Ένα ρολόι από καφέ, υποψήφιο για βραβείο

Ένα ρολόι από καφέ, υποψήφιο για βραβείο

Ένα διαφορετικό, φιλικό προς το περιβάλλον και υψηλής αισθητικής ρολόι λάνσαρε πρόσφατα η εταιρεία Lilienthal Berlin με έδρα το Βερολίνο.

 

Πρόκειται για το Coffee Watch που διαθέτει κάσα από ανακυκλωμένο κατακάθι καφέ, με το brand να δηλώνει ότι μυρίζει καφέ, όταν φοριέται. Το Coffee Watch της Lilienthal Berlin, το οποίο φιγουράρει ανάμεσα στους υποψήφιους για το βραβείο Dezeen 2022 εφευρέθηκε από την Kaffeeform. Ο πυρήνας του είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο ατσάλι και το λουρί του από φυσικό δέρμα.

 

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι υπολειμμάτων καφέ συλλέγονται κάθε χρόνο μόνο στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Lilienthal Berlin. Αυτή την πληροφορία “εκμεταλλεύτηκε” το brand, λανσάροντας το Coffee Watch, σε μια προσπάθεια να μειώσει αυτό τον όγκο απορριμμάτων. Για να δημιουργήσει την κάσα, η Kaffeeform χρησιμοποίησε υπολείμματα καφέ που συλλέγονται από ταχυμεταφορείς ποδηλάτων σε καφετέριες σε όλο το Βερολίνο. Εν συνεχεία τα υπολείμματα υπόκεινται σε διαδικασία  αποξηρανσης και προετοιμάζονται για επεξεργασία. Ο καφές μετά από ειδική επεξεργασία μετατρέπεται σε ένα υλικό που είναι «ανιχνεύσιμο, φιλικό προς το περιβάλλον και αφηγείται μια ιστορία», είπε η Lilienthal Berlin.

 

“Με το Coffee Watch, θέλουμε να δείξουμε πόσο συναρπαστικός μπορεί να είναι ένας βιώσιμος τρόπος ζωής. Να δείξουμε ότι αξίζει να αμφισβητήσουμε το status quo”, δηλώνει η Lilienthal Berlin. “Είναι λοιπόν δυνατό να φτιάξεις ένα ρολόι από κάτι τόσο φαινομενικά άχρηστο όπως το κατακάθι του καφέ” προσθέτει.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρώμα και η υφή του ρολογιού σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να παραπέμπουν στην εμφάνιση και την αίσθηση του καφέ. Το λουράκι του διατίθεται σε μια σειρά χρωμάτων, με τα ονόματα Americano, Expresso, Latte και Macchiato, από σκούρο έως ανοιχτό καφέ. Το Coffee Watch διαθέτει επίσης ένα μινιμαλιστικό καντράν σε στιλ Bauhaus, είναι στιβαρό και πλήρως ανακυκλώσιμο, είπε η μάρκα.

 

Το Coffee Watch είναι μεταξύ των έργων που έχουν επιλεγεί ως υποψήφια για τα Dezeen Awards 2022 στην κατηγορία σχεδίασης φορητών συσκευών, όπου θα ανταγωνιστεί έργα όπως το θήλαστρο Elvie Stride.