πρόσφατα είχαμε αναφερθεί στη σύσταση του καφέ ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα χρήσιμο “εργαλείο” για την ανάπτυξη του δικού σας κήπου. Τώρα επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα απόβλητα του καφέ μπορούν να συνδράμουν τα μέγιστα και στον τομέα των αναδασώσεων. Μια διεθνής επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε έναν πολτό από υπολείμματα καφέ σε κτήμα στην Κόστα Ρίκα το οποίο υπήρξε δημιούργημα ενός προγράμματος αποψίλωσης του δάσους που βρισκόταν εκεί πριν από 70 χρόνια. Το χωράφι αυτό είχε πάψει καλλιεργείται εδώ και πολύ καιρό. Παράλληλα οι επιστήμονες επέλεξαν ένα παρόμοιο κτήμα που βρισκόταν στην ίδια περιοχή. Σε αυτό, επέλεξαν συμβατικές μεθόδους αναδάσωσης. Και στα δύο χωράφια είχαν εισβάλει μη ενδημικά χόρτα και φυτά μετατρέποντας τα σε βοσκοτόπια.

 

Όπως ανέφερε  η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ. Ρεμπέκα Κόουλ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Χαβάης «τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η περιοχή την οποία σκεπάσαμε με ένα παχύ στρώμα του πολτού του καφέ μετατράπηκε σε ένα μικρό δάσος μέσα σε διάστημα δύο ετών. Η άλλη περιοχή στο ίδιο χρονικό διάστημα παραμένει σχεδόν ολόκληρη βοσκοτόπι».

 

Ο πολτός εξαφάνισε τα ξένα φυτά που είχαν εισβάλει στο χωράφι επιτρέποντας στα τοπικά δέντρα να “αποικήσουν” ξανά το συγκεκριμένο σημείο. Τον… λόγο είχαν στη συνέχεια ο άνεμος αλλά και τα ζώα που βρίσκονταν στο χωράφι που μέσω αυτών οι σπόροι σπάρθηκαν σε κάθε σημείο του κτήματος. Όπως διαπιστώθηκε σε περίοδο μιας διετίας, το συγκεκριμένο χωράφι έχει καλυφθεί σε ποσοστό 80% από τα δέντρα ενώ στο άλλο χωράφι το ποσοστό αυτό βρισκόταν μόλις στο 20%. Διαφορετικό ήταν και και το ύψος των δέντρων στα δύο κτήματα. Σε αυτό που είχε χρησιμοποιηθεί ο πολτός του καφέ τα δέντρα  είχαν τέσσερις φορές μεγαλύτερο ύψος από εκείνο των δέντρων στο άλλο χωράφι. Το έδαφος του χωραφιού με τον πολτό διαπιστώθηκε ότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για τα φυτά όπως ο άνθρακας, το άζωτο και ο φώσφορος.

 

Διαβάστε επίσης:

Εναλλακτικές χρήσεις του καφέ