Tι θα λέγατε για έναν sparkling, τονωτικό εσπρέσσο;

Tι θα λέγατε για έναν sparkling, τονωτικό εσπρέσσο;

Γνωστό και ως espresso tonic, από το 2015 περίπου, το εν λόγω ρόφημα είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην Ιαπωνία.

 

Το espresso tonic εμφανίστηκε σταδιακά σε εξειδικευμένα καφέ στις ΗΠΑ, παράλληλα με την Ιαπωνία, ωστόσο, ενώ οι πωλήσεις του στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αυξήθηκαν, δεν ήταν ποτέ εξίσου δημοφιλές στις Η.Π.Α.

 

Τι είναι όμως ακριβώς το espresso tonic; Στην πιο κλασική του μορφή, είναι μι μίξη tonic water με εσπρέσσο, όπου το νερό περιχύνεται πάνω σε ένα σφηνάκι εσπρέσο με πάγο. Ωστόσο, οι ρίζες αυτού του απλού ροφήματος δεν είναι ξεκάθαρες. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν είναι 100% σίγουρος πού και πότε πρωτοεφευρέθηκε.

 

Να γιατί ο καφές και το τόνικ συνδυάζονται τόσο καλά

 

Η ανάμειξη του tonic water με τον εσπρέσο δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ γεύσης συγκριτικά με τους αφρώδεις καφέδες που παρασκευάζονται από σόδα/αναψυκτικά. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό έχει πρόσθετες πικρές νότες λόγω της κινίνης, ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας που προέρχεται από το φλοιό του δέντρου cinchona.

 

Παρόλ’ αυτά ο καφές δεν γίνεται ιδιαίτερα πικρός καθώς πρώτον, το tonic water έχει ζάχαρη και γλυκαντικά για να μειωθεί η πικρία του. Δεύτερον, το tonic water στην πραγματικότητα συμπληρώνει πολύ καλά τον καφέ, καθώς το προφίλ γεύσης εσπεριδοειδών του πρώτου εναρμονίζεται με τα λουλουδάτα στοιχεία του καφέ. Σε τελική ανάλυση, ο καφές έχει πολύ περισσότερο γευστικό χαρακτήρα από τις πλούσιες, σοκολατένιες νότες για τις οποίες είναι ευρέως γνωστός. Για αυτόν τον λόγο, η Coffee Desk συνιστά να χρησιμοποιείτε φρουτώδη αφρικανικό καφέ όταν φτιάχνετε τον δικό σας sparkling coffee στο σπίτι. Ωστόσο, οι Ιάπωνες “αλχημιστές” του καφέ δεν έχουν περιοριστεί στον απλό συνδυασμό εσπρέσο και tonic water.

 

Πορτοκάλι ή κόλα στον καφέ σας

 

Όπως περιγράφεται από το Tokyo Weekender, μια δημοφιλής παραλλαγή είναι το τονωτικό εσπρέσο εσπεριδοειδών, το οποίο αλλάζει το tonic water με λεμονάδα ή ανακατεύει και τα δύο στον καφέ. Άλλες εκδόσεις περιλαμβάνουν λάιμ, yuzu ή χυμό πορτοκαλιού, καθώς και ένα τονωτικό εσπρέσο σταφυλιού που σερβίρεται εποχιακά στο Mamebaco του Κιότο (μέσω του Sharing Kyoto). Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ιταλία, οι εσπρέσο συχνά σερβίρονται με μια φέτα πορτοκάλι ή λεμόνι, την οποία στύβετε πάνω από το ρόφημά σας για να ανανεώσει τη γεύση και το άρωμα του καφέ 

 

Έπειτα, υπάρχει το τονωτικό εσπρέσο τύπου κόλα. Τούτου λεχθέντος, τα coffee shops τείνουν να επιλέγουν τις craft colas στο μείγμα αντί για την Coca-Cola ή την Pepsi. Και καθώς οι χειροποίητες κόλα όπως το Iyoshi του Τόκιο περιλαμβάνουν συστατικά όπως βανίλια, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, κανέλα και κάρδαμο, μπορούν να συμπληρώσουν και να απογειώσουν έναν καλό καφέ

 

Δεδομένου ότι η δημοτικότητα του τονωτικού εσπρέσο δεν φαίνεται περιορίζεται στην Ιαπωνία, είναι πιθανό να δούμε περισσότερες παραλλαγές. Αλλά το ερώτημα είναι — θα απογειωθεί η δημοτικότητά του και σε άλλες χώρες;