Bayard: Πίνοντας καφέ στα στενά των Εξαρχείων

Bayard: Πίνοντας καφέ στα στενά των Εξαρχείων

Ένα φρέσκο project με ποιοτικό καφέ, νόστιμα σάντουιτς και ποτά με άποψη σε ένα μοντέρνο και χαλαρό περιβάλλον.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Τα Εξάρχεια είναι η παλιά μου γειτονία. Αναπολώ πολλές φορές τις μέρες που ζούσα εκεί, λίγο πιο κάτω από τον λόφο του Στρέφη, και τις βόλτες που έκανα στα στενά χαζεύοντας τα λιγοστά νεοκλασικά κτίρια που επιβιώνουν ακόμα. Σε μια πρόσφατη βόλτα μου, για να θυμηθώ τα παλιά, έπεσα πάνω σε ένα καινούργιο coffee shop που δεν μετράει παραπάνω από δύο μήνες ζωής. Βρίσκεται στα τελειώματα της Ζωοδόχου Πηγής, καταλαμβάνει μια ήρεμη και φωτεινή γωνία και το όνομα του είναι Bayard Perfectly Imperfects.

Το Bayard δεν είναι φορτωμένο. Είναι μικρό και πολύ λειτουργικό

Πίσω από αυτό το νέο project βρίσκονται δύο φίλοι: η Ιωάννα Βουδούρη και ο Θοδωρής Καϊσίδης. Τον Θοδωρή τυχαίνει να τον γνωρίζω αρκετά καλά μιας και από τα χέρια του έχω δοκιμάσει πολλά και ενδιαφέροντα κοκτέιλ. Η αλήθεια είναι ότι με εξέπληξε όταν τον είδα πίσω από την μπάρα και αντί να «παίζει» με τα σέικερ και τους δοσομετρητές, άλεθε καφέ, «πατούσε» με τον tamper και «κούμπωνε» με άνεση τα κλείστρα στην εσπρεσομηχανή. «Όχι δεν άλλαξα δουλειά, αλλά είπα να ασχοληθώ και με τον καφέ που πάντα μου άρεσε» μου λέει προσφέροντας μου έναν espresso από την Βραζιλία. «Μαζί με την Ιωάννα είπα να ανοίξουμε έναν χώρο που να μας εκφράζει. Το σημείο μας άρεσε και κάναμε το Bayard χωρίς πολλές πολλές σκέψεις» μου αναφέρει ενώ εγώ ρίχνω μια κριτική ματιά στο χώρο.

 

Το Bayard δεν είναι φορτωμένο. Είναι μικρό και πολύ λειτουργικό. Κράτησαν το μωσαϊκό στο πάτωμα, του έβαλαν δύο, τρία τραπέζια με ωραίες μαύρες καρέκλες, ψηλά σκαμπό και πάσο στην τζαμαρία, έναν καθρέπτη στην μία μεριά του τοίχου για να του δώσουν βάθος, έστησαν μια ψηλή μπάρα με μάρμαρο, τοποθέτησαν μοντέρνα φωτιστικά και πολλά φυτά εσωτερικού χώρου για να σπάνε το απαλό λευκό. Όπως καταλαβαίνετε είναι ένας όμορφος, λιτός χώρος που μυρίζει φρεσκάδα.

 

Στο κομμάτι του καφέ έχουν συνεργαστεί με την ελληνική εταιρία Area 51. Έκτος από την Βραζιλία που σας προανέφερε και είναι ο καφές ροής τους, αυτό το διάστημα διαθέτουν τρεις ακόμα: έναν από την Αιθιοπία, έναν από την Κολομβία και έναν από την Παπούα Νέα Γουινέα. Ο πρώτος είναι γλυκός, με ήπιες οξύτητες, γεμάτο σώμα με πολλές νότες από εσπεριδοειδή. Δοκίμασα επίσης και εκείνον από την Παπούα Νέα Γουινέα. Πιο σοκολατένιος, με πιο γεμάτο σώμα και μια ευχάριστη πικρή επίγευση. Σε φίλτρο έχουν επίσης έναν ακόμα από την Κένυα που μου τράβηξε το ενδιαφέρον για το πολύ ισορροπημένο προφίλ του.

Έκτος από την Βραζιλία που είναι ο καφές ροής τους, αυτό το διάστημα διαθέτουν τρεις ακόμα: έναν από την Αιθιοπία, έναν από την Κολομβία και έναν από την Παπούα Νέα Γουινέα

Στο Bayard θα βρείτε επίσης και κάτι να τσιμπήσετε. Καθημερινά φέρνουν σάντουιτς, κρουασάν και κέικ από το Τρομερό Παιδί, έναν φούρνο στα Ιλίσια που τον λατρεύω (αν βρεθείτε στην περιοχή επισκεφτείτε το, αξίζει). Τέλος, ο Θοδωρής σιγά σιγά ετοιμάζει και την λίστα με τα ποτά – δεν θα μπορούσε να μην σερβίρει και κάτι σε αλκοόλ, άλλωστε. Αυτή, που βρίσκεται υπό κατασκευή, θα περιλαμβάνει 3-4 aperitivi και ισάριθμα κλασικά κοκτέιλ ελαφρώς παραλλαγμένα.

 

Ζωοδόχου Πηγής 134, Εξάρχεια, τηλ. 2121062743

 

ΥΓ

Την Τετάρτη 28/10 ετοιμάζουν ένα pop up με το Τρομερό Παιδί όπου θα σερβίρουν ανοιχτά σάντουιτς και άλλες αλμυρές και γλυκές προτάσεις. Σημειώστε το!

 

Φωτογραφίες: Sheila Velasco