To σάντουιτς του… Monte Cristo

To σάντουιτς του… Monte Cristo

Λέγεται ότι είναι η αμερικάνικη εκδοχή του Croque Monsieur. Ένα σάντουιτς που συνδυάζει το αλμυρό με το γλυκό μιας και σερβίρεται με άχνη ζάχαρη και μπορείτε να το βουτήξετε σε μαρμελάδα.

 

Τρεις φέτες ψωμί χωρίς κόρα που γεμίζονται με μπόλικο τριμμένο τυρί, φέτες από ζαμπόν ή χοιρομέρι ή γαλοπούλα. Αλείφονται με αρκετή δόση μαγιονέζας και βουτιούνται μέσα σε χτυπημένα αβγά μαζί με γάλα. Περνάνε από καλά βουτυρωμένο τηγάνι για να σχηματίσουν ωραία κρούστα και πριν σερβιριστεί πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη. Αυτό είναι το δημοφιλές σάντουιτς Monte Cristo ένα χορταστικό, απολαυστικό σάντουιτς που μπορείτε να το φτιάξετε πολύ εύκολα και στο σπίτι σας.

 

Η ιστορία της προέλευσης του και γιατί δόθηκε σε αυτό το σάντουιτς το όνομα Monte Cristo δεν είναι ξεκάθαρο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1923 στην Καλιφόρνια. Παρ’ όλα αυτά πολλά αμερικανικά βιβλία μαγειρικής, που εκδόθηκαν από τη δεκαετία του 1930 έως το1960, αναφέρονται σ’ αυτό το σάντουιτς με διαφορετικά ονόματα όπως french sandwich, toasted ham sandwich ή French toasted cheese sandwich. Το 1966, εμφανίστηκε στο μενού των εστιατορίων του Blue Bayou και του Tahitian Terrace στην πλατεία Νέας Ορλεάνης της Disneyland και από τότε η φήμη του εκτοξεύτηκε.

 

Σήμερα το σάντουιτς Monte Cristoείναι από τα πιο δημοφιλή στην Αμερική και δεν λείπει σχεδόν από κανένα brunch menu. Παρακάτω θα βρείτε την συνταγή για να το φτιάξετε και εσείς.

 

Υλικά

3 φέτες ψωμί του τόστ χωρίς κόρα

3 κ.σ. μαγιονέζα

50 γρ. τσένταρ, τριμμένο

4 φέτες ζαμπόν

2 αβγά

4 κ.σ. γάλα

1 κ.σ. πάπρικα

αλάτι

πιπέρι

2 κ.σ. βούτυρο

άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

 

Εκτέλεση

Απλώστε τις φέτες για τοστ στον πάγκο εργασίας μας και αλείψτε τις με την μαγιονέζα. Στρώστε από πάνω το τριμμένο τυρί και το ζαμπόν. Τοποθετείστε τη μία φέτα ψωμιού με το ζαμπόν πάνω στην άλλη και πιέστε πολύ καλά ώστε να κολλήσουν τα υλικά μεταξύ τους. Σε ένα μπολ βάλτε τα αβγά, το γάλα, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύτε καλά. Βουτήχτε καλά το σάντουιτς και από τις δύο μεριές στο μείγμα αυτό και στη συνέχεια βάλτε το σε ένα τηγάνι όπου έχετε λιώσει το βούτυρο. Ψήστε για 2-3 λεπτά κάθε πλευρά. Σερβίρετε σε ένα πιάτο και πασπαλίστε το με την άχνη ζάχαρη. Μπορείτε να το συνοδέψετε με μια μαρμελάδα από φρούτα του δάσους, με σαλάτα ακόμα και με πατάτες τηγανιτές.