«Merci Chef!»: Βυθιστήκαμε στα μυστικά της σοκολάτας, στο Cacao Barry Chocolate Academy!

«Merci Chef!»: Βυθιστήκαμε στα μυστικά της σοκολάτας, στο Cacao Barry Chocolate Academy!

M.T.

 

Όταν η γαλλική φινέτσα “παντρεύεται” με το ελληνικό μεράκι και συμμαχούν, θέτοντας ως στόχο να αναδείξουν την κουλτούρα της εκπλεπτυσμένης γαστρονομίας και όλα της τα μυστικά, τότε ένα μόνο είναι σίγουρο: Γίνονται γαστρονομικά θαύματα!

 

Στις 29 Φεβρουαρίου το coffeemag.gr βρέθηκε σε έναν ιδιαίτερο χώρο, επί της Β. Κωνσταντίνου 52 στο Μαρούσι, στο Cacao Barry Chocolate Academy. Εκεί, έλαβε χώρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα masterclasses με επίκεντρο τη σοκολάτα, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας «Merci Chef!» που συνδιοργάνωσαν η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

 

Τα events από τις 25 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2024 ήταν πολλά κι ενδιαφέροντα, ο στόχος ένας: H ανάδειξη και η ενίσχυση των γαστρονομικών και πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, στις 29 Φεβρουαρίου, από τις 10.00 -15.00 διεξήχθη το επαγγελματικό σεμινάριο σοκολάτας από τον βραβευμένο MOF ζαχαροπλαστικής, Σεφ Arnaud Lahrer και τον Σεφ chocolatier Philippe Marand. Μαζί τους ήταν ο Χρήστος Λάμπρου, Executive Chef, Technical Advisor & Trainer at Ledra Foods Ambassador Cacao Barry Greece, και ο Ηλίας Νίκολα, Pastry Chef/ Chocolatier, Chef of Chocolate Academy Athens.

 

2 σεφ επί το έργον, 4 απολαυστικές συνταγές με αναφορά στην πολυαγαπημένη σοκολάτα. Ο Σεφ Arnaud Larher μας μύησε στα μυστικά της Black Forest, μιλώντας με κάθε λεπτομέρεια για την τέλεια παρασκευή, ενώ με νοσταλγία μας παρουσίασε τη συνταγή για μια αυθεντική Chocolate Kouign Amann, μία παρασκευή με καταγωγή από την προσωπική του πατρίδα, τη Βρετάνη στη δυτική Γαλλία. Από την άλλη, ο Σεφ chocolatier Philippe Marand έφτιαξε γλυκό  “Φύλλα του Φθινοπώρου” (Feuille d’ Automne) συνθέτοντας 3 ξεχωριστές παρασκευές καθώς και μια μοναδική Charlotte, που ικανοποιεί ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!

 

“Όταν κάνεις κάτι καλό, οι πελάτες σου επιστρέφουν”

 

Κατά τη διάρκεια του masterclass, ο πολυβραβευμένος σεφ Arnaud Lahrer  έκανε μια ιστορική αναδρομή στην καριέρα του και αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας του. “Όταν  πρωτοξεκίνησα ήμουν μόνο εγώ κι η γυναίκα μου στο μαγαζί μου. Πλέον απασχολούμε 35 άτομα. Αυτό που έχει σημασία είναι η καλή προετοιμασία και η οργάνωση…  Όταν κάνεις κάτι καλό, οι πελάτες σου επιστρέφουν.” είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο Arnaud Lahrer γεννήθηκε στη Βρετάνη, όπου έκανε τις πρώτες του δημιουργίες ως μαθητευόμενος με τον πρώτο του μέντορα και έναν από τους καλύτερους σεφ ζαχαροπλαστικής στη Βρέστη, Michel Guilerm. Στη συνέχεια εργάστηκε στο μεγαλύτερο ζαχαροπλαστείο της Γαλλίας εκείνη την εποχή, το Peltier, στο Παρίσι. Κατόπιν, απέκτησε τις τεχνικές ζαχαροπλαστικής στο Dalloyau, και στη συνέχεια εντάχθηκε στο Maison Fauchon για 5 έτη. Το 1997, μετακόμισε στη Μονμάρτη, όπου άνοιξε μαζί με τη σύζυγό του Caroline δύο καταστήματα στην ίδια περιοχή και ένα τρίτο στην Rue de Seine στο 6ο διαμέρισμα του Παρισιού.

 

Το 2017 του απονεμήθηκε ο τίτλος του “Meilleur Ouvrier de France Patissier” (Καλύτερος τεχνίτης της Γαλλίας στη ζαχαροπλαστική). Αυτή η επαγγελματική αναγνώριση τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό καθώς και διεθνώς, στο Τόκιο, την Αθήνα, το Μαρακές και στο Ντουμπάι. Το 2022 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο Patisserie, εκδόσεις Hachette.

