Δουλειά, laptop και καφές… «πάνε πακέτο»

Δουλειά, laptop και καφές… «πάνε πακέτο»

Η Αθήνα μπορεί να είναι μια πόλη που λατρεύει τους νυχτερινούς ρυθμούς και τη διασκέδαση μέχρι αργά στις «ψαγμένες» μπάρες της, ωστόσο δεν ξεχνά ποτέ και εκείνους που ξεκινούν τη μέρα τους από νωρίς το πρωί, αναζητώντας τα μικρά «διαμαντάκια» της πρωτεύουσας που μοσχοβολούν καφέ και σπιτική θαλπωρή και που τους επιτρέπουν να εργαστούν ανεμπόδιστα πάνω από το laptop τους. Ευτυχώς, σε αυτήν την κατηγορία των coffee shops, οι επιλογές είναι αρκετές και όλες τους μία και μία.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Ubuntu

 

Σε αυτό το μικρό, ζεστό και φιλικό coffee shop, με το παράξενο όνομα, επί της οδού Νηλέως, που συναντά κανείς ανηφορίζοντας προς το Θησείο, συχνάζουν πολλοί από όσους επιλέγουν το κέντρο της Αθήνας για να εργαστούν ή να διαβάσουν απολαμβάνοντας συγχρόνως και μια κούπα προσεγμένου καφέ. Με όνομα εμπνευσμένο από την τοπική διάλεκτο της Νοτίου Αφρικής (η λέξη Ubuntu σημαίνει «είμαι αυτός που είμαι»), φέρει στο εσωτερικό του στοιχεία από την αφρικανική κουλτούρα και διακόσμηση, την ίδια στιγμή που ισορροπεί αισθητικά με σκανδιναβικά πρότυπα: χώρος λιτός, με λίγα τραπέζια περιμετρικά της τζαμαρίας, αρκετά φυτά εσωτερικού χώρου, χρωματική κυριαρχία του λευκού και ένα ήσυχο πατάρι, ιδανικό καταφύγιο για όποιον θέλει να απομονωθεί παρέα με το laptop του. Οι μύλοι του Ubuntu διαθέτουν ένα πολύ ισορροπημένο blend, που αποτελείται από τρεις καφέδες από τη Βραζιλία (ό,τι πρέπει για cappuccino ή flat white), ενώ στα τραπέζια του μαγαζιού σερβίρονται και μερικές γλυκές ή αλμυρές λιχουδιές, όπως αραβικές πίτες, μπάρες δημητριακών και λαχταριστά σάντουιτς, για να συνοδεύσετε καταπληκτικά τον καφέ σας.

 

INFO
Νηλέως 58, Θησείο, τηλ. 210 34 10 566

 

Spook

 

Ένα ακόμα coffee shop του Θησείου που επίσης φέρει αφρικανική ονομασία (Spook στα ελληνικά σημαίνει «στέκι») και κινείται στη φιλοσοφία του να απολαμβάνετε τον καφέ σας παρέα με το laptop σας. Το μεγάλο τραπέζι που συναντάτε μπαίνοντας είναι ό,τι πρέπει για να καθίσετε με τους φίλους σας για κουβέντα και χάζι, ενώ εκείνα που κρύβονται στα ενδότερά του προσφέρονται για πιο ζεν και ήσυχες καταστάσεις, καθώς είναι ιδανικά για να βγάλετε το laptop και να ξεκινήσετε τη δουλειά σας. Διαθέτει επίσης ένα πατάρι πιο απομονωμένο, στο οποίο δεσπόζει ένα τραπέζι του μπιλιάρδου. Όσο για τον καφέ που θα βρείτε εδώ, διαθέτουν μόνο μοναδικής προέλευσης καφέδες, που αλλάζουν τακτικά. Συνήθως, θα βρείτε κάποιον από τη Βραζιλία και την Αιθιοπία ή από τις χώρες του Τροπικού του Αιγόκερω και του Καρκίνου, στις οποίες παράγεται και ο καφές. Τέλος, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και κάποιο από τα νόστιμα συνοδευτικά που φτιάχνονται στην κουζίνα του: αλμυρά και γλυκά κρουασάν, κέικ, σαλάτες, healthy bars και άλλα υγιεινά σνακ.

