Συνταγή για coffee cake

Συνταγή για coffee cake

Φτιάξτε εύκολα ένα κλασικό κέικ καφέ. Ιδανικό για πάρτι γενεθλίων ή ως συνοδευτικό για τον πρωινό σας καφέ.

 

Συστατικά

 

170 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη, και έξτρα για τα φορμάκια

170 γρ ζάχαρη άχνη

3 μεγάλα αυγά

170 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλιά της σούπας δροσερός στιγμιαίος καφές, διαλυμένος σε 1 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό (προσθέστε κι άλλο αν σας αρέσει πιο δυνατός)

Για το γλάσο

225 γρ ζάχαρη άχνη

100 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη

1 ½ κουταλιά της σούπας στιγμιαίος καφές, διαλυμένος σε 1 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό

μαρμελάδα φράουλα (προαιρετικά)

καρύδια ή κεράσια για διακόσμηση (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

 

ΒΗΜΑ 1

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C/160 C στον αέρα. Στρώνετε και βουτυρώνετε δύο φορμάκια των 18 εκ. Προσθέστε τη ζάχαρη και το βούτυρο σε ένα μπολ και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.

 

ΒΗΜΑ 2

 

Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με ένα πιρούνι και μετά τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι κάθε φορά. (Βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιήσετε όλο το αλεύρι.) Όταν τα αυγά έχουν ενωθεί πλήρως στο μείγμα, προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατέψτε.

 

ΒΗΜΑ 3

 

Προσθέστε τον διαλυμένο καφέ στο μείγμα, ανακατεύοντας παράλληλα. Μοιράζουμε στις φόρμες το μείγμα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να σφίξει. Το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να καταψυχθεί.

 

ΒΗΜΑ 4

 

Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε το γλάσο χτυπώντας τη ζάχαρη άχνη με το βούτυρο μέχρι να γίνει ελαφριά και αφράτη και μετά προσθέτουμε τον διαλυμένο καφέ. Χτυπάμε, στη συνέχεια σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να είναι έτοιμο για το κέικ.

 

ΒΗΜΑ 5

 

Απλώνουμε το μισό γλάσο κάτω από το ένα παντεσπάνι και απλώνουμε τη μαρμελάδα φράουλα κάτω από το άλλο, εφόσον τη χρησιμοποιήσουμε. Ενώνουμε τα παντεσπάνια και μετά απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο γλάσο. Διακοσμούμε με καρύδια ή κεράσια, αν θέλουμε.