Café de Flore: To καφέ που ερωτεύτηκαν Πικάσο, Σαρτρ, Καμύ

Café de Flore: To καφέ που ερωτεύτηκαν Πικάσο, Σαρτρ, Καμύ

Εκεί που χτυπά δυνατά ο παλμός της γαλλικής κουλτούρας, στην πολυτελή συνοικία του Σαιν – Ζερμαίν βρίσκεται ένα από τα ιστορικότερα μπιστρό του Παρισιού.

 

Σε αυτό το καφέ έβρισκε καταφύγιο από την καθημερινότητα ο Πάμπλο Πικάσο και συναντούσε τον αγαπημένο του φίλο Μαρκ Σαγκάλ. Στα τραπέζια του επίσης, ο ποιητής Ζακ Πρεβέρ αντλούσε έμπνευση για να γράψει τα ξακουστά ποιήματά του πάνω σε καταλόγους φαγητού, χαρτί τουαλέτας και χαρτοπετσέτες. Στο ίδιο μέρος ο Ζαν Πολ Σαρτρ και η αγαπημένη του Σιμόν ντε Μπουβουάρ έδιναν ραντεβού με φίλους αναπτύσσοντας τη θεωρία του υπαρξισμού. Το διάσημο Café de Flore είχε και άλλους διάσημους θαμώνες: τον συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ, τον ποιητή Μπορίς Βιάν, την  τραγουδίστρια και ηθοποιό Ζυλιέτ Γκρεκό, μέχρι και τον Ιταλό μεγιστάνα Τζιάνι Ανιέλι, πρόεδρος της FIAT.

 

Το Café de Flore άνοιξε γύρω στο 1865 στην πολύβουη γειτονιά του Μπουλβάρ Σαιν – Ζερμαίν, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα. Το όνομά του προήλθε από το άγαλμα της θεάς Φλώρας, θεότητας της βλάστησης και των λουλουδιών, που υπήρχε κάποτε στην είσοδό του. Aν και όχι μοναδικό του είδους του στις συνοικίες του Παρισιού, αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο που αποπνέει οικειότητα, ζεστασιά αλλά και τον “αρχοντικό” παριζιάνικο αέρα. Στα τραπέζια θα δείτε από μικρές χαλαρές παρέες νεαρών κοριτσιών και αγοριών που απλά απολαμβάνουν τον καφέ και την παρέα, κουστουμάτους businessmen να κλείνουν συμφωνίες, να “παίζουν” με το laptop τους αλλά και καθωσπρέπει κυρίες που βγήκαν για ψώνια και κάνουν ένα διάλειμμα για καφέ.

 

Το ιστορικό αυτό παριζιάνικο καφέ έκτος των κλασικών ροφημάτων που προσφέρει και τα συνοδεύει είτε ένα μοσχοβολιστό βουτυρένιο μπισκότο, είτε με μια μικρή μπάρα σοκολάτας, σερβίρει και ένα ξεχωριστό πολύ χαρακτηριστικό, δικό του ρόφημα: το special expresso όπως ονομάζεται, που στην ουσία είναι espresso με προσθήκη Baiey’s. Επίσης μια ακόμα νόστιμη επιλογή είναι η σοκολάτα Viennois παρέα με μια κλασική tarte tatin. Και όλα αυτά, σερβίρονται σε χαριτωμένα πορσελάνινα πιατάκια, κούπες και φλιτζάνια που φέρουν την υπογραφή του μοναδικού αυτού coffee shop, τα οποία σημειωτέον, τίθενται προς πώληση αν και οι τιμές τους είναι κάπως τσουχτερές.

 

Το Café de Flore δεν είναι πλέον ένας χώρος όπου γίνονται φιλοσοφικές συζητήσεις, οι συγγραφείς έρχονταν για να βρουν ένα γαλήνιο περιβάλλον να γράψουν και οι ηθοποιοί να κλείσουν συμφωνίες για τις επόμενες δουλείες τους. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να συγκεντρώνει κόσμο των γραμμάτων και των τεχνών -και φυσικά πλήθος τουριστών- ακόμα και αν είναι μόνο για το θεαθήναι.