Βlack Ivory: Καφές για… γερές τσέπες

Βlack Ivory: Καφές για… γερές τσέπες

O καφές τείνει να γίνει… πολυτέλεια, όμως ποιος είπε ότι δεν ήταν ανέκαθεν, ακόμη περισσότερο, όταν αναφερόμαστε στον Black Ivory από τη Βόρεια Ταϋλάνδη;

 

Πρόκειται για έναν καφέ της ποικιλίας Arabica, η τιμή του οποίου φθάνει στις μέρες μας τα $1000 ανά λίβρα. Θεωρείται ο ακριβότερος παγκοσμίως καθώς η διαδικασία παρασκευής του είναι αρκετά περίπλοκη και μοναδική. Το εν λόγω προϊόν προέρχεται από…  τα περιττώματα (!) ελέφαντα και είναι αρκετά σπάνιο. Για την παραγωγή του, οι Ταϋλανδέζοι παραγωγοί ταΐζουν τους ελέφαντες με ώριμα φρούτα καφεόδεντρου και έπειτα εξειδικευμένοι εργάτες αναλαμβάνουν να μαζέψουν τους κόκκους από τα περιττώματα . Το γευστικό προφίλ των κόκκων εμπλουτίζεται σημαντικά από τη διαδρομή που ακολουθούν μέσα στο πεπτικό σύστημα των τεράστιων θηλαστικών και η μοναδική του γεύση αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα πεπτικά ένζυμα του ελέφαντα μπορούν να μειώσουν την πρωτεΐνη στους κόκκους καφέ. Ως γνωστόν, η πρωτεΐνη ευθύνται σε μεγάλο βαθμό για τις πικρές νότες του καφέ και η απουσία αυτής, τον καθιστά πιο γλυκό.

 

Αυτή η γεύση δημιουργείται από τη διαδικασία παρασκευής όπου τα πεπτικά ένζυμα του ελέφαντα μπορούν να μειώσουν την πρωτεΐνη στους κόκκους καφέ. Η πρωτεΐνη παίζει ρόλο στην πικρή γεύση του καφέ. Έτσι, όσο λιγότερη πρωτεΐνη στον καφέ, τόσο χαμηλότερη είναι η πικρή γεύση.

 

Και εάν αναρρωτιέστε ακόμη τι κάνει έναν τέτοιο καφέ τόσο ακριβό, η απάντηση είναι: τα ξεχωριστά γευστικά του χαρακτηριστικά, η μοναδικότητα ως προς το άρωμά του, η δυσκολία παρασκευής αλλά και η σπανιότητά του.