Ποιος καφές είναι (σχεδόν) τόσο ενυδατικός όσο το νερό;

Ποιος καφές είναι (σχεδόν) τόσο ενυδατικός όσο το νερό;

Ο καφές είναι μια πραγματικά αξιοσημείωτη ουσία. Σας δίνει ενέργεια. Δρα ως ασπίδα ενάντια σε πολλές ασθένεις. Ωστόσο το ρόφημα έχει “κατηγορηθεί” πολλές φορές για το γεγονός ότι δρα ως διουρητικό, και συνεπώς μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.  Κατά πόσο αληθεύει κάτι τέτοιο; 

 

Eν μέρει εξαρτάται από το είδος του καφέ που πίνετε, αλλά σε γενικές γραμμές δεν αληθεύει, συμπεραίνουν οι ειδικοί. «Ο καφές γενικά είναι ένα πολύ ήπιο διουρητικό», λέει η Dana Hunnes, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Ronald Reagan UCLA. «Είναι σχεδόν τόσο ενυδατικός όσο το νερό» προσθέτει.

 

Επιστημονική μελέτη του 2014 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο καφές, όταν καταναλώνεται με μέτρο παρέχει παρόμοιες ενυδατικές ιδιότητες με το νερό». Και oι επιστήμονες ορίζουν την σωστή ποσότητα κατανάλωσης σε μια “κλίμακα” από τρία έως έξι φλιτζάνια την ημέρα.

 

Όσον αφορά το ερώτημα ποιος είναι ο πιο ενυδατικός τύπος καφέ, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη: (1) Περισσότερη καφεΐνη σημαίνει περισσότερο διουρητικό αποτέλεσμα και συνεπώς λιγότερη ενυδάτωση. Και (2) περισσότερο νερό στην τελική παρασκευή σημαίνει προφανώς περισσότερη ενυδάτωση.

 

«Ο Espresso αφυδατώνει λιγότερο», λέει ο Jessi, ένας barista, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο περιέχει λιγότερη καφεΐνη (με τους τρόπους που συνήθως το πίνουμε) από τον παρασκευασμένο καφέ. Ωστόσο, περιέχει επίσης λιγότερο νερό. «Το στάγδην και cold brew είναι πιο συμπυκνωμένο, επομένως περισσότερο καφεϊνούχo, άρα ίσως αφυδατώνει πιο πολύ. Συνεπάγεται επίσης κατανάλωση περισσότερης ποσότητας συγκριτικά με τον εσπρέσο. Επιπλέον, τα λιπαρά γάλακτος στον εσπρέσο βοηθούν στην απελευθέρωση της καφεΐνης στον οργανισμό σας πιο αργά, καθώς το γάλα καλύπτει το στομάχι σας”.

 

Όταν το σκεφτείτε όλα αυτά, ο πιο ενυδατικός καφές φαίνεται να εκείνος με την πιο χαμηλή συγκέντρωση καφεΐνης και υψηλή συγκέντρωση νερού. «Ένας σκέτος κρύος, decaf καφές θα ήταν το πιο ενυδατικό ρόφημα, αλλά γενικά, ο [καφές] είναι έτσι κι αλλιώς ενυδατικός», λέει ο Hunnes. Αλλά ακόμη κι αν δεν σας αρέσει ο decaf ή ο Americano, αρκεί να διατηρείτε την κατανάλωση κάτω από πέντε ή έξι φλιτζάνια την ημέρα για να μην αφυδατώνεστε.