Ιωάννης Σμυρλής: Έμφαση στην τόνωση των ελληνικών εξαγωγών καφέ

Ιωάννης Σμυρλής: Έμφαση στην τόνωση των ελληνικών εξαγωγών καφέ

Ο μεγαλύτερος και εγκυρότερος θεσμός της κοινότητας καφεστίασης επιστρέφει ανανεωμένος, για να τιμήσει και να βραβεύσει τους επαγγελματίες του κλάδου που ξεχώρισαν το 2022, σε μια εκδήλωση-γιορτή, γεμάτη καφέ και happenings.

 

Ο κ. Ιωάννης Σμυρλής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, Πρόεδρος Enterprise Greece απηύθυνε θεσμικό χαιρετισμό στα Coffee Business Awards, στον μεγαλύτερο και εγκυρότερο θεσμό της κοινότητας καφεστίασης.

 

Ο κ. Σμυρλής στην τοποθέτησή του ανέφερε: “Η καφεστίαση είναι ένας κλάδος ιδιαίτερος, ο οποίος αθροίζει πολύ κόσμο που ασχολείται με αυτόν: Aπό τις εταιρείες εισαγωγής έως τα καταστήματα εστίασης, ο κλάδος συνδέει πολλούς ανθρώπους . Εσείς, έχετε εξελίξει τον καφέ στην Ελλάδα, τον έχετε καταστήσει μέρος της κουλτούρας των Ελλήνων, σε ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον. Φέρατε στην αγορά νέα χαρμάνια, νέα προϊόντα, ακόμα και ελληνικό καφέ σε κάψουλα”.

 

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στην κατανάλωση του αγαπημένου ροφήματος στη χώρα μας, σχολιάζοντας παράλληλα τις ελληνικές εισαγωγές και τις εξαγωγές:

 

“Εντύπωση μου κάνει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 20 χώρες με την μεγαλύτερη κατα κεφαλήν κατανάλωση καφέ. Οι εισαγωγές μας όμως δεν είναι μόνο από τους μεγάλους εξαγωγείς, όπως η Βραζιλία, αλλά και από Ιταλία και Ισπανία. Όσον αφορά τις εξαγωγές, οφείλουμε να βοηθήσουμε να γίνουν μεγαλύτερες γιατί είναι χαμηλές. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ελληνικών προιόντων είναι η Κύπρος και ακολουθούν ΗΠΑ και Αυστραλία, όπου δηλαδή υπάρχει ομογένεια. Οφείλουμε όμως όλοι μαζί να σχεδιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα πάρουμε τα ελληνικά προϊόντα με διεθνείς προδιαγραφές και θα απευθυνθούμε στη διεθνή αγορά. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε να να εκπροσωπηθεί αποτελεσματικά ο κλάδος και η παρουσία μας στο εξωτερικό να γίνει μεγαλύτερη”.

 

Όπως ο κ. Γεωργιάδης έτσι και ο κ. Σμυρλής έκανε λόγο για έναν άδικο φόρο, αναφερόμενος στον ΕΦΚ, ενώ υπενθύμισε ότι εισακούστηκε το αίτημα ώστε να παραμείνει χαμηλά ο ΦΠΑ.  Ο κ. Σμυρλής κατέληξε, καλώντας όλους τους ανθρώπους του κλάδου να συνεχίσουν τον διάλογο με τους αρμόδιους φορείς και να συμμετάσχουν με δικές τους προτάσεις στο Εθνικό σχέδιο εξωστρέφειας.