Tarte tatin: η γαλλική μηλόπιτα

Tarte tatin: η γαλλική μηλόπιτα

Φτιάχνετε εύκολα, μοσχοβολά βούτυρο και είναι μια από τις πιο διάσημες τάρτες μήλου στην ιστορία της γαστρονομίας που προέκυψε τυχαία.

 

Οι τάρτες μήλου και γενικά οι μηλόπιτες είναι ένα από τα αγαπημένου μου γλυκά που πάντα τις συνοδεύω ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου. Δεν μου αρέσουν αυτές που έχουν πουρέ ή ίχνος από το μήλο, αλλά εκείνες στις οποίες ο βασικός πρωταγωνιστής είναι το φρούτο: κάπως τραγανό, αρκετά βουτυράτο και με μια εσάνς κανέλας. Για αυτό και λατρεύω την Tarte tatin που ίσως από τις πιο διάσημες τάρτες την ιστορία της γαλλικής γαστρονομίας.

 

Η Tarte tatin λέγεται ότι προέκυψε από ένα μικροατύχημα κάπου στην κουζίνα των αδελφών Tatin κάπου το 1888. Οι δύο Γαλλίδες, η Καρολίνα και η Στεφανί ζούσαν στο Lamotte-Beuvron, μια μικρή αγροτική πόλη στην κοιλάδα του Λίγηρα και ήταν ιδιοκτήτριες ενός ξενοδοχείου που ονομαζόταν Hotel Tatin. Η μεγαλύτερη Στεφανί ήταν εξαιρετική μαγείρισσα και μια από τις σπεσιαλιτέ της ήταν μια τάρτα μήλου με τραγανή ζύμη. Ένα μεσημέρι κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, η Στεφανί κάπως ετοίμαζε τα μήλα για την τάρτα της, τα ξέχασα στο φούρνο και αυτά «άρπαξαν» λίγο και καραμέλωσαν. Για να μην τα πετάξει, έβαλε πάνω από τους την ζύμη και την έψησε στο φούρνο. Όταν την σέρβιρε ζεστή – έτσι πρέπει πάντα να σερβίρετε –  στους πελάτες της, εκείνοι εντυπωσιάστηκαν τόσο που έβλεπαν την ζύμη από πάνω όσο και με τα καραμελωμένα και νόστιμα μήλα που έλιωναν στο στόμα. Πολύ γρήγορα η φήμη της νέας αυτής γλυκιάς τάρτας φτάνει στο Παρίσι και ο ιδιοκτήτης του διάσημου εστιατορίου Maxim’s  θέλησε με κάθε τρόπο να αποκτήσει τη συνταγή. Έτσι λοιπόν έστειλε έναν μάγειρα/κατάσκοπο, μεταμφιεσμένο ως κηπουρό, στο Lamotte-Beuvron για να ανακαλύψει το μυστικό των δύο αδελφών. Ο κατάσκοπος τα κατάφερε και έφερε τη συνταγή στο Maxim’s που από τότε δεν βγήκε πότε από το μενού.

 

Βέβαια εκείνος που την παρουσίασε πρώτος με την ονομασία «La tarte des demoiselles Tatin» (η τάρτα των δύο ανύπαντρων Τατέν, στα ελληνικά), ήταν ο διάσημος κριτικός και γαστρονόμος Curnonsky, σ’ ένα βιβλίο του, το 1926. Από τότε, δεκάδες παραλλαγές και απλοποιήσεις έχουν κυκλοφορήσει με αυτό το όνομα σε όλο τον κόσμο. Παρακάτω λοιπόν, θα βρείτε την κλασική συνταγή για να την φτιάξετε εύκολα και γρήγορα.

 

Υλικά
1 κιλό μήλα
150 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό, κομμένο σε κύβους
1 κρόκο αυγού
200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γραμμ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 πρέζα αλάτι

 

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τα 100 γραμμ. βούτυρο, 25 γραμμ. από την ζάχαρη, τον κρόκο αυγού και το αλάτι. Προσθέτουμε 5 κουταλιές της σούπας νερό και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε 6-8 φέτες το καθένα και ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το υπόλοιπο βούτυρο. Ρίχνουμε τις φέτες των μήλων και αφήνουμε να λιώσουν η ζάχαρη και το βούτυρο και να αρχίσουν να μαλακώνουν τα μήλα και να καραμελώνουν. Μεταφέρουμε τα μήλα σε μια ταρτιέρα τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε φύλλο και την βάζουμε πάνω από τα μήλα σφραγίζοντας καλά γύρω γύρω από τη φόρμα. Ψήνουμε σε προθεμασμένο φούρνο για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.