Γιάννος Β. Μπενόπουλος, coba22: 3 καυτά ζητήματα εν αναμονή εξελίξεων

Γιάννος Β. Μπενόπουλος, coba22: 3 καυτά ζητήματα εν αναμονή εξελίξεων

Ο μεγαλύτερος και εγκυρότερος θεσμός της κοινότητας καφεστίασης επιστρέφει ανανεωμένος, για να τιμήσει και να βραβεύσει τους επαγγελματίες του κλάδου που ξεχώρισαν το 2022, σε μια εκδήλωση-γιορτή, γεμάτη καφέ και happenings.

 

Στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις καφέ αναφέρθηκε ο κ. Γιάννος Β. Μπενόπουλος, Ιδρυτικό μέλος & Πρόεδρος, Ελληνική Ένωση Καφέ (ΕΕΚ).

 

Με αφορμή την ομιλία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Μπενόπουλος στάθηκε σε 3 σημεία:

 

  1. Στο ζήτημα των ελληνικών εξαγωγών υπενθύμισε ότι προ διετίας  έπρεπε να επιδοτούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις. “Αυτό άλλαξε, έπειτα και από παρέμβαση της Ένωσης” είπε. 

 

2. Όσον αφορά τον ΕΦΚ, “υπάρχει μια καλή συνεργασία με τα υπουργεία αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό το ζήτημα παραμένει πρώτο στην ατζέντα της Ένωσης καθώς δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με προιόντα αμφιβόλου ποιότητας που περνούν χωρίς τελωνειακές διαδικασίες.

 

3. Σχετικά με το ζήτημα της ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ ανέφερε πως “υπήρχε δέσμευση προ 3ετίας για ένταξη των επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ, κάτι που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Έχουμε κάνει για αυτό το ζήτημα αρκετές συναντήσεις και με τον υφυπουργό κ. Γ. Τσακίρη, και πλέον είμαστε πεπεισμένοι ότι ο κλάδος θα ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ”.

 

 

Ο κ. Μπενόπουλος έκανε λόγο για μια δύσκολη χρονιά με αυξημένα κοστολόγια, κατά την οποία υπήρξε μια κακή σοδειά στη Βραζιλία, τα ναύλα ήταν αυξημένα, ενώ ακολούθησε η κατάρρευση του ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να καταγραφεί τον περασμένο Σεπτέμβριο η υψηλότερη τιμή καφέ σε ευρώ στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. “Παράλληλα, οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη ορθοποδήσει, το εισόδημά τους παραμένει μειωμένο, και σε αυτό το κλίμα καλούμαστε να επιδοτήσουμς τα αυξημένα κόστη ως επαγγελματίες” είπε.

 

Και πρόσθεσε:

 

“Η καφεστίαση έχει υποστεί τεράστιες αυξήσεις στα κοστολόγια, τριπλασιασμό των λογαριασμών ρεύματος, μετά απο 10+3 δύσκολα χρόνια. Παρόλ’ αυτά, ο καφές και η καφεστίαση έχει επιδείξει τρομερή ανθεκτικότητα και διατηρεί μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης”.