Καφές ή πράσινο τσάι;

Καφές ή πράσινο τσάι;

Στο διαχρονικό debate για το τι είναι πιο υγιεινό, ο καφές ή το πράσινο τσάι, απάντηση έρχεται να δώσει η επιστήμη.

 

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ-Open diabetes and Care αποκαλύπτει πως η μεγαλύτερη δυνατή κατανάλωση ενός συνδυασμού του καφέ και του πράσινου τσαγιού οδηγεί σε μικρότερο κίνδυνο θανάτου όσως πάσχουν από διαβήτη τύπου Β. Τα αντιοξειδωτικά και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα δύο αυτά ροφήματα υπερτερούν κατά πολύ έναντι των όποιων επιπλοκών θα μπορούσαν να προκαλέσουν, με την προυπόθεση ότι καταναλώνονται σε συγκεκριμένες ποσότητες και συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

 

Περιορίστε την κατανάλωση καφέ μόνο το πρωί και εάν μπορείτε πιείτε τσάι νωρίς το απόγευμα. Εάν έχετε ευαισθησία στην καφείνη αναζητήστε ντεκαφεινέ καφέ που δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία. Πολλά brands πλέον χρησιμοποιούν την μέθοδο με τη χρήση ελβετικού νερού για να δημιουργήσουν ντεκαφεινέ καφέ.  Αγοράστε επίσης οργανικό καφέ και τσάι έτσι ώστε να αποφύγετε τυχόν υπολλείμματα εντομοκτόνων.

 

Άλλες ενέργειες που συστήνονται είναι οι εξής:

 

Bάλτε στα ροφήματά σας λιγότερα γλυκαντικά και όσο το δυνατόν πιο υγιεινές κρέμες όπως αυτές που έχουν βάση την καρύδα ή τη βρώμη.

Δοκιμάστε την σκόνη matcha. Πρόκειται για μια σκόνη που προέρχεται καθ΄όλα από το φύλλο του πράσινου τσαγιού. Μπορεί το τσάι να είναι πιο δυνατό, ωστόσο σας δίνει τις περισσότερες- ήτοι δυνατόν – ευεργετικές ουσίες του πράσινου τσαγιού όπως την EGCG, τις πολυφαινόλες και την θεανίνη.

Η σκόνη αποτελεί ένα τέλειο προσθετικό για τα smoothie σας, ή τα πρωτεινούχα ποτά σας, ενώ μπορεί να προστεθεί με αρμονία σε ένα latte εφόσον την κάνετε κρέμα, χρηιμοποιώντας το γάλα της επιλογής σας.

Στοχεύστε στην κατανάλωση τριών έως πέντε ροφημάτων συνδυαστικά καφέ και τσαγιού καθημερινά – ιδανικά δύο φλιτζάνια καφέ και τα υπόλοιπα τσάι. Απλώς θυμηθείτε να τα πίνετε τις κατάλληλες ώρες και όχι πολύ αργά.

Η συχνή οποιουδήποτε ροφήματος αργότερα από το κανονικό μπορεί να σας φέρει αντιμέτωπους με προβλήματα στα νεφρά.