Coffee Lab: Με την ενέργεια του γυναικείου δυναμικού

Coffee Lab: Με την ενέργεια του γυναικείου δυναμικού

Η Coffee Lab είναι μια εταιρεία που προωθεί το γυναικείο δυναμικό σε ηγετικές θέσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι κυρίες Νάγια Κοπανάρη, Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας της Coffee Lab, Ελισσάβετ Μακρή, Διευθύντρια Λογιστηρίου, και Χριστίνα Καρμίρη, Chief Coffee Cup Taster της εταιρείας.

 

Όπως αναφέρει η Νάγια Κοπανάρη: «Οι γυναίκες στις επιχειρήσεις διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη σημερινή οικονομία και κοινωνία. Με τα χρόνια, οι γυναίκες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στο σπάσιμο των φραγμών και στην επιτυχία σε διάφορους κλάδους και ηγετικές θέσεις. Η συνεισφορά τους ήταν καθοριστική για την προώθηση της καινοτομίας, την προώθηση της διαφορετικότητας και της ένταξης. 

 

Έτσι, και στην Coffee Lab, το φύλο δεν αποτέλεσε ποτέ εμπόδιο. Αντίθετα, παρείχε και θα παρέχει τις ίδιες ευκαιρίες χωρίς αποκλεισμούς σε όλο το ανθρώπινο δυναμικό της. Οι γυναίκες από τις ηγετικές θέσεις της εταιρείας μας αποδεικνύουν καθημερινά ότι μπορούν να φέρουν προοπτικές και καινοτόμες ιδέες στο τραπέζι, να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ακριβώς με την ίδια επιτυχία που θα το έκαναν και οι άντρες. 

 

Οργανισμοί με διαφορετικές ηγετικές ομάδες έχουν δείξει βελτιωμένη απόδοση και καλύτερη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί πραγματική ισότητα των φύλων στον επιχειρηματικό κόσμο. Αντιμετωπίζοντας τις υπάρχουσες προκλήσεις και προωθώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, οι γυναίκες μπορούν να συνεχίσουν να ευδοκιμούν και να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και καινοτομία».

 

Η Ελισσάβετ Μακρή αναφέρει: «Τον Σεπτέμβριο του 2009, στη Χαλκίδα, ξεκίνησε η πρώτη μου επαφή με την εταιρεία που σήμερα είναι γνωστή ως Coffee Lab, από το πρώτο κατάστημα, πριν καν δημιουργηθεί ακόμα η ιδέα της αλυσίδας. Αρχικά, το αντικείμενό μου αφορούσε το κομμάτι του καφέ και της παρασκευής του, ενώ ταυτόχρονα διαχειριζόμουν και όλα τα οικονομικά ζητήματα. 

 

Η αγάπη μου για τον καφέ ήρθε από την πρώτη κιόλας επαφή, όπως είναι αναμενόμενο, καθώς είχα σημαντικό εμπνευστή. Η εξέλιξη ήρθε σταδιακά, αλλά με μεγάλες αλλαγές, κυρίως στο μέγεθος των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Οι προκλήσεις ήταν μεγάλες. Πέραν των γνώσεων που απέκτησα επάνω στον καφέ (κάτι το οποίο δεν σταματάει ακόμα και σήμερα), η θέση στην οποία εξελίχθηκα και εδραιώθηκα είναι στον οικονομικό τομέα, αναλαμβάνοντας τη Διεύθυνση του Λογιστηρίου. Μια θέση με μεγάλες απαιτήσεις υπευθυνότητας, ακρίβειας, σοβαρότητας και αυστηρότητας».

 

Η Χριστίνα Καρμίρη καταθέτει τη δική της εμπειρία: «Είμαι πτυχιούχος Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με την εξειδίκευσή μου στη Διαχείριση της Υγείας και της Ασφάλειας των Τροφίμων, έχω βελτιώσει τις δεξιότητές μου ως ικανή manager QA-QC στη μέχρι τώρα καριέρα μου. Διαθέτω εκτενή γνώση της Ανάλυσης Κινδύνου και των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (HACCP) και των προτύπων ISO 22000, διασφαλίζοντας τη διατήρηση των υψηλότερων προτύπων ποιότητας και ασφάλειας. 

 

Επιπλέον, ως Chief Coffee Cup Taster, στα 5 χρόνια ενασχόλησής μου με τη βιομηχανία του καφέ, είμαι πια σε θέση να αξιολογήσω και να εκτιμήσω τα αποτελέσματα των διαφορετικών προφίλ καφέ. Το πάθος μου για τον καφέ, καθώς και η καθημερινή τριβή στον ποιοτικό έλεγχο του ωμού καφέ, με έχει οδηγήσει σε συναρπαστικά ταξίδια ως διαχειριστής των συμφωνιών και αγορών με τους συνεργαζόμενους coffee farmers, επιτρέποντάς μου να εξερευνήσω διάφορες περιοχές παραγωγής καφέ σε όλο τον κόσμο. 

