Σοκολάτα… στο ποτήρι μας

Σοκολάτα… στο ποτήρι μας

Από τους πρωταγωνιστές της εποχής είναι και η ζεστή σοκολάτα, η οποία μπορεί να απογειωθεί με κάποια μικρά μυστικά… ειδικά όταν αυτά έρχονται διά στόματος Αριστοτέλη Παναγιώταρου. 

 

Από την Κατερίνα Θεοδωροπούλου

PHOTOS: Μανώλης Τσάφος

 

Ένας από τους μικρούς «ναούς» για να απολαύσουμε υπέροχη ζεστή σοκολάτα, τον χειμώνα, είναι το The Dark Side of Chocolate, στην οδό Σόλωνος. Με παριζιάνικο αέρα, έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται στα hot spots των φανατικών της σοκολάτας, και όχι άδικα! Ο Αριστοτέλης Παναγιώταρος, η ψυχή και ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού, «σκαρώνει» σοκολατένια ροφήματα για κάθε γούστο, με τις καλύτερες πρώτες ύλες. 

 

«Στο Dark Side of Chocolate έχουμε πάνω από δέκα ροφήματα. Τολμώ να πω ότι δεν υπάρχει δημοφιλές και μη, όλα έχουν να κάνουν με τη διάθεση και το γούστο. Από λευκή σοκολάτα (με λίγο καφέ espresso και κανέλα από πάνω) μέχρι 100% κακαόμαζα, καλύπτουμε όλη την γκάμα» εξηγεί ο Αριστοτέλης. Ο ίδιος έμαθε την τέχνη της σοκολάτας στη Φλωρεντία και την Τοσκάνη, συνέχισε με σπουδές ζαχαροπλαστικής στο Παρίσι, δούλεψε στο πλευρό του καλύτερου σοκολατοποιού, Πατρίκ Ροζέ, και εκεί έμαθε όλα τα μυστικά… που τα φέρνει στο κατώφλι του The Dark Side of Chocolate.

 

«Μυστικά, δύσκολο κεφάλαιο! Δεν ξέρω αν υπάρχουν μυστικά για την καλύτερη σοκολάτα, η γεύση είναι υποκειμενική. Επίσης, η συνταγή για ζεστή σοκολάτα είναι τόσο απλή που η ποιότητα φαίνεται. Όταν μια συνταγή είναι απλή, όπως αυτή με γάλα και σοκολάτα, πρέπει και τα δύο να είναι top ποιότητας. Στο Dark Side, όσον αφορά την πρώτη ύλη της σοκολάτας, συνεργαζόμαστε με την Chocolaterie de l’Opera –κορυφαία εταιρεία στον χώρο της σοκολάτας– και χρησιμοποιούμε πάντα γάλα βιολογικό… Όσο πιο απλή είναι μια συνταγή τόσο πιο δύσκολα μπορείς να κρυφτείς» αναφέρει ο Αριστοτέλης συνεχίζοντας: «Όσο πιο υψηλή η περιεκτικότητα σε κακάο τόσο πιο πηχτή γίνεται η σοκολάτα. Σημαντικό είναι να μην ανεβάζεις το γάλα σε υψηλές θερμοκρασίες. Η θερμοκρασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, αν ζεστάνεις πολύ τη σοκολάτα, βγάζει έλαια».

 

Για όσους θέλουν να φτιάξουν σπιτικό ρόφημα, το tip είναι ένα: «Καλύτερα να παίρνουμε σοκολάτα σε στερεή μορφή, όχι σε σκόνη τύπου drinking chocolate, γιατί έχει πολλή ζάχαρη και αλλοιώνει το γευστικό αποτέλεσμα»!

 

Συνταγές από τον Αριστοτέλη Παναγιώταρο

 

  1. Σοκολάτα γάλακτος αρωματισμένη με μαύρο τσάι

Υλικά

200 γρ. γάλα βιολογικό

40 γρ. σοκολάτα 62% κακάο

40 γρ. σοκολάτα γάλακτος 40% κακάο

 

Εκτέλεση

 

Αρωματίζουμε το γάλα μας από το προηγούμενο βράδυ ή έστω μερικές ώρες πριν με το μαύρο τσάι. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σουρώνουμε το αρωματισμένο γάλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια. Αναδεύουμε διαρκώς σε χαμηλή φωτιά το μείγμα γάλα-σοκολάτα. 

 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να αναδεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Μόλις η σοκολάτα μας λιώσει, επιστρέφουμε στη φωτιά και πάντα σε σιγανή φωτιά αναδεύουμε διαρκώς με έναν αβγοδάρτη μέχρι να δούμε το μείγμα μας σιγά σιγά να γίνεται παχύρευστο και με μια τέλεια βελούδινη υφή. Σερβίρουμε σε ζεστά φλιτζάνια και απολαμβάνουμε.

 

  1. Σοκολάτα 70% με τσίλι

Υλικά

200 γρ. γάλα βιολογικό

60 γρ. σοκολάτα 70% κακάο

Τσίλι

 

Εκτέλεση 

 

Εκτελούμε τη συνταγή όπως παραπάνω. Εδώ μπορούμε να αρωματίσουμε κατευθείαν το γάλα μας με τσίλι, όμως βασική προϋπόθεση είναι να σουρώνουμε πριν σερβίρουμε στα φλιτζάνια.

 

EXTRA TIPS

  • Ένας γενικός κανόνας είναι πως έντονες σοκολάτες ταιριάζουν με έντονες γεύσεις και πολλές φορές γλυκά μπαχαρικά, όπως η κανέλα και ο αστεροειδής γλυκάνισος, ταιριάζουν με πιο γλυκές σοκολάτες στον αρωματισμό τους. Όμως τολμήστε να πειραματιστείτε, μιας και τα αντίθετα έλκονται. 

 

  • Λίγος καφές espresso πάει εξίσου καλά τόσο με πικρές σοκολάτες όσο και με γλυκές, όπως η λευκή και η γάλακτος. 

 

  • Ένα ωραίο tip που θα σας εκπλήξει ευχάριστα είναι αφού σερβίρετε το ρόφημά σας στο φλιτζάνι, να προσθέσετε από πάνω λίγους κόκκους αλάτι! Είναι μια νότα που θα τονίσει το ρόφημα σοκολάτας σας, είτε αυτό είναι γλυκό είτε πικρό.

 

 

Πηγή: Coffee&Brunch Magazine