Τάρτα με καρύδι και καφέ

Τάρτα με καρύδι και καφέ

Τραγανή, λαχταριστή η συγκεκριμένη παραλλαγή της γαλλικής τάρτας έχει καρύδι και μια νότα καφέ.

 

Η συνταγή που παρουσιάζουμε σίγουρα δεν είναι εντελώς άγνωστη, τουλάχιστον ως προς τα βασικά της στοιχεία. Έχει μια βάση τάρτας, απαιτεί αρκετό βούτυρο και ζάχαρη ωστόσο τη διαφορά την κάνει η γέμιση. Κι αυτό διότι αντί για την κλασική παρασκευή με κρέμα και φρούτα, η εν λόγω τάρτα περιέχει γέμιση από καρύδια και γλάσο καφέ.

 

Υλικά (για 6 μερίδες)

 

Για τη ζύμη της τάρτας

250 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και έξτρα για πασπάλισμα

125 γραμμ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους

1 κρόκο αυγού

25 ml κρύο νερό

60 γραμμ. άχνη ζάχαρη

 

Για τη γέμιση καρυδιού

250 γραμμ. ζάχαρη

150 ml κρέμα με υψηλά λιπαρά

50 γραμμ. αλατισμένο βούτυρο

200 γραμμ. καρύδια, 6 ολόκληρα, τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα

 

Για το γλάσο καφέ

150 γραμμ. λευκή σοκολάτα

75 ml κρέμα με υψηλά λιπαρά

1 κ.σ. κόκκους στιγμιαίου καφέ

 

Εκτέλεση

Για τη ζύμη, βάλτε το αλεύρι σε ένα μπολ και ρίξτε τους κύβους βουτύρου και αρχίστε να ζυμώνετε ελαφρώς μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ανακατέψτε τον κρόκο του αυγού και τη άχνη ζάχαρη με 25 ml κρύο νερό, ρίξτε τα στο μείγμα και συνεχίστε να ζυμώνετε μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη ζύμη. Τυλίξτε την σε μεμβράνη και βάλτε την ψυγείο για 2 ώρες. Αφού περάσουν οι δύο ώρες, χωρίστε την σε 6 κομμάτια και δημιουργήστε κύκλους πάχους 3 mm. Τοποθετήστε τους σε μικρές φόρμες (πλάτους 10cm) και πιέστε την ζύμη καλά προς τα πάνω για να καλύψει τις άκρες. Έπειτα ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για περίπου 18-20 λεπτά.

Για τη γέμιση καρυδιού, βάλτε το ένα τρίτο της ζάχαρης σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να καραμελώνει, συνεχίστε να προσθέτετε ζάχαρη περιστρέφοντας απαλά το τηγάνι για να την βοηθήσετε να λιώσει και να γίνει καραμέλα αποκτώντας ένα κεχριμπαρένιο χρώμα. Προσθέστε την κρέμα, ύστερα το βούτυρο και ανακατέψτε. Ρίξτε τα ψιλοκομμένα καρύδια και και με αυτό το μείγμα γεμίστε τα ταρτάκια.

Για το γλάσο καφέ, βάλτε τη κρέμα σε μια κατσαρόλα μαζί με τον καφέ μέχρι να σιγοβράσει. Στη συνέχεια ρίξτε το μείγμα στην σοκολάτα την οποία έχετε βάλει σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά μέχρι να λιώσει. Με αυτό το μείγμα απογεμίστε τα ταρτάκια και τοποθετήστε ένα ολόκληρο καρύδι στο κέντρο τους. Βάλτε τα στο ψυγείο για 30 λεπτά για να σφίξουν και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου, με creme fraîche.