 

INFO
Δημοφώντος 10, Θησείο, τηλ. 210 34 56 914

 

Kick Athens

 

Concept store σε ένα κάθετο στενό της Φωκίωνος Νέγρη, που αγαπά τη μόδα και τον καλό καφέ και συγχρόνως δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για να εργαστείτε στον υπολογιστή σας. Συνεργάζεται, στο κομμάτι του καφέ, με την ελληνική εταιρεία Area 51, ενώ παράλληλα εκφράζει με εξωστρέφεια τον vegan προσανατολισμό του, σερβίροντας γλυκές και αλμυρές λιχουδιές που απέχουν από ζωικά προϊόντα και τα παράγωγα αυτών. Μέσα στον χώρο του καφέ υπάρχει ένα ξεχωριστό σημείο, περιτριγυρισμένο από τζαμαρίες, σαν κλουβί, όπου φιλοξενείται το fashion shop. Εκεί πρωταγωνιστεί το δικό τους brand, το Indiego Clothing, με καθαρό urban στυλ και ύφος που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Καθίστε μέσα στην άνετη, μίνιμαλ και ψιλοτάβανη σάλα του, είτε μόνοι, πίσω από τη στενόμακρη μπάρα της τζαμαρίας (εάν έχετε σκοπό να δουλέψετε χρησιμοποιώντας το laptop σας), είτε με παρέα, γύρω από τα λιγοστά ξύλινα τραπέζια ή στα σκαμπό του χαμηλού πάσου, που βλέπουν ανεμπόδιστα στην ανοιχτή κουζίνα. Εναλλακτικά, πιάστε θέση στα τραπεζάκια που βγάζει έξω, στον παρακείμενο ήσυχο πεζόδρομο, μέσα στο πράσινο, που και αυτά έχουν τη χάρη τους.

 

INFO
Σποράδων 26, Κυψέλη, τηλ. 211 11 90 369

 

Yellow

 

Μια ανάσα μακριά από το Μετρό της Πανόρμου, θα συναντήσετε το Yellow café. Φωτεινό και φιλόξενο, αγαπά την ησυχία, τις μικρές παρεΐστικες συναντήσεις μακριά από τη βουή της πλατείας, αλλά και τις μοναχικές βόλτες, όταν επιθυμείτε να συγκεντρωθείτε στο βιβλίο ή στην οθόνη του υπολογιστή σας. Πάγκοι εργασίας, αναπαυτικές καρέκλες, άφθονα πολύπριζα και ατομικά φωτιστικά συνθέτουν το παζλ μιας σάλας με φιλική ατμόσφαιρα, αύρα σπιτικής θαλπωρής και, φυσικά, μπόλικες κίτρινες πινελιές στους τοίχους και το ντεκόρ. Τους ζεστούς μήνες του χρόνου, αναζητήστε ένα τραπέζι έξω, στην καταπράσινη στενόμακρη αυλή, που εγγυάται ζεν εμπειρίες εξόδου, απαλλαγμένες από την κίνηση των δρόμων και της περαντζάδας. Ελάτε από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, για να απολαύσετε τους καλοδουλεμένους καφέδες του αλλά και τους φυσικούς χυμούς του, όπως και τα γλυκά ή αλμυρά σνακ του, που δίνουν αφορμές για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενέργεια και καλή διάθεση. Στα must have η δροσιστική ροζ λεμονάδα του, που έχει κατακτήσει φανατικό κοινό, αλλά και οι προσεγμένοι καφέδες που ταξιδεύουν από την Ανατολική Αφρική και από την Κεντρική και Νότια Αμερική και φέρουν την υπογραφή της Redd.

 

INFO
Λουκά Μπέλλου 14 (πάνω από το σταθμό Μετρό της Πανόρμου), τηλ. 216 70 06 053

 

The Underdog

 

