Η γλυκιά συνοδεία του καφέ μας

Η γλυκιά συνοδεία του καφέ μας

«Χτυπάει» το τηλέφωνο και μας ειδοποιούν οι φίλοι μας ότι έρχονται στο σπίτι για να πιούμε παγωμένο καφεδάκι; Ο Πέτρος Συρίγος μάς βγάζει ασπροπρόσωπους με συνταγές για γλυκά που τρελαίνουν τους πάντες. 

 

Μιλφέιγ με κράκερ

 

Υλικά

3 πακέτα κράκερ

1.200 ml γάλα

200 γρ. ζάχαρη

2 βανίλιες

40 γρ. αλεύρι

40 γρ. κορν φλάουρ

6 κρόκοι αβγών

70 γρ. βούτυρο παγωμένο

 

Για τη σαντιγί

 

600 ml κρέμα γάλακτος 35%

3 κουτ. της σούπας ζάχαρη άχνη

 

Για το γαρνίρισμα

 

Κράκερ

Ζάχαρη άχνη

 

Διαδικασία

 

Για την κρέμα: Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα πολύ καλά. Στη συνέχεια, βάζουμε το μείγμα στη φωτιά και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει και να γίνει μια πηχτή κρέμα. Στο τέλος, όταν δέσει, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε λίγο στην άκρη.

 

 Σε ένα τετράγωνο πυρέξ ή σε ένα ταψί στρώνουμε μια στρώση από κράκερ. Στη συνέχεια, απλώνουμε την κρέμα προσεκτικά, δεν τη ρίχνουμε με δύναμη, γιατί θα μας χαλάσει το σχέδιο. Προσθέτουμε άλλη μία στρώση με κράκερ. Βάζουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να χτυπήσουμε τη σαντιγί. Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος στο μίξερ με το σύρμα και προσθέτουμε και τις δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη, την απλώνουμε πάνω στην τελευταία στρώση που κάναμε. Τρίβουμε κράκερ πάνω από τη σαντιγί και κοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη. Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και σερβίρουμε.

 

Κέικ

 

Υλικά

25 γρ. κακάο

60 ml βραστό ζεστό νερό

180 γρ. αλεύρι φαρίνα

4 γρ. μπέικιν πάουντερ

2 γρ. αλάτι

225 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. ζάχαρη

2 κάψουλες βανίλιας

4 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουτ. της σούπας γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

 

Διαδικασία

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετούμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου. Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί 23×13 cm. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη σκόνη κακάο με το βραστό νερό μέχρι να διαλυθεί η σκόνη και να είναι λεία για το κέικ μας. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στο μίξερ με το σύρμα χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τις βανίλιες και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια υψηλή ταχύτητα (περίπου 5 λεπτά). Προσθέτουμε τα αβγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά. Προσθέτουμε το κρύο μείγμα κακάο και χτυπάμε για 2 λεπτά. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το μείγμα αλευριού (σε δύο δόσεις) μαζί με το γάλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη και με κακάο φόρμα κέικ. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.

 

Γρήγορη μους σοκολάτας

 

Υλικά

165 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

2,5 γρ. φύλλα ζελατίνης

140 γρ. γάλα

250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

 

Διαδικασία

Λιώνουμε τη σοκολάτα είτε σε μπεν-μαρί είτε στον φούρνο μικροκυμάτων σκεπασμένη με μεμβράνη για 2 λεπτά. Βάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνη που έχουμε στραγγίσει καλά, ανακατεύουμε. Ενσωματώνουμε το γάλα μέσα στη σοκολάτα ανακατεύοντας με ένα σύρμα σιγά σιγά, προσοχή να μην είναι πολύ ζεστή η σοκολάτα. Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος που έχουμε χτυπήσει καλά σαν γιαούρτι και ενσωματώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε στο ψυγείο και έπειτα από λίγο σερβίρουμε.

 

Γλυκό ψυγείου με τρεις σοκολάτες και καραμέλα

 

Υλικά

 

Για τη βάση

250 γρ. μουστοκούλουρα

100 γρ. λιωμένο βούτυρο

200 γρ. μαύρη σοκολάτα

 

Για τη λευκή στρώση σοκολάτας

500 γρ. λευκή σοκολάτα

80 γρ. βούτυρο

1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα

Φιστίκια Αιγίνης προαιρετικά

 

Για την αλατισμένη καραμέλα

120 γρ. βούτυρο

230 γρ. καστανή ζάχαρη

230 ml κρέμα γάλακτος 35%

1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι

200 γρ. φιστίκια αράπικα

 

Για την επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος

400 γρ. σοκολάτα γάλακτος

60 ml ηλιέλαιο

 

Διαδικασία

 

Για τη βάση: Θρυμματίζουμε τα μουστοκούλουρα και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο. Το στρώνουμε σε ένα ταψάκι διαστάσεων 25×30 cm. Βάζουμε για 15 λεπτά στην κατάψυξη. Λιώνουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε πάνω από τη στρώση με τα μουστοκούλουρα. Βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να προχωρήσουμε το επόμενο στάδιο.

