KAFEA TERRA: Ένας κόσμος γεμάτος καφέ, ποιότητα και εκπαίδευση
Ένας από τους βασικούς πυλώνες της KAFEA TERRA, που την έχουν κάνει να καινοτομεί και να διαπρέπει στον ανταγωνιστικό κόσμο της καφεστίασης, είναι το Τμήμα της Εκπαίδευσης και της Ποιότητας. «Ανέκαθεν γνωρίζαμε ότι η εκπαίδευση είναι το όχημα που μας οδηγεί στην εκπλήρωση του oράματός μας.
Αφιερώνουμε σημαντικούς πόρους και χρόνο στην ανάπτυξη των ανθρώπων μας, όπως και στη δημιουργία ενός πλήρως καταρτισμένου εκπαιδευτικού κέντρου, που προάγει, υποστηρίζει και επικοινωνεί την κουλτούρα του καφέ μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες εστίασης όσο και σε coffee lovers» δηλώνουν στελέχη της εταιρείας.
Κάθε χρόνο, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, πάνω από 1.000 επαγγελματίες και λάτρεις του καφέ μυούνται στα μυστικά του. Η ομάδα εκπαιδευτών αποτελείται από έμπειρους και καταρτισμένους baristi trainers, με πιστοποιήσεις από το «Πανεπιστήμιo του Καφέ» UDC της Τεργέστης και από τον SCA.
Το Τμήμα Εκπαίδευσης και Ποιοτικού Ελέγχου είναι άμεσα συνυφασμένο με τη διασφάλιση της ποιότητας και τη δημιουργία απόλυτης γευστικής εμπειρίας και εστιάζει με συνέπεια στην:
• Μετάδοση της φιλοσοφίας και κουλτούρας άριστου καφέ
• Συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτών στις διεθνείς εξελίξεις του τομέα
• Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους επαγγελματίες της καφεστίασης
• Αλληλεπίδραση με εμπειρογνώμονες στο διεθνές περιβάλλον
• Μετάδοση νέων τάσεων και τεχνικών
• Δημιουργία γευστικών δοκιμών
UDC
Το Università del Caffè ιδρύθηκε από την Illycaffè το 1999 με σκοπό να προωθεί, να προάγει και να διαδίδει την κουλτούρα του καφέ υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο, μέσα από την εκπαίδευση και την πρακτική κατάρτιση. Αποτελεί ουσιαστικά ένα παγκόσμιο δίκτυο που υποστηρίζει όλους τους κρίκους της αλυσίδας του καφέ: τους αγρότες, τους baristi, τους επιχειρηματίες καφέ, τους συνεργάτες και τους διανομείς του espresso illy. Ένα από τα 28 παραρτήματα του UDC στον κόσμο στεγάζεται, από το 2009, στις εγκαταστάσεις της KAFEA TERRA και οργανώνει ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία παρακολουθούν επαγγελματίες του καφέ, που με τη σειρά τους γίνονται πρεσβευτές της κουλτούρας, της ποιότητας και αριστείας που προάγει η Illycaffè από το 1933.
Dimello Campus
O Dimello δημιούργησε το 2011 το δικό του εκπαιδευτικό κέντρο, στο οποίο αναλύεται με λεπτομέρεια κάθε βήμα της διαδρομής του espresso. Στο Dimello Campus παρέχεται γνώση και τεχνική κατάρτιση, που προσφέρουν νέους ορίζοντες και μας ταξιδεύουν στον θαυμαστό κόσμο του καφέ. Τα σεμινάρια δημιουργήθηκαν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όσοι συνιστούν κρίκους της αλυσίδας του καφέ γνωρίζουν όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά του και επικοινωνούν σωστά την κουλτούρα και την άριστη παρασκευή του.
Σεμινάρια SCA
Οι εκπαιδευτές της KAFEA TERRA είναι πιστοποιημένοι από τον Οργανισμό SCA και παρέχουν εκπαίδευση στις ενότητες:
• Introduction to coffee
• Barista skills
• Brewing
• Sensory skills
Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ EDUCATION & QUALITY ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ
Ποιο είναι το μυστικό για τέλειο freddo espresso και cappuccino;
Νίκος Μπάκας, barista trainer

