Τα νέας γενιάς αρτοποιεία της Αθήνας

Τα νέας γενιάς αρτοποιεία της Αθήνας

Σήμερα, οι νέας γενιάς φούρνοι απέχουν πολύ από την εικόνα των παλιών, παραδοσιακών φούρνων στις συνοικίες της Αθήνας, που πρόσφεραν περιορισμένες επιλογές σε ψωμί και ακόμα πιο περιορισμένες προτάσεις σε ζύμες ή γλυκά.

 

Από τον Βασίλη Δημαρά

 

Τα χρόνια πέρασαν και, μαζί με τις γειτονιές, άλλαξε και το προφίλ αυτών των επιχειρήσεων. Στα ράφια και στις γυάλινες προθήκες τους προστέθηκαν, εκτός από καλοδουλεμένα ψωμιά (αγνές, ποιοτικές πρώτες ύλες και με «ψαγμένα» άλευρα από ποιοτικά σιτηρά), και εμπνευσμένες αλμυρές και pastry ιδέες, αλλά και προσεγμένες επιλογές σε ποιοτικούς καφέδες που συνήθως φέρουν την εγγύηση του ονόματος στιβαρών και έμπειρων ελληνικών και ξένων εταιρειών. Στην Αθήνα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι φούρνοι του «τρίτου κύματος» χαράζουν μια νέα ιστορία στο παρόν και το μέλλον της αρτοποιίας, κάνοντας πράξη τη θεωρία του «καλού, ποιοτικού ψωμιού». Εδώ, λοιπόν, η παρουσία του καφέ δεν έχει απλά επικουρικό χαρακτήρα, αλλά –και συνηθέστερα πλέον– απόλυτα υποστηρικτικό και αναγκαίο. Αυτά είναι τα νέας γενιάς αρτοποιεία της Αθήνας, που φέρνουν, μαζί με τις μεστές και εξελιγμένες προτάσεις τους σε ψωμί, και τον καφέ σε πρώτο πλάνο. Ας τα ανακαλύψουμε!

 

Kora

 

Σημείο αναφοράς στα αγαπημένα στέκια των foodies που κινούνται στους δρόμους του Κολωνακίου είναι ο μοντέρνος και καλαίσθητος φούρνος Kora, με τα λευκά πλακάκια και τους κίτρινους τοίχους, που έχει καταφέρει να αποκτήσει το δικό του φανατικό και σταθερό κοινό από κάθε γωνιά της Αθήνας. Με αμέριστη προσοχή στη λεπτομέρεια και έμφαση στην ποιοτική πρώτη ύλη, κάνει sold out, εντός λίγων ωρών από τη στιγμή που θα ξεφουρνιστούν, τα προζυμένια ψωμιά αργής ωρίμανσης από στάρι, σίκαλη και βρώμη, τις γλυκές και αλμυρές βιενουαζερί με βούτυρο Νορμανδίας και φρέσκια ζύμη κρουασάν (απαιτούνται 72 ώρες για την ωρίμανσή της), αλλά και τις αφράτες focaccie. Εξίσου μεγάλο “hit” σημειώνουν και τα εμπνευσμένα σάντουιτς, όπως και τα bagels, που δένουν καταπληκτικά με τη φρεσκάδα και τη γεύση των μεσογειακών υλικών. Μέχρι όμως να αποφασίσετε τι πραγματικά θέλετε, προμηθευτείτε από εδώ τον πρώτο καφέ της ημέρας (εδώ όλοι οι καφέδες φτιάχνονται με 100% Arabica από τους roasters στο Mr Bean) και αφήστε το βλέμμα σας να περιηγηθεί στους χώρους του ανοιχτού εργαστηρίου, χορταίνοντας πρώτα από τις εικόνες και τις μυρωδιές.

 

INFO
Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210 36 27 855

 

Τρομερό Παιδί

 

Ένας ακόμα “new age” φούρνος, που έχει καταφέρει το φτάσει το μέγεθος της φήμης του σε απόλυτη αναλογία με τις μεγάλες ουρές που συχνά-πυκνά σχηματίζονται, ειδικά τις πρωινές ώρες, έξω από την πόρτα του. Η αναμονή, βέβαια, αξίζει, γιατί στο Τρομερό Παιδί, εκτός από τα πεντανόστιμα και κυψελωτά κρουασάν με την ελαφρώς υπόξινη γεύση και τη μαεστρία της γαλλικής φινέτσας, θα απολαύσετε και φρεσκοφουρνισμένα καρβέλια, αφράτα τσουρέκια, βουτυράτες σφολιάτες, τραγανές μπαγκέτες, προζυμένια σάντουιτς, περιποιημένα γλυκά (όπως είναι τα Cannelés de Bordeaux με βανίλια Ταϊτής και τα Choux σοκολάτας), αλλά και καλής ποιότητας καφέδες που τους προμηθεύονται από την εταιρεία Kawa. Πάρτε, λοιπόν, στο χέρι τον καφέ σας, συνοδεία της αγαπημένης σας γλυκιάς ή αλμυρής λιχουδιάς, και ξεκινήστε τη βόλτα σας χαρούμενοι και «ετοιμοπόλεμοι» στην ηλιόλουστη Αθήνα. Τα Σαββατοκύριακα, φανείτε προνοητικοί και ελάτε από νωρίς, για να πετύχετε τις ζύμες και τα γλυκά της αρεσκείας σας πριν τελειώσουν και για να μη χρειαστεί να περιμένετε για ώρα στην ουρά της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.

