Panettone: Ένα λαχταριστό, χριστουγεννιάτικο ιταλικό γλυκό

Panettone: Ένα λαχταριστό, χριστουγεννιάτικο ιταλικό γλυκό

Μετράει αιώνες παράδοσης, έχει μιλανέζικη καταγωγή, είναι τρομερά αφράτο και έχει αρώματα εσπεριδοειδών και βουτυράτη αίσθηση.

 

Το Panettone, αυτό το “φουσκωτό”, λαχταριστό ιταλικό γλύκισμα, έχει συνδεθεί άρρητα με τα Χριστούγεννα. Οι μύθοι και οι ιστορίες για το πως γεννήθηκε, πολλοί. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προήλθε από ένα λάθος ενός βοηθού στην κουζίνα του Ludovico Sforza, Δούκα του Μιλάνου. Λέγεται ότι το επιδόρπιο για το δείπνο απέτυχε, έτσι ο νεαρός βοηθός σκάρωσε μια πρωτόλεια εκδοχή του Pannetone που μάλιστα εξέπληξε τους πάντες. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι είναι δημιούργημα ενός  ερωτευμένου ευγενή που έγινε μαθητευόμενος φούρναρης για χάρη της αγαπημένης του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι γεννήθηκε στη Λομβαρδία.

Παραδοσιακά υπολαμβάνεται με ένα ποτήρι Moschato d’ Asti ή prosecco και κρέμα πατισερί. Όμως δεν χάνει καθόλου από την αξία ή τη γεύση του εάν το συνοδεύσετε με έναν φλιτζάνι καφέ.

Συνταγή Panettone με σοκολάτα και πορτοκάλι από το botrini.gr

 

Συστατικά

1 πακέτο μαγιάς

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

1 φλιτζάνι ζεστό πλήρες γάλα

1 φλιτζάνι ζάχαρη + 1 κουταλιά της σούπας

1 αυγό + 1 ασπράδι αυγού

Μια πρέζα αλάτι

3 / 4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Τρίμμα από 1 πορτοκάλι

1/3 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο

5 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι τσιπ σοκολάτας

(εναλλακτικά μπορείς να προσθέσεις καβουρδισμένα αμύγδαλα, σταφίδες, ή άλλα κομμάτια αποξηραμένων φρούτων)

 

Εκτέλεση

 

-Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180.

-Ρίξε τη μαγιά σε ένα μπολ με ζεστό νερό και γάλα και χτυπάς ελαφρά με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Το αφήνεις να καθίσει για 5 έως 7 λεπτά ή έως ότου γίνει πολύ αφρώδες.

-Στη συνέχεια, χτυπάς ελαφρά την υπόλοιπη ζάχαρη, 1 αυγό, αλάτι, βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού, και λιωμένο βούτυρο μέχρι να συνδυαστούν.

-Αδειάζεις αργά το αλεύρι και ανακατεύεις σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να συνδυαστεί. Ζυμώνεις για 5 έως 10 λεπτά.

-Το αφήνεις να καθίσει για 1 ώρα ή έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.

-Προσθέτεις τα τσιπ σοκολάτας και τα αναμειγνύεις στη ζύμη μέχρι να πάνε παντού. Βάλε τη ζύμη σε ένα έτοιμο σκεύος κέικ ύψους 4 «με 8» ή μια ειδική φόρμα για panettone και το αφήνεις να ξεκουραστεί για ακόμα μισή ώρα.

-Αλείφεις την κορυφή του ψωμιού με το ασπράδι και πασπαλίζεις με την 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ψήνουμε στους 180° για 60 έως 70 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στην κορυφή και το εσωτερικό μαγειρευτεί.

-Για να βεβαιωθείς ότι το είναι μαλακό, χνουδωτό και ψημένο, είναι επιτακτική ανάγκη να κρυώσει εντελώς πριν το κόψεις και το σερβίρεις.