Η παλαιότερη ελληνική επιχείρηση που καβουρδίζει καφέ εδώ και 237 χρόνια

Η παλαιότερη ελληνική επιχείρηση που καβουρδίζει καφέ εδώ και 237 χρόνια

Ένα ιστορικό καφενείο, που λάτρεψαν Παπαδιαμάντης και Βάρναλης και είναι μία από τις αρχαιότερες επιχειρήσεις στον κόσμο και η πιο παλιά στον ελληνικό χώρο.

 

Στον πανέμορφο Λαύκο, του Νότιου Πηλίου, ένα πετρόχτιστο καφενείο που ανήκει στην οικογένεια Φορλίδα, λειτουργεί στην πλατεία του χωριού εδώ και πολλά χρόνια. Ο συνεχιστής αυτής της  αρχαιότερης ελληνικής επιχείρησης είναι ο κ. Μανώλης Φορλίδας, 7ης γενιάς, που αγαπά τον τόπο του.  Καβουρδίζει ακούραστα, σχεδόν καθημερινά, καφέ για τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, γύρω από την ξυλόσομπα, με τις παλιές φωτογραφίες στους τοίχους να μας ταξιδεύουν στο παρελθόν, και για τους αμέτρητους επισκέπτες το καλοκαίρι. Η φυσιογνωμία και ο παραδοσιακός χαρακτήρας του καφενείου δεν έχει αλλάξει, παρά ελάχιστα πράγματα στη διακόσμηση του μαγαζιού. «Η ταμπέλα αναγράφει «Καφενείον Ι.Ε. Φορλίδα», τιμής ένεκεν για τον παππού του κ. Φορλίδα. Στους τοίχους του θα παρατηρήσει κανείς φωτογραφίες και εικόνες από την μακρόχρονη ιστορία του καφενείου.

 

To μαγαζί έχει την ιστορία του. Στη γωνία στο βάθος έπινε το κρασάκι του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, το “καλογεροπαίδι” όπως τον έλεγαν, όταν ερχόμενος από τη Σκιάθο αποβιβαζόταν στον Πλατανιά, διανυκτέρευε στο Χάνι που βρίσκονταν στον όροφο του καφενέ και από κει με τα πόδια έφθανε στη Μηλίνα, όπου τον παρελάμβανε το καΐκι για τον Βόλο. Ο Βάρναλης που ήταν γυμνασιάρχης στην Αργαλαστή, αλλά και ο Δερμούζος διευθυντής στο Παρθεναγωγείο Βόλου ήταν μεταξύ των προσωπικοτήτων που λάτρεψαν αυτό το ιστορικό μαγαζί.