Ένα από τα πιο γνωστά coffee shops της Αθήνας, που φέτος συμπληρώνει οκτώ χρόνια λειτουργίας και ξέρει, όσο λίγα, να συνδυάζει τον καλό καφέ με την άνεση και τη φιλοσοφία μιας σάλας που στηρίζει ένθερμα την επιθυμία να εργαστείτε εκτός σπιτιού με το laptop σας. Οι έμπειροι baristi πίσω από την καλολουστραρισμένη ξύλινη μπάρα του –που συναντάτε περνώντας την κόκκινη πόρτα του όμορφου αθηναϊκού νεοκλασικού– ξεκίνησαν στην πρωτεύουσα τη φιλοσοφία του ποιοτικού καφέ, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν διακριθεί στα εθνικά και παγκόσμια πρωταθλήματα καφέ. Καιρού επιτρέποντος, μπορείτε να χαλαρώσετε στην πίσω αυλή του μαγαζιού (συνήθως είναι η πρώτη που γεμίζει τις ηλιόλουστες ημέρες), ενώ αν θέλετε να εργαστείτε, καλό θα ήταν να την αποφύγετε και να πιάσετε μια θέση στο εσωτερικό του και ειδικά σε κάποιο από τα τραπέζια του υπερυψωμένου ορόφου. Αφού βολευτείτε, ενημερωθείτε για τους μοναδικής προέλευσης καφέδες του, που εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή και τη διαθεσιμότητα (τον καφέ τον καβουρδίζουν οι ίδιοι στο εργαστήριό τους στο Γκάζι). Μην ξεχάσετε να ρίξετε και μια ματιά στον πλούσιο κατάλογο με brunch, καθώς άλλωστε φημίζεται και για αυτό, αλλά τα Σαββατοκύριακα βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει κράτηση, γιατί γίνεται κυριολεκτικά πανικός!

 

INFO
Ηρακλειδών 8, Θησείο, τηλ. 213 03 65 393

 

Behold The Man

 

Νεανικό και μίνιμαλ εξαρχειώτικο στέκι, στη φιλοσοφία του concept coffee shop. Με arty βερολινέζικη αισθητική, ψαγμένες μουσικές στην κονσόλα (από jazz μέχρι old school ελληνική ραπ) και εμφανή την επιρροή του κινήματος του Bauhaus όχι μόνο στα χρώματα, αλλά και στα αρχιτεκτονικά μοτίβα που επικρατούν στη φωτεινή και ψηλοτάβανη σάλα του. Εκεί, άλλωστε, χωρούν εξίσου άνετα κάτω από την ίδια στέγη από specialty καφέδες (συνεργάζονται με την εταιρεία Omsom), μπίρες από μικρές ζυθοποιίες, χειροποίητες μπάρες, βιολογικά γάλατα και αλείμματα μέχρι ρούχα, κούπες και tote bags του δικού του brand, ονόματι Utopia Bauhaus. Ελάτε με το laptop σας και καθίστε είτε σε ένα από τα ρετρό ξύλινα τραπέζια του ισογείου, που σας επιτρέπουν να απολαμβάνετε ανενόχλητα τη θέα έξω, στην πολυσύχναστη Στουρνάρη, είτε στο πατάρι, για περισσότερη ησυχία και ιδιωτικότητα. Πριν φύγετε, δώστε χώρο και χρόνο στην καλλιτεχνική σας έμπνευση και εκμεταλλευτείτε τους μαρκαδόρους και τα αυτοκόλλητα με σλόγκαν που βρίσκονται κατά μήκος των τοίχων του μαγαζιού, για να δημιουργήσετε τη δική σας τέχνη.

 

INFO
Στουρνάρη 6, τηλ. 210 38 05 644

 

Dope

 

Ο χαριτωμένος και σοφιστικέ χώρος του Dope, στο κέντρο της Αθήνας, με τον φρεσκοκαβουρδισμένο του καφέ, που αναδίδει μεθυστικά αρώματα σε κάθε γωνιά της σάλας και με τις αχνιστές λιχουδιές που μόλις έχουν βγει από τον φούρνο του, δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις, αλλά και αφορμές, για εργασία εκτός σπιτιού. Πάρτε, λοιπόν, το laptop σας και ανεβείτε στο πατάρι του Dope, με το βιομηχανικό design και την ήσυχη ατμόσφαιρα, για να δημιουργήσετε εκεί, ανενόχλητοι, το δικό σας εναλλακτικό γραφείο. Αφού τακτοποιηθείτε και κάνετε τις επιλογές σας σε καφέ (τρεις επιλογές σε espresso, δύο blends κι έναν single, που αλλάζει ανά τακτά διαστήματα), μην ξεχάσετε να παραγγείλετε είτε τα βουτυράτα brioche και τα σπιτικά του κέικ είτε τα λαχταριστά roll κανέλας και τα bagels, ανάλογα με το τι τραβά η όρεξή σας. Έτσι, όχι απλά θα ξεκινήσει εγγυημένα καλά η μέρα σας, αλλά θα δώσετε και νόστιμη τροφή στη σκέψη σας.

 

INFO
Βύσσης 25, Μοναστηράκι, τηλ. 210 32 15 209

 

Aπό το Coffee&Brunch Magazine