 

“Οι 2 βασικές αρχές των Γάλλων σεφ”

 

Στους δύο μεγαλύτερους κανόνες που τηρούν “ευλαβικά” οι Γάλλοι σεφ αναφέρθηκε ο Philippe Marand κατά τη διάρκεια του masterclass. Σύμφωνα με τον ίδιο, “οι Γάλλοι σεφ δεν συμβιβάζονται πρώτον, στη γεύση και δεύτερον, στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν”.

 

Ο Philippe Marand, είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα του κόσμου του γκουρμέ. Η καριέρα του είναι διεθνής. Έχει εργαστεί σε χαρακτηριστικά venues της παριζιάνικης γαστρονομίας, όπως το ξενοδοχείο Ιntercontinental, το Ritz και το Dalloyau πριν υπηρετήσει ως πρεσβευτής του Lenotre σε εκδηλώσεις σοκολάτας και ζαχαροπλαστικής σε όλο τον κόσμο, εταξύ άλλων τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ. Ο ίδιος έχει συμβάλει στη διεθνή επέκταση αυτής της ναυαρχίδας της Lentotre ως τεχνικός διευθυντής, στη δημιουργία των franchise της στο εξωτερικό.

 

Από το 1998 υπηρετεί ως διεθνής τεχνικός σύμβουλος στην Barry-Callebaut Ο Philippe ταξιδεύει ανά τον κόσμο, για να μοιραστεί την τεχνογνωσία του, συναντώντας πάντα νέους πολιτισμούς που εμπλουτίζουν τις δεξιότητές του. Επίσης, μιλάει άπταιστα αγγλικά και ισπανικά, προβάλλεται τακτικά στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, αυτός ο κοσμογράφος της σοκολάτας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο βραβείο του διαγωνισμού Charles Proust από την πόλη του Παρισιού και ονομάστηκε Μαθητής του Etienne Tholoniat και φιναλίστ του MOF το 2008. Πλέον έχει αναλάβει το managing στη νέα Chocolate Academy Athens.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το “παρών” στο masterclass έδωσαν οι καταξιωμένοι σεφ, John ARGAUD, Johann CHAPUIS, Laëtitia GABORIT, Eulalie RUS, Marie SIMON, όλοι καλεσμένοι της γαλλικής πρεσβείας στο πλαίσιο του της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας «Merci Chef!» και φυσικά ο σεφ της γαλλικής πρεσβείας Jean-Marie Hoffmann. Δείτε παρακάτω τα βιογραφικά τους:

 

 

 

Arnaud Lahrer  και Philippe Marand επί το έργον:

 

 

 

Το φώτο άλμπουμ του masterclass:

 

 

Λίγα λόγια για την Chocolate Academy Athens

 

Η ολοκαίνουργια ακαδημία σοκολάτας άνοιξε τις πύλες της και είναι έτοιμη να σας υποδεχτεί!

 

Εάν είστε παθιασμένοι με τη σοκολάτα σε εφαρμογές ζαχαροπλαστικής ή αρτοποιίας, αυτό είναι το ιδανικό μέρος για να επισκεφτείτε. Η Ακαδημία παρέχει οικονομικά προσιτά μαθήματα που θα σας υποστηρίξουν σε κάθε στάδιο της καριέρας σας και του ταξιδιού σας με τη σοκολάτα.

 

Εκτός από το ενισχυμένο Βασικό Πρόγραμμα Σπουδών, διοργανώνεται μια εκπληκτική σειρά Μαθημάτων Ειδικότητας, που διδάσκονται από εξειδικευμένους διεθνώς αναγνωρισμένους Guest Chef. Μη χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και να εργαστείτε με σεφ υψηλού προφίλ από όλο τον κόσμο που έρχονται στην Αθήνα για εσάς! Κάθε Guest Chef επιλέχθηκε με το χέρι, λόγω των μοναδικών ταλέντων του καθώς και της ικανότητάς του να μοιράζονται τις γνώσεις τους.

 

Δεν είστε τόσο σίγουροι για το επαγγελματικό σας επίπεδο όταν εργάζεστε με τη σοκολάτα; Είτε είστε αρχάριος είτε ειδικός, η ακαδημία διαθέτει μαθήματα και εργαλεία στο επίπεδό σας για να αξιοποιήσετε τις γνώσεις σας. Τα μαθήματα γεμίζουν γρήγορα, γεγονός που αποτελεί απόδειξη της αφοσιωμένης ομάδας στην ακαδημία που προσπαθεί να κάνει την εμπειρία σας εξαιρετική. Εάν διαπιστώσετε ότι ένα συγκεκριμένο μάθημα είναι γεμάτο, φροντίστε να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής, καθώς υπάρχουν κατά καιρούς ακυρώσεις.

 

Οι άνθρωποι της Ακαδημίας έχουν δημιουργήσει μια κοινότητα σοκολατοποιών και σεφ ζαχαροπλαστικής που στοχεύει να μάθει και να ανυψώσει τα ταλέντα τους στο επόμενο επίπεδο.