Mε τον καφέ στο χέρι 

Mε τον καφέ στο χέρι 

Η Covid-19 «επιδείνωσε» την συνήθεια μας να παίρνουμε τον καφέ στο χέρι και να τον απολαμβάνουμε στο δρόμο. Παρακάτω θα βρείτε τις δικές μας προτάσεις -ίσως ήδη να τις γνωρίζετε- για ποιοτικό καφέ που αξίζει να δοκιμάσετε ακόμα και αν είναι στα πρόχειρα.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

Φωτογραφίες Αλέξανδρος Ζαχαριάδης

 

Kaya

Κρύβεται σε μια στοά της οδού Βουλής στο κέντρο της Αθήνας. Είναι από τα πρώτα μαγαζιά του «χτυπήθηκε» από το λεγόμενο τρίτο κύμα του καφέ. Είναι ντυμένο με τζαμαρία και το χαρακτηριστικό του: η διαγώνια μπάρα που διατρέχει όλο το μήκος του μαγαζιού. Αν το επισκεφτείτε νωρίς το πρωί ή το μεσημέρι, το πιθανότερο είναι να βρείτε ουρά και να χρειαστεί να περιμένετε λίγο παραπάνω. Μην ζητήσετε φίλτρου, δεν τον σερβίρουν. Παίζουν με τις κρύες και ζεστές παρασκευές του espresso. Ο Λάμπρος και ο Αντώνης, είναι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από το «Kaya», μαζεύουν καφέδες από όλους σχεδόν τους Έλληνες roasters και τους φιλοξενούν στους μύλους τους. Έτσι πάντα κάτι διαφορετικό έχουν να σας προτείνουν. Όσο για την τιμή του… ίσως είναι η χαμηλότερη που θα βρείτε στην πόλη για έναν ποιοτικό espresso.

Βουλής 7, Σύνταγμα, τηλ. 2130284305 

 

Taf Coffee

Σε αυτό το μικρό μαγαζί στην Εμμανουήλ Μπενάκη ανοίγεται όλος ο κόσμος της εταιρίας taf και δεν είναι καθόλου μικρός. Οι καλά καταρτισμένοι baristi του έχουν πάντοτε κάτι να σας προτείνουν: από τα πολύ ενδιαφέροντα blends με τα ισορροπημένα προφίλ τους, τους μοναδικής προέλευσης καφέδες τους που έρχονται από όλες τις «καφέ-παραγωγικές» χώρες, μέχρι τους πιο ιδιαίτερους καφέδες που χρησιμοποιούν για τους διαγωνισμούς. Είτε ζητήσετε έναν απλό και τίμιο espresso, έναν πληθωρικό flatwhite, ή ένα γεμάτο και πλούσιο σε αρώματα καφέ φίλτρου, να ξέρετε ότι πίσω από κάθε φλιτζάνι κρύβεται και μια ωραία ιστορία. Στο retail του, στο βάθος της μικρής σάλας, θα βρείτε πολλούς καφέδες για να πάρετε για το σπίτι αλλά και διάφορα αξεσουάρ και εξαρτήματα για τον καφέ. Είναι μια ιδανική στάση, αν βρίσκεστε στο κέντρο για δουλειές, για έναν γρήγορο καφέ στο χέρι.

Εμμανουήλ Μπενάκη 7, Αθήνα, τηλ. 2103800014 

 

Redd

Με τη μετακόμισή του έκανε από τον Φάρο Ψυχικού στο Κολωνάκι και την Γλυφάδα, έκανε και μια μικρή αλλαγή στη φιλοσοφία του, φέρνοντας μια διαφορετική και πρωτότυπη ιδέα ρίχνοντας περισσότερο βάρος στη γεύση. Δεν έχουμε να επιλέξουμε τον καφέ μας, σύμφωνα με την χώρα προέλευσης ή αν έχει επεξεργαστεί με φυσικό (natural) ή πλυμένο (wasted) τρόπο, αλλά με τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει: μακρά επίγευση, γλυκός, οξύτητες, σώμα, πολυπλοκότητα κτλ.. Έτσι, πριν δώσουμε την παραγγελία μας, διαλέγουμε δύο χαρτάκια που βρίσκονται μπροστά από τις εσπρεσομηχανές στα οποία αναγράφονται τα παραπάνω χαρακτηριστικά και δημιουργούμε το δικό μας blend. Ο barista ‘μπλεντάρει» εκείνη τη στιγμή τον καφέ μας, χρησιμοποιώντας τις απαραίτητες αναλογίες από τους καφέδες που έχει μπροστά του έτσι ώστε να μας δώσει το αποτέλεσμα με τα χαρακτηριστικά εκείνα που του έχουμε ζητήσει. Ένα παιχνίδι με πολύ ενδιαφέρον που μας προσφέρει μια διαφορετική οπτική γωνία σχετικά με τον καφέ που φέρνει κατά κάποιο τρόπο και την υπογραφή μας.

