Πήλιο: Τρία παραδοσιακά καφενεία με ιστορία ετών

Πήλιο: Τρία παραδοσιακά καφενεία με ιστορία ετών

Ιστορικά παραδοσιακά καφενεία, αυθεντικά, χωρίς παρεμβάσεις design, σε γραφικές πλατείες πανέμορφων χωριών, αποτελούν το τέλειο σκηνικό για ένα καφεδάκι όπως παλιά.

 

Με μπόλικη συζήτηση και γύρω σου να ξεδιπλώνεται η ιστορία… Στη Μακρινίτσα, το μπαλκόνι του Πηλίου, στον Λαύκο του ανατολικού Πηλίου και την Ζαγορά στέκονται αναλλοίωτα τα πιο ιστορικά καφενεία που αξίζει να επισκεφτείς…

 

 

Η παλαιότερη ελληνική επιχείρηση που καβουρδίζει καφέ εδώ και 237 χρόνια

 

Ένα ιστορικό καφενείο, που λάτρεψαν Παπαδιαμάντης και Βάρναλης και είναι μία από τις αρχαιότερες επιχειρήσεις στον κόσμο και η πιο παλιά στον ελληνικό χώρο.

Στον πανέμορφο Λαύκο, του Νότιου Πηλίου, ένα πετρόχτιστο καφενείο που ανήκει στην οικογένεια Φορλίδα, λειτουργεί στην πλατεία του χωριού εδώ και πολλά χρόνια. Ο συνεχιστής αυτής της αρχαιότερης ελληνικής επιχείρησης είναι ο κ. Μανώλης Φορλίδας, 7ης γενιάς, που αγαπά τον τόπο του. Καβουρδίζει ακούραστα, σχεδόν καθημερινά, καφέ για τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, γύρω από την ξυλόσομπα, με τις παλιές φωτογραφίες στους τοίχους να μας ταξιδεύουν στο παρελθόν, και για τους αμέτρητους επισκέπτες το καλοκαίρι. Η φυσιογνωμία και ο παραδοσιακός χαρακτήρας του καφενείου δεν έχει αλλάξει, παρά ελάχιστα πράγματα στη διακόσμηση του μαγαζιού. «Η ταμπέλα αναγράφει «Καφενείον Ι.Ε. Φορλίδα», τιμής ένεκεν για τον παππού του κ. Φορλίδα. Στους τοίχους του θα παρατηρήσει κανείς φωτογραφίες και εικόνες από την μακρόχρονη ιστορία του καφενείου.

To μαγαζί έχει την ιστορία του. Στη γωνία στο βάθος έπινε το κρασάκι του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, το “καλογεροπαίδι” όπως τον έλεγαν, όταν ερχόμενος από τη Σκιάθο αποβιβαζόταν στον Πλατανιά, διανυκτέρευε στο Χάνι που βρίσκονταν στον όροφο του καφενέ και από κει με τα πόδια έφθανε στη Μηλίνα, όπου τον παρελάμβανε το καΐκι για τον Βόλο. Ο Βάρναλης που ήταν γυμνασιάρχης στην Αργαλαστή, αλλά και ο Δερμούζος διευθυντής στο Παρθεναγωγείο Βόλου ήταν μεταξύ των προσωπικοτήτων που λάτρεψαν αυτό το ιστορικό μαγαζί.

 

Ένα ιστορικό κτήριο, ένα μοναδικό μνημείο ύψιστης πολιτιστικής σημασίας δεσπόζει στην καρδιά του χωριού Μακρινίτσα στο Πήλιο.

Το “Θεόφιλος”, πρώην κτήριο Μαυράκη – Βατσαρέα, είναι ένα καφενείο με πολλή μεγάλη ιστορία. Χτισμένο το 1910, γνώρισε πολέμους, κατοχή, αλλά και την Μεταπολίτευση. Σήμερα, εκτός από καφενείο, λειτουργεί και ως ουζερί υπό την ιδιοκτησία της Κοινότητας Μακρινίτσας. Καθημερινά γεμίζει από τουρίστες αλλά και ντόπιους που κάθονται στα όμορφα τραπέζια πάνω στην κεντρική πλατεία του πηλιορείτικου χωριού, με απεριόριστη θέα στον Παγασητικό Κόλπο.

Όμως η ιστορικότητα του εν λόγω καφενείου δεν έγκειται μόνο στην παλαιότητά του. Το κτίριο, από την έναρξη της λειτουργίας του, διακοσμήθηκε στο εσωτερικό του με μια μεγάλη τοιχογραφία από το σπουδαίο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ. Λέγεται πως ο καλλιτέχνης όταν είδε το συγκεκριμένο καφενείο, ερωτεύθηκε την τοποθεσία και την τεχνοτροπία με την οποία χτίστηκε. Διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τους ιδιοκτήτες και αποφάσισε να φιλοτεχνήσει μια τοιχογραφία στο εσωτερικό του.

Η τοιχογραφία με διαστάσεις 3.15 Χ 2.50 μ. καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του ανατολικού τυφλού τοίχου της αίθουσας. Έχει ως θέμα της τον ήρωα Κατσαντώνη, έναν από τους πρώτους επαναστατημένους Έλληνες της περιόδου της Τουρκοκρατίας και αγαπημένο ήρωα του Θεόφιλου. Το θέμα της σύνθεσης έχει επικρατήσει να λέγεται “Ο Κατσαντώνης στα Τζουμέρκα”, καθώς η επιγραφή που βρίσκεται στο επάνω μέρος της τοιχογραφίας είναι δυσδιάκριτη. Η τοιχογραφία αυτή του Θεόφιλου, οργανικά δεμένη με το καφενείο, είναι το μοναδικό έργο στην περιοχή του Πηλίου που εξακολουθεί να βρίσκεται στον ίδιο χώρο και στην ίδια ατμόσφαιρα, όπως την εποχή που το ζωγράφισε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

 

Σχεδόν 200 χρόνια μετρά το καφενείο Πολίτης στην κεντρική πλατεία της Ζαγοράς.

Έχει υπάρξει μάρτυρας εκατοντάδων μικρών και μεγάλων στιγμών της Πηλιορείτικης ιστορίας. Και θα σας τις διηγηθεί με προθυμία ο κύριος Γιάννης Πολίτης που κληρονόμησε το καφενείο από τον θείο του κι εκπροσωπεί την τρίτη γενιά της οικογένειας στη διαχείρισή του.

Το πέτρινο κτίσμα στέκεται από το 1967 και η Εφορία Αρχαιοτήτων το έχει χαρακτηρίσει διατηρητέο. Η σόμπα ζεσταίνει τον διακοσμημένο με μπακιρένια οικιακά σκεύη και οικογενειακά κειμήλια χώρο.
Διάσημοι επισκέπτες ήταν ο Πορτογάλος Οτέλο Ντε Καρβάλιο, επικεφαλής της λεγόμενης επανάστασης των Γαριφάλων, ο σπουδαίος Νομπελίστας μας Γιώργος Σεφέρης, που ως φιλοξενούμενος της οικογένειας Κασαβέτη στη Ζαγορά, μνημόνευσε το Πήλιο σ΄ένα από τα ποιήματά του, καθισμένος σ΄ένα από τα εξωτερικά τραπέζια του καφέ.