Πόσο θα κοστίζει ο καφές το 2050;

Πόσο θα κοστίζει ο καφές το 2050;

Το ζήτημα της ακρίβειας είναι επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς οι ανατιμήσεις σε αγαθά που προέκυψαν από τη μειωμένη παραγωγή, την αυξημένη ζήτηση αλλά και το disruption λόγω της covid-19 είναι ιδιαίτερα αισθητές στην καθημερινότητά μας.

 

Μια νέα μελέτη που διεξήγαγε Coffee Friend, εταιρεία λιανικής πώλησης καφέ, εκτιμά ότι ένα φλιτζάνι καφέ θα μπορούσε να κοστίζει έως και 11 περίπου ευρώ μέχρι το 2050.  Η μελέτη συνέκρινε το μέσο ποσοστό πληθωρισμού τα τελευταία 29 χρόνια με τις τρέχουσες τιμές σε μερικά από τα πιο δημοφιλή καφέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Όπως διαπιστώθηκε, ένα latte, για παράδειγμα, που σήμερα κοστίζει περίπου 4 ευρώ θα μπορούσε να φτάσει έως πάνω από 10 ευρώ, ενώ ένα κλασικό φλιτζάνι τσάι που σήμερα έχει περίπου 2,50 ευρώ, πιθανότατα θα σας κόστιζε 6 ευρώ το 2050, εάν συνεχιστούν οι ίδιες πληθωριστικές τάσεις. Εάν πάλι θα θέλατε να απολάσευτε κάποιο έδεσμα, θα πρέπει στο μέλλον να έχετε έξτρα 7,70 ευρώ στην τσέπη σας κατά μέσο όρο καθώς τα κέικ θα κοστίζουν περίπου 7,15 ευρώ και τα panini περί τα 14 ευρώ.

 

Για να δώσει μια πιο σφαιρική εικόνα, η επιστημονική ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα υπολόγισε το κόστος της εξόδου μιας 4μελούς οικογένειας, με ένα τυπικό μεσημεριανό γεύμα που αποτελείται από ροφήματα, ένα σάντουιτς και κέικ. Το μικρό αυτό γεύμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το όριο των 120 ευρώ. Ενώ μια επαγγελματική συνάντηση για έξι άτομα, που περιλαμβάνει καφέ φίλτρου και panini, θα κοστίζει το 2050 σύμφωνα με τη μελέτη 137 ευρώ!