 

Ψιλοκόβουμε και λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν-μαρί. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, ανακατεύουμε να ζεσταθεί, προσοχή μη μας κολλήσει. Το προσθέτουμε στη λιωμένη ζεστή λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ,. Προσοχή πρέπει να είναι και τα δύο ζεστά, για να μη μας παγώσει το μείγμα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Βγάζουμε το ταψάκι από την κατάψυξη και προσθέτουμε το μείγμα πάνω από τη λιωμένη σοκολάτα που έχει παγώσει και βάζουμε πάλι στην κατάψυξη.

 

Για την αλατισμένη καραμέλα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί, την κρατάμε ζεστή. Βάζουμε την καστανή ζάχαρη σε ένα τηγάνι στο κέντρο και βάζουμε σε μέτρια φωτιά ώστε να λιώσει, προσοχή μη μας καεί. Προσθέτουμε σε κομματάκια το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά, να σπάσουν οι σβώλοι της ζάχαρης και να δέσει λίγο η ζεστή σάλτσα καραμέλας.

 

Τέλος, αφαιρούμε και προσθέτουμε τα φιστίκια. Βγάζουμε το ταψάκι από την κατάψυξη και προσθέτουμε την αλατισμένη καραμέλα. Βάζουμε πάλι στην κατάψυξη.

 

Για την επικάλυψη σοκολάτας: Βάζουμε στο μπεν-μαρί την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Βγάζουμε το ταψάκι από την κατάψυξη, προσθέτουμε πάνω στη στρώση καραμέλας τη λιωμένη σοκολάτα και βάζουμε στο ψυγείο.

 

Τούρτα βανίλια με φράουλες

 

Υλικά

30 τεμάχια μπισκότα σαβαγιάρ

 

Για την κρέμα

600 γρ. τυρί μασκαρπόνε

200 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 σφηνάκι ποτό της αρεσκείας σας

250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%(για σαντιγί)

 

Για τη σαντιγί

250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

1 κουτ. της σούπας ζάχαρη άχνη

Φράουλες

 

Εκτέλεση

 

Ανακατεύουμε το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη βανίλια και το ποτό. Xτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί και ενσωματώνουνε τα δύο μείγματα στον ένα κάδο ανακατεύοντας με ελαφριές κινήσεις με μια μαρίζ. 

 

Σε ένα αποσπώμενο τσέρκι 20 cm τοποθετούμε όρθια γύρω γύρω τα σαβαγιάρ, επίσης τοποθετούμε και στη βάση σαβαγιάρ, ώστε όταν βάλουμε την κρέμα, να κάτσει πάνω. Βάζουμε τη μισή ποσότητα κρέμας μασκαρπόνε στο τσέρκι, στη συνέχεια βάζουμε χοντρά σπασμένα μπισκότα, έπειτα καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε.

 

 Τέλος, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη με το σύρμα και κάνουμε με κορνέ ζαχαροπλαστικής σχέδια πάνω στην τελευταία στρώση κρέμας. Τοποθετούμε τις φράουλες και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

 

Κορμός σοκολάτας

 

Υλικά

250 γρ. βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)

100 γρ. γάλα

5 κουτ. της σούπας ζάχαρη άχνη

5 κουτ. της σούπας κακάο

2 κουτ. της σούπας ινδοκάρυδο

1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι-μπερ

1 βανίλια

1 κουταλιά της σούπας ινδοκάρυδο (πασπάλισμα)

 

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα μας τα υλικά, εκτός από τα μπισκότα, σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας με ένα κουτάλι και κατόπιν με τα χέρια μας, ώστε να ενσωματωθούν καλά. Σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια μας και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε πλαστική μεμβράνη σε μια φόρμα για κέικ, αφήνοντας περιθώριο και από τις δύο πλευρές στο πλάι. Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και κατόπιν αδειάζουμε μέσα το μείγμα μας. Σκεπάζουμε καλά και τοποθετούμε στην κατάψυξη. Μόλις παγώσει, το βγάζουμε από το σκεύος, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

 

Πηγή: Coffe&Brunch Magazine