Gata: Το αρμένικο κέικ που συνδυάζεται τέλεια με τον καφέ σας

Gata: Το αρμένικο κέικ που συνδυάζεται τέλεια με τον καφέ σας

Ένα μοναδικό βουτυρένιο έδεσμα από την Αρμενία, που συνοδεύει τέλεια τον καφέ σας

 

Οι ήπιες γλυκές και βουτυρώδεις γεύσεις λειτουργούν τέλεια όταν συνοδεύονται με ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ή τσάι. Κέικ καφέ με κανέλα, κρουασάν, ένα απλό δανέζικο τυρί, σκωτσέζικο κουλουράκι ή ακόμα και μια φέτα κλασικό κέικ είναι κάποιοι πολύ καλοί “σύντροφοι” των ζεστών ροφημάτων. Η υφή και η πυκνότητα αυτών των εδεσμάτων πρωταγωνιστούν και μπερδεύονται με διακριτικά γλυκές, βουτυρένιες γεύσεις, ικανοποιώντας στο έπακρο τον ουρανίσκο σας, καθώς μέσω της οξύτητας του καφέ πετυχαίνονουν τις τέλειες ισορροπίες. 

 

Κάθε φθινόπωρο, το χωριό Khachik της Αρμενίας υποδέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Gata, όπου χωρικοί και τουρίστες γιορτάζουν το τοπικό αυτό έδεσμα, και σπεύδουν να καταναλώσουν το μεγαλύτερο συμμετέχουν γκατά στον κόσμο. Το Gata είναι ένα ιδιαίτερο γλυκό για τους Αρμένιους καθώς είναι συνυφασμένο την κουλτούρα, τον πολιτισμό αλλά και την καθημερινή τους ζωή. Έχει συνδυαστεί με τη θρησκευτική ζωή τους, σε σερβίρεται στις μεγάλες γιορτές, όπως η Χριστιανική γιορτή των Candlemas.

 

Αν και υπάρχει παντού στην Αρμενία, το Gata, είναι πιο δημοφιλές στο χωριό Geghard, όπουανάγονται οι ρίζες αυτού του αρχαιότατου εδέσματος. Συνδέεται δε, με τη διάδοση του Χριστιανισμού και τη δημιουργία της Μονής Geghard.

 

Τι είναι το Gata;

 

Το Gata (“katah”, “kata” ή “gatah”) είναι ένα αρμένικο γλυκό ψωμί, η υφή του οποίου ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή από την οποία προέρχεται η συνταγή. Έχει περιγραφεί ως κρουασάν, κέικ, δανέζικη ζύμη, ακόμα και rugelach (ένα παραδοσιακό εβραϊκό μπισκότο από ζύμη ζαχαροπλαστικής). Αν και υπάρχουν πολλές εκδοχές για την παρασκευή του, κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων είναι η γέμισή τους — το khoriz. Eίναι ένα μείγμα από αλεύρι, βούτυρο, γιαούρτι και ζάχαρη (και μερικές φορές λίγο κονιάκ ή ρούμι. Παραπέμπει στο κράμπλ που θα βρείτε πασπαλισμένο πάνω από δανέζικα αρτοσκευάσματα (wienerbrød στη Δανία) ή streusel. Σε ορισμένες περιοχές, στο khoriz προστίθενταιι καρύδια στη γέμιση. Αυτή η εκδοχή συναντάται συχνά στη νότια Αρμενία (κοντά στο Ιράν) και ονομάζεται «nazook».

 

Πώς φτιάχνεται

 

Εάν θέλετε να απολαύσετε κι εσείς αυτό το ανατολίτικο κέικ, θα πρέπει να βρείτε μια συνταγή που ταιριάζει στις επιλογές σας. Όλα τα άλλα, είναι απλά: ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί (αλεύρι, βούτυρο, γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος και ένα από παρακάτω – μαγιά, μαγειρική σόδα ή μπέικιν πάουντερ). Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει ή/και κρυώσει, απλώστε την και πασπαλίστε με μια στρώση  khoriz (αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο, με ή χωρίς κονιάκ, ρούμι ή καρύδια). Διπλώστε και σφραγίστε τη ζύμη, “κλειδώνοντας” τη γέμιση, και έπειτα χαράσσετς και διακοσμείτε τη ζύμη. Αλείφετε από πάνω με αβγό, για να δώσετε στο gata σας την χαρακτηριστική λάμψη του. Βάλτε το στο φούρνο και δείτε το να φουσκώνει και να ροδίζει.

 

Ενώ ψήνεται, φροντίστε να ετοιμάσετε ένα φλιτζάνι από το αγαπημένο σας καφέ και ετοιμαστείτε να απολαύσετε έναν συνδυασμό που έχει αντέξει στο πέρασμα των αιώνων!