Collagen coffee: Είναι ο αγαπημένος καφές της Jennifer Aniston υγιεινός;

 Collagen coffee: Είναι ο αγαπημένος καφές της Jennifer Aniston υγιεινός;

Η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός και επιχειρηματίας πολύ πρόσφατα μοιράστηκε στο Instagram ένα βίντεο, ως μέρος της συνεργασίας της με τη εταιρεία Vital Proteins, υπογραμμίζοντας τις καθημερινές της συνήθειες που τη βοηθούν να νιώσει αληθινή ευεξία.

 

Μερικές από αυτές τις πρακτικές περιλαμβάνουν: παιχνίδι με τα σκυλιά της σε εξωτερικούς χώρους, γυμναστήριο, ποιοτικός χρόνος με τις φίλες της και να και να ακούει την αγαπημένη της μουσική τη νύχτα για χαλάρωση. Μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα συνήθειά της ωστόσο είναι ο τρόπος με τον οποίο ξεκινά τη μέρα της: πρόκειται για ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ αναμεμειγμένο με σκόνη κολλαγόνου. Τα συμπληρώματα κολλαγόνου, ιδιαίτερα οι πούδρες, είναι μεγάλη τάση τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να επιτύχουν νεανικό δέρμα, να χτίσουν γερά οστά και να ενισχύσουν την υγεία των μαλλιών και των νυχιών μας. Το ίδιο το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε οστά, ιστούς και χόνδρους. Είναι όμως υγιεινά τα συμπληρώματα κολλαγόνου; Και πρέπει να τα ανακατεύετε με καφέ;Ας δούμε τι λέει η επιστήμη.

 

Είναι οι σκόνες κολλαγόνου επωφελείς για την υγεία;

Η σκόνη κολλαγόνου και η χρήση της φαίνεται -ευτυχώς- πως έχει κάποια επιστημονική βάση, σε αντίθεση με πολλά άλλα μοντέρνα συμπληρώματα. Ορισμένοι διατροφολόγοι το επιλέγουν ως υποκατάστατο της σκόνης πρωτεΐνης ορού γάλακτος ή μπιζελιού, πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλες οι σκόνες κολλαγόνου ίδιες. Αναζητήστε τα «πεπτίδια κολλαγόνου» ή «υδρολυμένο κολλαγόνο» για περισσότερα οφέλη για την υγεία. Το Vital Proteins της Jen αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, καθώς είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης C και υαλουρονικού οξέος, μια τριπλή “απειλή” ενάντια στη γήρανση. Ωστόσο, αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να είναι αρκετά ακριβά και δεν είναι απαραίτητα πιο ωφέλιμα από την απλή κατανάλωση τροφών που περιέχουν κολλαγόνο, όπως ο ζωμός των οστών και οι σαρδέλες, καθώς και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και το μπρόκολο.

 

«Σίγουρα δεν χρειάζεστε ένα ακριβό συμπλήρωμα κολλαγόνου για να έχετε γερά οστά και υγιές δέρμα, μαλλιά και νύχια», λέει η Victoria Seaver, M.S., RD, συνεργάτης διευθύντρια σύνταξης του EatingWell. «Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν κολλαγόνο, όπως ο ζωμός από οστά και το δέρμα του κοτόπουλου, μπορεί να συνδράμει ενεργά στην πρόσληψη της γήρανσης. Πάντως, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε την ποσότητα του κολλαγόνου είναι να εστιάσετε στην κατανάλωση περισσότερων τροφών που βοηθούν την υγιή παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα σας. Πρόκειται για τρόφιμα πλούσια σε αμινοξέα, προλίνη και γλυκίνη καθώς και σε βιταμίνη C. Σκεφτείτε το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια, τα αυγά, το φύτρο σιταριού και τα φρούτα, ειδικά τα εσπεριδοειδή” προσθέτει.

 

Πρέπει να πίνετε σκόνη κολλαγόνου με τον καφέ σας;

Ενώ η προσθήκη κολλαγόνου στο καθημερινό φλιτζάνι του καφέ σας μπορεί να σας φαίνεται ένας φυσικός τρόπος πρόσληψης κολλαγόνου,  θα ήταν προτιμότερο να το προσθέσετε στο πρωινό σας smoothie ή να το ανακατέψετε σε ένα ποτήρι νερό. Σύμφωνα με ένα ιατρικό άρθρο το κολλαγόνο δεν αντέχει σε θερμοκρασίες υψηλότερες από τη θερμοκρασία του σώματός μας και τα επιθυμητά οφέλη για την υγεία είτε θα μειωθούν είτε θα αφαιρεθούν τελείως. Ωστόσο, οι λάτρεις του παγωμένου καφέ μπορούν άφοβα να πίνουν το αγαπημένο τους ρόφημα μαζί με το κολλαγόνο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τα οφέλη του εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας.