Γιατί δεν πρέπει να καταναλώνετε καφέ πριν το πρωινό σας γεύμα

Γιατί δεν πρέπει να καταναλώνετε καφέ πριν το πρωινό σας γεύμα

Ο πρωινός καφές είναι μια πρωινή ρουτίνα που όλοι μας λατρεύουμε και απολαμβάνουμε, ωστόσο, σύμφωνα με του ειδικούς δεν θα πρέπει να ξεκινάμε τη μέρα μας έτσι, γιατί στην πραγματικότητα παρεμβαίνουμε στους φυσικούς ρυθμούς του σώματός μας.

 

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychosomatic Medicine έδειξε ότι η καφεΐνη είχε επίδραση στα επίπεδα κορτιζόλης του ανθρώπινου σώματος. Όπως διαπιστώθηκε πάντως, τα αυξημένα επίπεδα κορτιζολης συνδέονταν άρρηκτα από το εαν οι συμμετέχοντες έπιναν συχνά καφέ το πρωί ή όχι. Η κορτιζόλη, η ορμόνη που σχετίζεται με το στρες, είναι συνήθως υψηλότερη τα πρωινά. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική πρόσληψη καφεΐνης αμβλύνει τον αντίκτυπο της κορτιζόλης στην καθημερινή λειτουργία του οργανισμού μας.

 

Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, συνέκρινε τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων στην κατανάλωση ενός ζαχαρούχου ροφήματος το πρωί με την κατανάλωση ενός φλιτζανιού σκέτου καφέ. Οι ερευνητές εστίασαν στην ενδεχόμενη επίδραση των ροφημάτων στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενός ατόμου. Ενώ το ζαχαρούχο ρόφημα δεν επέφερε κάποια εμφανή αλλαγή, οι ερευνητές παρατήρησαν μια απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και πτώση των ανοχών στη γλυκόζη σε όσους συμμετέχοντες ήπιαν τον καφέ. Όπως εξηγεί το WebMD, μακροπρόθεσμα, τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μεγαλύτερους κινδύνους εμφάνισης διαβήτη και ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Έτσι, ενώ αυτή η πρωινή ρουτίνα φααίνεται ακίνδυνη, στην πραγματικότητα, μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση της κορτιζόλης, τις συνήθειες του ύπνου και τις μεταβολικές λειτουργίες.

 

Ξεκινώντας συνεπώς το πρωί με μία δόση espresso, έναν cappuccino  ή ένα φλιτζάνι σκέτο καφέ φίλτρου, επηρεάζετε τη φυσική ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει και να λειτουργεί. Όπως εξήγησε στο PureWow η διατροφολόγος Carlyn Rosenblum, MS, RD, η κατανάλωση καφέ το πρωί πριν φάτε οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει την κανονική λειτουργία της κορτιζόλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλείται απότομη αύξηση της κορτιζόλης σε απρόβλεπτους χρόνους και σε άλλες, δημιουργείται μια κατάσταση όπου τα επίπεδα κορτιζόλης (δηλαδή τα επίπεδα στρες) παραμένουν συνεχώς υψηλά.

 

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να έχετε λιγότερη ενέργεια, έλλειψη διαύγειας, και συχνά να αναζητάτε ζαχαρώδη εδέσματα ή υδατάνθρακες προκειμένου να ανακτήσετε τη χαμένη σας ενέργεια. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, θα ήταν καλό να αποφύγετε την καφεΐνη πριν φάτε πρωινό μετά  και ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα θρεπτικό σνακ ή γεύμα. Αυτή η απλή ενέργεια θα σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και να διατηρήσετε την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα καθώς κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

 

Και αν θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε ένα ρόφημα, δοκιμάστε το London Fog, μια χαλαρωτική εναλλακτική λύση latte με τσάι Earl Grey, αφρόγαλα και βανίλια ή πειραματιστείτε με διαφορετικάές γεύσεις τσαγιού. Το πράσινο μπορεί για παράδειγμα να είναι μια ελαφρύτερη καφεϊνούχα εναλλακτική του καφέ, με σημαντικά οφέλη για την υγεία (χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης). Ενώ γνωρίζουμε ότι δεν είναι ποτέ εύκολο να ξεκινήσετε μια νέα ρουτίνα, το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει.