Ανακαλύπτοντας ασυνήθιστες παρασκευές με καφέ

Ανακαλύπτοντας ασυνήθιστες παρασκευές με καφέ

Εδώ μαθαίνουμε πώς οι διαφορετικοί πολιτισμοί απολαμβάνουν να καταναλώνουν τον καφέ. Πολλές από αυτές τις παρασκευές  απευθύνονται μόνο σε… θαρραλέους!

 

Μπορεί για πολλούς από εμάς ο καφές να είναι μια απλή συνήθεια, που περιλαμβάνει το αγαπημένο μας χαρμάνι, νερό, ζάχαρη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό και ίσως λίφες σταγόνες γάλα. Έχετε όμως αναρρωτηθεί ποτέ πώς οι άνθρωποι σε διαφορετικά μέρη του κόσμου απολαμβάνουν να πίνουντον καθημερινό τους καφέ;  Στη Σκανδιναβία για παράδειγμα, η παρασκευή μπορεί να περιλαμβάνει ένα φρέσκο ​​αυγό σε συνδυασμό με τον καφέ, ενώ και σε ορισμένα μέρη της Ταϊλάνδης, οι κόκκοι αφαιρούνται από την κοπριά των ελεφάντων.

 

Διαβάστε παρακάτω κάποιες διαφορετικές και ασυνήθιστες παρασκευές, στις οποίες επιδίδονται οι άνθρωποι ανά τον κόσμο:

 

1. Σκανδιναβικός καφές με αβγό

 

Οι Σουηδοί και οι Νορβηγοί επινόησαν αυτή τη μέθοδο παρασκευής στα μέσα του 1800 για να βελτιώσουν τη γεύση του καφέ που ήταν διαθέσιμος εκείνη την εποχή. Η παρασκευή περιλαμβάνει το σπάσιμο ενός ολόκληρου αυγού μέσα στον καφέ και την προσθήκη μικρής ποσότητας νερού, και στη συνέχεια την ανάμειξη όλων των υλικών. Μια τελευταία κίνηση είναι η προσθήκη βραστού νερού στο μείγμα και το αφήνουν να βράσει. Το αυγό χρησιμοποιείται ως διαυγαστικός παράγοντας, και απορροφά τις τανίνες και τις ακαθαρσίες που συνήθως δημιουργούν μια πικρή, δυσάρεστη γεύση, ειδικά σε κόκκους καφέ χαμηλής ποιότητας.

 

2. Kopi gu yu

 

Το Kopi gu yu μεταφράζεται ως «βούτυρο καφέ» στα Hokkien. Αυτό το είδος καφέ έγινε γνωστό από τα καφενεία της επαρχίας Χαϊνάν στην Κίνα τη δεκαετία του 1930. Η πρακτική περιλαμβάνει την προσθήκη μιας πλάκας βουτύρου στον καφέ, μαζί με συμπυκνωμένο γάλα, προσδίδοντας μια καραμελένια γεύση και υποβαθμίζοντας τις σκληρές νότες των κόκκων καφέ Robusta. Σήμερα, σε μέρη όπως η Σιγκαπούρη, αντί το βούτυρο να προστεθεί απευθείας στο φλιτζάνι, αρχικά ψήνονται οι κόκκοι με ζάχαρη και βούτυρο προκειμένου να καραμελώσει το εξωτερικό τους και να επιτευχθεί μια απαλή γεύση.

 

3. Καφές από περιττώματα ελέφαντα

 

Μπορεί να έχετε ακούσει για το kopi luwak – τους κόκκους καφέ που χωνεύονται και απορρίπτονται από ένα ινδονησιακό αιλουροειδές που ονομάζεται ασιατική γάτα. Στην Ταϊλάνδη, υπάρχει μια παρόμοια πρακτική, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα,που σχετίζεται με τα περιττώματα ελέφαντα. Καθώς οι ελέφαντες είναι φυτοφάγα ζώα, η διαδικασία πέψης τους έχει λιγότερη οξύτητα. Έτσι, ο καφές Black Ivory φέρεται να είναι απίστευτα αρωματικός. Είναι επίσης ένας από τους πιο σπάνιους και ακριβότερους καφέδες στον κόσμο.

 

4. Καφές με γεύση τυριού

 

Ένας άλλος ξεχωριστός καφές που προέρχεται από τη Σουηδία, το kaffeost, λαμβάνει τα αρώματά από το παραδοσιακό τυρί Leipäjuusto. Πρόκειται για ένα παχύρρευστο τυρί με αλμυρή γεύση. Οι Σουηδοί και οι Φινλανδοί ρίχνουν κομμάτια Leipäjuusto στις κούπες του καφέ, επιτρέποντας την απελευθέρωση λιπών, ελαίων και αλάτων και μετατρέποντάς τον σε ένα αλμυρό, έντονο ρόφημα.