Νίκος Πάπας & Mattia Portioli: Η ανδρική ισχυρή συμμαχία με επίκεντρο τον espresso

Νίκος Πάπας & Mattia Portioli: Η ανδρική ισχυρή συμμαχία με επίκεντρο τον espresso

Ο Νίκος Πάπας, ο παλαιότερος αντιπρόσωπος και no1 contributor του παγκόσμιου τζίρου του Gruppo Portioli, με 27 χρόνια ιστορίας και αριστείας της Espresse SA-Portioli Espresso στον χώρο του καφέ, δεν χρειάζεται πλέον συστάσεις στον κόσμο της καφεστίασης.

 

Το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καινοτομία και με δεκάδες διακρίσεις, όπως το Top Coffee Society Influencer 2019, που του απονεμήθηκε στα COBA Awards, το Best Espresso Coffee Taste 2022, που απονεμήθηκε στο προϊόν Gourmet Portioli Espresso 3kg βαρελάκι στα COBA Awards, το Ambassador of Taste Global Gastronomy 2022, που απονεμήθηκε στα Estiatoria.gr Golden Awards.

 

Ο Mattia Portioli, με τη σειρά του, ο managing director του Gruppo Portioli, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της παγκόσμιας βιομηχανίας, που εμπιστεύεται και στηρίζει τον κ. Πάπα, με τη συνεργασία τους, πλέον, να μετρά δεκαετίες. Οι δυο τους, σε μία από τις σπάνιες κοινές τους συνεντεύξεις, ανοίγουν τα χαρτιά τους και μιλούν για όλα.

 

Η κουβέντα ξεκινά με τον Νίκο Πάπα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Espresse SA, και τον Mattia Portioli, να μην κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για το γεγονός ότι μέσα στο 2023 δόθηκαν πάνω από 149.000.000 φλιτζάνια espresso Portioli. Πρόκειται, μάλιστα, για μια χρονιά που έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς από τη μία μιλάμε για το νέο, υπερσύγχρονο εργοστάσιο Portioli στο Μιλάνο, 35.000 τ.μ., από την άλλη για το λανσάρισμα των καινοτόμων επαγγελματικών μηχανών καφέ GIMΕ.

 

«Για εμάς δεν είναι μόνο μια νέα εποχή, αλλά η συνέχιση του οράματός μας και της έντονης ανησυχίας μας για θέματα όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η εξοικονόμηση ενέργειας. Θέλω να αναφερθώ στον μοναδικό κατασκευαστικό σχεδιασμό της οροφής του εργοστασίου μας, η οποία θυμίζει φτερά γλάρου και έχει φωτοβολταϊκά συστήματα για την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματός μας στο περιβάλλον. Κάτι που επιτρέπει στις ακτίνες του ηλίου να περάσουν στον εργοστασιακό χώρο, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, δημιουργώντας μια εξαιρετική αίσθηση ευεξίας, φυσικού φωτισμού και σταθερής θερμοκρασίας, ώστε η πρώτη μας ύλη, ο καφές, να διατηρείται σε ιδανική θερμοκρασία κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Αφιερώθηκαν 13.500 τ.μ. πρασίνου, ώστε να δώσουμε έναν παραπάνω πνεύμονα στην πόλη του Μιλάνου. Τέσσερις φορές μεγαλύτερο, ακόμα πιο σύγχρονο, ενεργειακής κλάσης “Α”, για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης, και έξυπνου φωτισμού.

 

Επίσης, πάρθηκαν μέτρα σημαντικής μείωσης ρύπων, κατανάλωσης ενέργειας, νερού και αποβλήτων, μεγαλώνοντας τη συνεισφορά μας στην προστασία του πλανήτη. Θέλω όμως να σταθώ και στην πλήρως αυτοματοποιημένη παραγωγή, με 9 στάδια ελέγχου, για την 100% σταθερή ποιότητα και γεύση των χαρμανιών μας, όπως και για τον πλήρη έλεγχο και την αποφυγή σφαλμάτων. Ο καφές τεστάρεται γευστικά και χρωματικά με μηχανήματα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του προϊόντος. Αλλά και από εμένα τον ίδιο, μιας και, κάθε πρωί, δοκιμάζω όλα τα χαρμάνια μας, για να σιγουρευτώ ότι η σταθερή μας, κορυφαία ποιότητα μένει αναλλοίωτη: 22 ηλεκτρονικά φωτοκύτταρα επιλέγουν τους καλούς από τους κακούς κόκκους έναν προς έναν. Τα φωτοκύτταρά μας είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε να ανιχνεύουν οποιοδήποτε ξένο στοιχείο υπάρχει στον καφέ και να το απορρίπτουν. Το νέο εργοστάσιο μάς δίνει τη δυνατότητα μέσα σε 7 ώρες να ψήσουμε 20.000 κιλά καφέ και να συσκευάσουμε 40.000 τεμάχια» αναφέρει ο Mattia Portioli.