 

INFO
Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, τηλ. 210 77 77 537

 

Flake

 

Στην αρχή προέκυψε ως ανάγκη επέκτασης του υπάρχοντος, γνωστού στις γειτονιές της Κυψέλης, coffee shop Kick (λειτουργεί στη φιλοσοφία του concept store) σε μια δεύτερη σάλα, για να μπορεί να εξυπηρετεί την αυξημένη πελατεία του. Σύντομα όμως ο χώρος που πιάστηκε ακριβώς αντικριστά από το μεγαλύτερο «αδερφάκι» του βρήκε όχι μόνο τη δική του ονομασία, αλλά και τη δική του μοναδική ταυτότητα. Το Flake, λοιπόν, σήμερα είναι ένα microbakery μικρών διαστάσεων αλλά υψηλών ταχυτήτων, που καθημερινά ζυμώνει και ψήνει καλοδουλεμένα καρβέλια από προζύμι συνοδεία specialty καφέδων από το Kick (συνεργάζεται με τη γνωστή εταιρεία καφέ Area 51). Όμως, στα ράφια του Flake, εκτός από ψωμί, μπορείτε να βρείτε και μια αφράτη focaccia με φέτα και ντοματίνια, όπως επίσης και πολλές ακόμα γλυκές επιλογές: Babka με θρυμματισμένο φιστίκι Αιγίνης, αλλά και σοκολάτας, ρολάκι brioche με πορτοκάλι, banana bread καθώς και τρία διαφορετικά χορταστικά σάντουιτς (δημοφιλείς επιλογές αυτό με το χούμους καρότου, τη φέτα, τις πίκλες κρεμμυδιού και το παντζάρι, αλλά και το άλλο με chorizo aπό τη Δράμα, γαλένι, μαρμελάδα ντομάτας, chili και σπανάκι).

 

INFO
Σποράδων 24, Κυψέλη

 

Μονόκερος

 

Αυτός ο “third wave” φούρνος, με σήμα του έναν queer μονόκερο, αν και κρυμμένος σε ένα από τα όχι και τόσο πολυσύχναστα στενά του Παγκρατίου, έχει καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει “talk of the town”. Φταίνε οι «γαλλοτραφείς» τεχνικές του ιδιοκτήτη του και αρτοποιού Περικλή Σταμπόγλη, που σπούδασε στο Παρίσι και δούλεψε στο Βέλγιο και στην επαρχία της νότιας Γαλλίας; Φταίνε τα προζυμένια ψωμιά αργής ωρίμανσης (best seller το «πατσαβουρόψωμο» με κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο και chia) και οι φινετσάτες του μπαγκέτες που στολίζουν αριστοτεχνικά τα ράφια του; Ή μήπως φταίνε τα λίγα αλλά καλοδουλεμένα του γλυκά (cookies, τάρτες, cakes και cupcakes), που κρύβουν μέσα τους μικρά παριζιάνικα μυστικά της μοντέρνας pastry κουζίνας; Ό,τι και να φταίει, σε αυτόν τον φούρνο θα έρθετε από νωρίς για το ψωμί του καθημερινού και κυριακάτικου τραπεζιού που θρέφει την οικογένεια, για τις τρυφερές σφολιάτες και τα βουτυράτα κρουασάν που παίρνετε στο χέρι λίγο πριν βολτάρετε στην αγορά του Παγκρατίου και, φυσικά, για τον ποιοτικό καφέ του, που τον προμηθεύονται από την εταιρεία Sapid. Τέλος, στα ράφια του θα βρείτε και καφέ espresso blend σε κόκκους ή αλεσμένο σε σακουλάκι των 250 γραμμαρίων, για να φτιάχνετε τον δικό σας καφέ στο σπίτι.

 

INFO
Φαίδρου 4, Παγκράτι, τηλ. 210 75 10 887

 

Black Salami

 

Αφράτα, πεντανόστιμα σάντουιτς σε τραγανό ψωμί από γενοβέζικη focaccia παρέα με μοσχοβολιστούς καφέδες. Το ιδανικό σενάριο για να ξεκινήσετε με ικανοποίηση και ενέργεια τη βόλτα σας (το Σαββατοκύριακο, αλλά και καθημερινές, εκτός Δευτέρας) στα στενά των Εξαρχείων. Όσο περιμένετε στην ουρά, εκμεταλλευτείτε τον χρόνο και ρίξτε κλεφτές ματιές στις γυάλινες βιτρίνες του, εκεί όπου παρελαύνουν τα πληθωρικά σάντουιτς από flat bread αργής ωρίμανσης και, πιο δίπλα, τα λίγα αλλά ζηλευτά γλυκά του (κυρίως cookies, banana bread και cinnamon rolls). Αφού παραγγείλετε, και λίγο πριν καταλήξετε στο ταμείο, προμηθευτείτε τον καφέ σας (εδώ φέρνουν την υπογραφή της Wisecup) και, φυσικά, το προζυμένιο αχνιστό ψωμί που μόλις βγήκε από τον φούρνο (εδώ όλα τα ψωμιά γίνονται με ιταλικά άλευρα), για να συνοδεύσετε ιδανικά το σπιτικό σας φαγητό. Πιάστε μια θέση στα ψηλά σκαμπό έξω στον πεζόδρομο ή εξοπλιστείτε με μπόλικες χαρτοπετσέτες πριν αποφασίσετε να φάτε στον δρόμο περπατώντας. Τα σάντουιτς του Black Salami είναι τόσο πληθωρικά, που είναι πραγματικό κατόρθωμα το να μη λερωθείτε.

 

INFO
Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια, τηλ. 211 41 87 956

 

Από το Coffee&Brunch Magazine