Who is who
Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως barista το 2009 και αργότερα ως head barista μέχρι και σήμερα. Εργάζεται στην KAFEA TERRA από το 2017, αρχικά στο Τμήμα Πωλήσεων και μετά στο Τμήμα R&D, για τη δημιουργία νέων προϊόντων, και από το 2020 ως barista trainer. Είναι Authorized SCA Trainer από το 2022 και Certified (ACS Italia & Illycaffè) UDC trainer.
Η εταιρεία έχει λανσάρει νέους αρωματικούς φίλτρου. Τι πρέπει να προσέχει το κοινό στην παρασκευή του καφέ φίλτρου;
Νεκτάριος Μαχραμόπουλος, barista trainer

Who is who
Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως barista το 1993 και αργότερα ως head barista μέχρι και το 2012. Εργάζεται στην KAFEA TERRA από το 2013 ως barista trainer, θέση που κατέχει και σήμερα. Είναι Authorized SCA Trainer από το 2018 και Certified (ACS Italia & Illycaffè) UDC trainer.
Ποια είναι τα tips για το καλύτερο αφρόγαλα;
Κωνσταντίνος Τσιαμούρας, barista trainer

Αν τα κάνετε όλα αυτά σωστά, έχετε διανύσει ακριβώς τη μισή απόσταση. Το ίδιο σημαντικό είναι να ομογενοποιήσετε το αφρόγαλα (η κρέμα πάντα επιπλέει) στη γαλατιέρα με ήπιες κυκλικές κινήσεις και να το μοιράσετε σωστά στα φλιτζάνια, ώστε κάθε ρόφημα να έχει ίδια ποσότητα γάλακτος και κρέμας. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για το μοίρασμα. Ανατρέξτε στο κανάλι της KAFEA TERRA στο ΥouTube στο αντίστοιχο βίντεο».
Who is who
Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως barista το 2003 και αργότερα ως head barista. Εργάζεται στην KAFEA TERRA από το 2014, αρχικά στο Τμήμα Πωλήσεων και στη συνέχεια από το 2016 ως barista trainer, θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα. Είναι Authorized SCA Trainer από το 2018 και Certified (ACS Italia & Illycaffè) UDC trainer.
Τελικά, ο barista ή η πρώτη ύλη του καφέ παίζουν σημαντικότερο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα;
Περικλής Κοράνης, barista trainer

Who is who
Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στον χώρο της εστίασης το 2004. Το 2006 ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα ως barista μέχρι το 2013 και αργότερα ως head barista έως και το 2014. Εργάζεται στην KAFEA TERRA από το 2015 ως barista trainer μέχρι και σήμερα. Είναι Authorized SCA Trainer από το 2018 και Certified (ACS Italia & Illycaffè) UDC trainer.
Τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση barista για την οποία ξεχωρίζει η KAFEA TERRA;
Χρήστος Ζαμανάκης, Education & Quality manager

Who is who
Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τον ξενοδοχειακό κλάδο και αυτόν της λιανικής πώλησης, ξεκίνησε τη συνεργασία του με την KAFEA TERRA το 2007, αρχικά στο Τμήμα Πωλήσεων, και, έπειτα από λίγα χρόνια, ανέλαβε τη θέση του key account manager retail. Το 2016, ανέλαβε τη Διεύθυνση του Τμήματος Barista Training, θέση που κατέχει έως και σήμερα. Είναι Authorized SCA Trainer από το 2018 και Certified (ACS Italia & Illycaffè) UDC trainer.
Πηγή: Coffee&Brunch Magazine