 

Οι επαγγελματικές μηχανές GIME έρχονται να κάνουν τη διαφορά στην αγορά και ο Mattia Portioli εξηγεί τους λόγους: «Πρώτα από όλα, θα ήθελα να αναφέρω ότι η εταιρεία GIME ανήκει 100% σε εμάς, στην οικογένεια Portioli, σχεδιάζουμε και πουλάμε επαγγελματικές μηχανές καφέ στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο. Η GIME εγγυάται μηχανές που είναι ειδικά σχεδιασμένες για τα Portioli blends. Χάρη στην τεχνολογία τους, είναι σε θέση να αναδείξουν όλες τις ιδιότητες και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των blends Portioli, για να σας προσφέρουν το τέλειο φλιτζάνι espresso. Οι μηχανές καφέ της GIME αντιπροσωπεύουν τον τέλειο συνδυασμό μηχανικής και ηλεκτρονικής τεχνολογίας, χαρακτηρίζονται από τον εργονομικό σχεδιασμό, την αξιοπιστία, όπως και την ευκολία στη χρήση τους».

 

Η επιτυχημένη συνεργασία και τα κοινά στοιχεία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία

 

Πώς είναι η συνεργασία, όμως, αυτών των δύο ισχυρών ανδρών; Ο Mattia Portioli υποστηρίζει: «Ο Νίκος Πάπας όχι μόνο είναι ο παλαιότερος αντιπρόσωπός μας, αλλά, πλέον, είναι μέλος της οικογένειάς μας και ο πιο σημαντικός συνεργάτης της θετικής ανάπτυξης του ομίλου μας. Είναι ο δάσκαλος του καφέ και ένας άνθρωπος που πάντα ακούω την άποψή του.

 

Όπως έλεγε ο ιδρυτής της εταιρείας και πρόγονός μου, o Giorgio Portioli, “οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι το μυστικό για να μετατρέψεις μια ιδέα σε πραγματικότητα”. Οι άνθρωποι, με άλλα λόγια, οι συνεργάτες, όπως η νέα συνεργασία του με το κορυφαίο στέλεχος στην αγορά του καφέ, τον κ. Χαράλαμπο Ψαρρά, που έχει αναλάβει εδώ και τρία χρόνια τη Γενική Διεύθυνση, αλλά και σαν εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος της Espresse SA-Portioli Espresso. Ο οποίος έφερε τομές και καινοτομίες, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του brand μας. Φυσικά, και οι επιλογές του Νίκου Πάπα, όπως οι κορυφαίες πρώτες ύλες, ο σεβασμός του προς τον πελάτη και τον καταναλωτή, το άσβεστο πάθος του για τον καφέ, οι σχέσεις εμπιστοσύνης που χτίζει όλα αυτά τα χρόνια με τους πελάτες του και το κορυφαίο after sales service, τον έφεραν εδώ που είναι σήμερα, κατέχοντας μία από τις ηγετικές εταιρείες καφέ στην ελληνική αγορά. Από το 1996, η εταιρεία του χρησιμοποιεί όλους τους πόρους της για έναν και μόνο σκοπό: να παρέχει στο κανάλι HO.RE.CA. τα καλύτερα blends και όλες τις υπηρεσίες που περιστρέφονται γύρω από τον κόσμο του espresso» καταλήγει.

 

«Η Espresse SA-Portioli Espresso και η ελληνική αγορά είναι πολύ σημαντική για εμάς, όχι μόνο λόγω των αριθμών, αλλά και επειδή αγαπώ τη χώρα, τους ανθρώπους και την καφεδένια κουλτούρα τους. Όποτε επισκέπτομαι την Ελλάδα, νιώθω σαν το σπίτι μου, μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχω ξεκινήσει μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και ευελπιστώ η επόμενη συνέντευξη μας να είναι εξολοκλήρου στα ελληνικά» λέει ο Mattia Portioli.

 

Οι μεγάλοι στόχοι του 2024

 

Ο Νίκος Πάπας, ένας άνθρωπος που πάντα προχωρά με πρόγραμμα και προσήλωση, έχει ήδη θέσει τους στόχους του για τη νέα χρονιά: «H Espresse SA επεκτείνεται στην Κύπρο και στα Βαλκάνια. Ήδη, μαζί με τον κ. Ψαρρά, έχουμε ξεκινήσει το business plan υλοποίησης της επέκτασης. Επίσης, να περιμένετε από το τέταρτο τρίμηνο του 2024 τις νέες μηχανές GIME, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην HOST στο Μιλάνο. Οι νέες μηχανές GIME, εναρμονισμένες και ενορχηστρωμένες για να προσφέρουν απλόχερα τον τέλειο espresso Portioli. Μοντέλα που θα σας εντυπωσιάσουν σχεδιαστικά, όπως από μάρμαρο και από ανθρακονήματα που χρησιμοποιούν στην αυτοκινητοβιομηχανία Lamborghini, αλλά και τεχνολογικά. Οι μηχανές espresso GIME πάντα θα αντιπροσωπεύουν τον τέλειο συνδυασμό design, μηχανικής και ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Χαρακτηρίζονται από τον εργονομικό σχεδιασμό, την αξιοπιστία και την ευκολία στη χρήση τους» εξηγεί.

 

 

Πηγή: Coffee&Brunch Magazine