Λεωφ. Ποσειδώνος 71 & Α. Παπανδρέου 3, Γλυφάδα, τηλ. 2106928050 

Καψάλη 8, Κολωνάκι, τηλ. 2169002141 

 

Samba Coffee Shop

Διακοσμημένο με απλές γραμμές, λευκό φόντο και αρκετές ξύλινες επιφάνειες, βρίσκεται στην γωνία της Σόλωνος με την Λυκαβηττού στο Κολωνάκι και είναι το coffeeshop της ελληνικής εταιρίας «Samba Coffee Roasters». Κοινώς είναι ό,τι πρέπει για να σταματήσετε στα γρήγορα να απολαύσετε ένα φλιτζάνι espresso ή να πάρετε στο χέρι ένα καφέ φίλτρου ή έναν cappuccino. Όπως είναι φυσικό διαθέτει όλοι την γκάμα των καφέδων της εταιρείας. Έτσι για παράδειγμα μπορεί να βρείτε μια «ισορροπημένη» Βραζιλία, μιας πιο φρουτώδης Γουατεμάλα, μια κάπως πιο όξινη Αιθιοπία ή ότι άλλο φιλοξενούν εκείνη την στιγμή. Αυτό που σίγουρα θα βρείτε στους μύλους του είναι το blend ροής από καφέδες από την Λατινική Αμερική. Και αν σας πιάσει η λιγούρα, στο ψυγείο του υπάρχουν σάντουιτς που ετοιμάζονται καθημερινά.

Σόλωνος 36, Κολωνάκι, τηλ. 2103637283 

 

Crop by Slam Dunk

Άνοιξε λίγο πριν το πρώτο lockdown σε μια μικρή κάθετη οδό στην Ερμού, την οδό Φωκίωνος. Βρίσκεται στην είσοδο του αθλητικού καταστήματος «Slam Dunk» και είναι μόλις 4 τ.μ.. Το μικρό αδερφάκι του Ηρακλείτικου «Crop, δεν έχει τραπέζια, προσφέρει μόνο καφέ στο χέρι ή για να πάρετε για το σπίτι. Εδώ λοιπόν, θα βρείτε το blend NBA, που έχουν φτιάξει ειδικά για αυτό το μαγαζί από τρεις διαφορετικές προελεύσεις (Νικαράγουα, Βραζιλία, Αιθιοπία) και «μπλεντάρετε» την στιγμή που θα τον ζητήσετε. Επίσης, διαθέτουν και δύο μοναδικής προέλευσης, έναν από την Βραζιλία και έναν από την Αιθιοπία, – αυτοί θα αλλάζουν κατά διαστήματα – που μπορείτε να τους απολαύσετε είτε σε παρασκευές του espresso είτε σε φίλτρο.

Φωκίωνος 8, Αθήνα, τηλ. 6959999544 

 

 

 o.kokkos

Αυτό το μικρό coffeeshop στο Παγκράτι κάνει αντιστρόφως ανάλογο θόρυβο με το μέγεθος του. Είτε πάτε το πρωί, είτε πιο μεσημέρι, η εσπροσομηχανή και οι μύλοι του είναι συνεχώς στο κόκκινο ετοιμάζοντας τον έναν espresso μετά τον άλλον. Ο χώρος του είναι καθαρά βιομηχανικός που σπάει από ξύλινες και μεταλλικές λεπτομέρειες και το χαρακτηριστικό μαύρο πλακάκι στο background της μπάρας. Ο Σπύρος Λάππας και η αδερφή του Βάσια, είναι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από αυτό το εγχείρημα. Δύο αδέρφια πους δεν ακολούθησαν τις σπουδές τους (βιολόγος & διοίκηση επιχειρήσεων αντίστοιχα) και πιάστηκαν με τον πράσινο κόκκο. Μάλιστα ο Σπύρος ασχολήθηκε και με τους διαγωνισμούς και ήδη μετράει 3 διακρίσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γευσιγνωσίας Καφέ (CupTasters) του 2015, 2016 και 2018. Οι καφέδες που θα βρείτε εδώ είναι από τον «Area 51 Coffee Roasters» και αλλάζουν ανά τακτικά διαστήματα ανάλογα με την διαθεσιμότητα .Τραπέζια φυσικά και δεν έχει αφού είναι ένα καθαρόαιμο take away σημείο, στο retail του όμως, θα βρείτε συσκευασμένους καφέδες για κατανάλωση στο σπίτι.

Σπύρου Μερκούρη 25, Παγκράτι, τηλ. 2107236758 

 

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο 7ο τεύχος του περιοδικού Coffee & Brunch που κυκλοφορεί.