Nέο ΕΣΠΑ για την εστίαση

Nέο ΕΣΠΑ για την εστίαση

Η προαναγγελία για το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, τα μέτρα που ελήφθησαν και η επιδότηση μηχανημάτων καθαρισμού.

 

Ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για την εστίαση προανήγγειλε σε ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, το οποίο θα αφορά μόνο την εστίαση, προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος, καθώς, όπως υποστήριξε, υπέστη μεγάλες απώλειες από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε το νέο πρόγραμμα να είναι στοχευμένο και να προσφέρει ενίσχυση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του προγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδοτεί δαπάνες που σχετίζονται με τον κλάδο και θα συνδεθεί με τα μέτρα που ήδη τρέχουν και εξελίσσονται όσο διαρκούν οι περιορισμοί (π.χ. ενοίκια, μισθολογικό κόστος κ.τ.λ.).

 

Μέτρα στήριξης

 

Ο υπουργός στην ομιλία του ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τη δεινή θέση που έχουν βρεθεί επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης. Παράλληλα, ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι η εστίαση είναι κλειστή για τόσους μήνες, ωστόσο η απόφαση όπως είπε έγινε με βάση την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Πέραν των μέτρων που έχουν ληφθεί για την στήριξη της εστίασης, τα οποία ο υπουργός απαρίθμησε, πρόσθεσε «Θα πληρώσουμε και τους τόκους των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Έχουμε πάει σε μείωση του ΦΠΑ στο 13%, αρχικά το είχαμε πάει μέχρι τον Απρίλιο, τώρα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021», δήλωσε. «Έχουμε απαλλαγή από δημοτικά τέλη για τους μήνες του lockdown και δωρεάν παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου για την ανάπτυξη επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων και μείωση 50% του τέλους που αναλογεί στους μήνες που η επιχείρηση ήταν σε λειτουργία» συμπλήρωσε. Σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε με την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5» ο υπουργός σχολίασε ότι υπήρξαν σοβαρά παράπονα από τις επιχειρήσεις εστιάσεως ότι έλαβαν λιγότερα χρήματα από όσα υπολόγιζαν.

 

Το ΕΣΠΑ

 

Σχετικά με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι  «θα δούμε πως θα πάει. Είναι  νωρίς να σας πω αν θα απορροφηθεί ή όχι το σύστημα, το πρόγραμμα για τις θερμάστρες». Αυτό, όπως διευκρίνισε,  έχει μπει για να φτιάξει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερος εξωτερικός χώρος, ενώ ανέφερε ότι γίνονται επαφές με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά, με τον οποίο σχεδιάζεται πρόγραμμα καινούριο ΕΣΠΑ εστιασμένο μόνο για την εστίαση. «Πιστεύω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων και όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, δεν μπορώ να πω ημερομηνία, αλλά εν πάση περιπτώσει, πλησιάζουμε στο να ανοίξουμε», συμπλήρωσε. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός δήλωσε ότι για τις επιχειρήσεις που κάνουν δεξιώσεις, catering, γάμους και τα λοιπά, που είναι πολλές στην Ανατολική Αττική, θα γίνουν προσπάθειες  ώστε να ανοίξουν είναι ότι από τις αρχές Μαΐου.

 

Επιδότηση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα

 

Στο μεταξύ μία από τις δράσεις που εξετάζεται να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ είναι η τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα. Με τα νέα αυτά μηχανήματα, εκτιμάται ότι ο χρόνος επαναλειτουργίας των καταστημάτων θα μειωθεί αισθητά. Η δράση θα προβλέπει ποσοστό επιδότησης από 50% έως και 100%, με δεδομένο ότι το κόστος των μηχανημάτων κυμαίνεται από 100 έως και 500 ευρώ. Εκτιμάται ότι η δημοσίευση θα γίνει μέσα στο επόμενο 20ήμερο.