 

Συνολικά, το εκπαιδευτικό μου υπόβαθρο, η διευθυντική μου επάρκεια και οι παγκόσμιες εμπειρίες στον καφέ με έχουν διαμορφώσει σε έναν έμπειρο επαγγελματία στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων, της οργάνωσης της παραγωγής και της εξειδίκευσης στον καφέ».

 

Τα Coffee Lab είναι ξεχωριστά

 

Ο καφές µε τον σκύλο. Το όνοµά του είναι Argus, από το ελληνικό «Άργος», όπως λεγόταν ο σκύλος του Οδυσσέα. Ο Άργος είχε όλα τα χαρακτηριστικά του σκύλου, πιστός και αφοσιωµένος, κι αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για το λογότυπο των Coffee Lab.

 

Το ταξίδι

 

Η Coffee Lab ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Χαλκίδα, το 2009, και είναι η πρώτη αλυσίδα street coffee που εφαρµόζει ολοκληρωτικά το concept του 3ου κύματος καφέ (3rd wave coffee), που αφορά στην ποικιλία του κόκκου, το ψήσιμο και τη μέθοδο παραγωγής του. 

 

Στα Coffee Lab χρησιμοποιείται αποκλειστικά καφές κατηγορίας Q και είναι οι πρώτοι που σύστησαν τον μονοποικιλιακό καφέ στο κοινό. 

 

Κάθε κατάστηµα Coffee Lab είναι ένα πραγµατικό εργαστήριο, όπου τηρούνται µε σχολαστική ακρίβεια οι καθιερωµένες διαδικασίες για την άριστη παρασκευή κάθε καφέ. Κι ακόµα περισσότερο, σε κάθε κατάστηµα νοιάζονται να ανακαλύψουν τις ιδιαίτερες γευστικές προτιµήσεις του καθενός. Προτείνουν, εξηγούν και πάντα βρίσκουν την ιδανική σύνθεση. 

 

Σήµερα, µπορεί κάποιος να απολαύσει, καθηµερινά, έναν καφέ ακριβώς όπως τον θέλει και ανακαλύπτοντας την ποικιλία που του ταιριάζει σε περισσότερα από 170 καταστήµατα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις διεθνείς αγορές, Αγγλία, Γερµανία, Αίγυπτο, Κύπρο, Βουλγαρία και σύντοµα στις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

To δίκτυο franchise

 

Η ανάπτυξη του δικτύου Coffee Lab franchise καφέ ξεκίνησε το 2015 και πέτυχε µε πολύ γρήγορους ρυθµούς, µιας και προσέλκυσε το ενδιαφέρον ανθρώπων µε τη διάθεση να διακριθούν επιχειρηµατικά. Οι εξαιρετικοί όροι franchise και η ευελιξία στη διαµόρφωση κάθε συνεργασίας αποδείχθηκαν καθοριστικοί, ώστε να δίνουν την ευχέρεια για χαµηλή αρχική επένδυση και ταχείς ρυθµούς απόσβεσης. Έχοντας επιλέξει και προετοιµάσει σχολαστικά το µοντέλο ανάπτυξης µε franchise καφέ, η Coffee Lab προσφέρει µια ολοκληρωµένη πρόταση µε όλη την τεχνογνωσία, την εκπαίδευση και την υποστήριξη που χρειάζεται. 

 

Η επιτυχία όµως ξεκινά από τη βασική φιλοσοφία των Coffee Lab. Ο barista πρέπει να είναι believer. Να πιστεύει ότι αξίζει να απολαµβάνει κανείς τον καφέ του ακριβώς όπως τον θέλει.

 

Η παραγωγή

 

Η διαδικασία καβουρδίσματος (roasting) πραγματοποιείται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μοσχάτο, που είναι πιστοποιημένες και λειτουργούν κατά τα διεθνή Πρότυπα Διαχείρισης Ασφαλείας των Τροφίμων ISO 22000, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης HACCP (Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου). 

 

Η επιλογή των καφέδων γίνεται σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα του οργανισμού SCA ενώ συγχρόνως εφαρμόζεται έλεγχος της διαδικασίας σε όλα τα στάδια παραγωγής.

 

Η νέα εποχή καταστημάτων

 

To 2022, μια νέα εποχή ξεκίνησε για τα καταστήματα της Coffee Lab. Η νέα εποχή των Coffee Lab ξεκινά από το νέο, ανακαινισμένο κατάστημα Coffee Lab, Ακαδημίας 62, όπου ξεκίνησε να λειτουργεί το δικό του εργαστήριο ζαχαροπλαστικής premium croissants. Eντός του καταστήματος, παρασκευάζονται, καθημερινά, χειροποίητα croissants. 

 

Η ομάδα ανάπτυξης προϊόντων της Coffee Lab όμως δεν σταματάει εκεί. Εισάγει στα καταστήματά της ένα νέο μενού φαγητού, με πιο υγιεινές και σύγχρονες επιλογές φαγητού, όπως χειροποίητες πίτες με χωριάτικο σπιτικό φύλλο, egg lab και New York sandwiches σε ψωμί brioche, cookies, super bowls, νέα φρέσκα αναψυκτικά-Spritz και απολαυστικά cocktails.

 

 

Aπό το περιοδικό ΧΡΗΜΑ (Women in Business)