Οι κάψουλες του καφέ ως “όπλο” κατά της πανδημίας

Οι κάψουλες του καφέ ως “όπλο” κατά της πανδημίας

Mια εφεύρεση που γεννήθηκε εν καιρώ έντονης ανησυχίας.

 

Σε πολλές χώρες έχει διαπιστωθεί ότι στην πληθοψηφία των κέντρων διάγνωσης Covid-19 συχνά επικρατεί μεγάλος συνωστισμός, θέτοντας έτσι τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο. Με αυτά τα δεδομένα ο dr. Vittorio Saggiomo, του Wageningen University & Research, αναζήτησε νέες λύσεις και τελικά εφηύρε ένα οικιακό τεστ διάγνωσης, με τη χρήση κάψουλων καφέ και κεριού.  Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, παρ’ όλα αυτά η επιστημονική ομάδα που δημιούργησε το εν λόγω τεστ, υποστηρίζει ότι είναι εξίσου αξιόπιστο όσο τα υπόλοιπα RNA tests που εντοπίζουν τον ιό SARS-CoV-2.

 

Το τεστ χρησιμοποιεί την τεχνολογία LAMP (loop-mediated isothermal amplification) που σε αντίθεση με τα PCR έχει ταχύτερα αποτελέσματα καθώς επίσης είναι και φθηνότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η LAMP είναι μια τεχνολογία για τεστ στο σπίτι που έλαβε έκτακτη έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων σ. τις ΗΠΑ και κοστίζει περίπου 50 $. Προκειμένου να μειώσουν το κόστος αλλά να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητα αυτού του τεστ, ο Saggiomo και η επιστημονική του ομάδα αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μικρές κάψουλες καφέ με αλουμίνιο, γεμίζοντάς τες με ένα Υλικό Αλλαγής Φάσης (pcm) με βάση την παραφίνη. Το υλικό αυτό εντός της κάψουλας διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία που χρειάζεται για την ολοκλήρωση του τεστ ( σ.σ. 65 °C). Οι κάψουλες καφέ είναι αρκετά λεπτές ώστε να επιπλέουν σε βραστό νερό, επιτρέποντας στο υλικό εσωτερικά να λιώνει. Αυτή η κηρώδης ουσία, καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδικασίας διατηρεί τη σταθερή θερμοκρασία που χρειάζεται για την ολοκλήρωση του τεστ και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Ο Saggiomo παραδέχεται ότι η τεχνολογία της κάψουλας είναι μόνο ένα μέρος των τεστ LAMP. Πρέπει πρώτα, όπως αναφέρει, να ληφθούν τα δείγματα, να υποβληθούν σε επεξεργασία και να αναμιχθούν με αντιδραστήρια πριν περάσουν εν συνεχεία στο στάδιο της θέρμανσης. Οι διαδικασίες είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, όμως η επιστημονική ομάδα απέδειξε ότι θα μπορούσαν να είναι εξίσου αποτελεσματικές με ένα τεστ PCR. Και για να το αποδείξουν έλαβαν υπολείμματα δείγματος από τεστ PCR που διεξήχθησαν στην Ολλανδία. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των δύο μεθόδων, διαπιστώθηκε τελικά ότι ήταν απόλυτα συμβατά.