Puro Fairtrade: Βιολογικός καφές με άρωμα Ελλάδας

Puro Fairtrade: Βιολογικός καφές με άρωμα Ελλάδας

Μέσα σε 15 χρόνια, ο Puro Fairtrade της ελληνικής εταιρείας Coffee Planet κατάφερε να καθιερωθεί ως το συνώνυμο του βιολογικού καφέ στη χώρα μας, σε μια εποχή στην οποία η έννοια της βιολογικής καλλιέργειας έχει ιδιαίτερη αξία.

 

Από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της, η λέξη «καινοτομία» ήταν βαθιά ριζωμένη στο DNA της εταιρείας. Με όραμα και φιλοσοφία που ξεχώριζε από τον ανταγωνισμό, η Coffee Planet και τα αδέλφια Ποιμενίδη μπορούν πλέον να είναι εξαιρετικά υπερήφανοι για πολλά από αυτά που έχουν καταφέρει, κυρίως όμως για την ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων καφέ βιολογικής καλλιέργειας, πιστοποιημένων από τη διεθνή οργάνωση Fairtrade®*. Κι αυτό γιατί η ομάδα της Coffee Planet πίστεψε και επένδυσε στο κομμάτι των βιολογικών και της κοινωνικής ευθύνης πολύ πριν αρχίσουν οι υπόλοιποι να τα «αγγίζουν».

 

Η ναυαρχίδα της Coffee Planet στο εν λόγω κομμάτι είναι ο Fairtrade καφές Puro. Το concept του καφέ Puro Fairtrade δημιουργήθηκε το 2005 με σεβασμό στις αξίες που διέπουν το δίκαιο εμπόριο, με απεριόριστη αγάπη για το περιβάλλον και με πρόθεση να αφήνει το σωστό αποτύπωμα σε κάθε βήμα στο μονοπάτι του καλού και κυρίως ποιοτικού καφέ.

 

 

Κοινωνική συνείδηση

 

Η Puro, από τη δημιουργία της, ήταν από τους πρώτους σε παγκόσμια κλίμακα που αναγνώρισαν την αναγκαιότητα του Fairtrade σε όλη την γκάμα των προϊόντων τους. Με περηφάνια και αποφασιστικότητα, φροντίζει να αγοράζει όλους τους κόκκους καφέ υπεύθυνα και πιστοποιημένα, Fairtrade. Πέραν αυτού όμως, η Puro έγινε το 73o μέλος στον συνεταιρισμό Fairtrade Cocrebistol στην Ονδούρα δημιουργώντας τη δική της φυτεία καφέ Finca De Puro Café.

 

Ως brand, συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα της World Land Trust, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την επιτήρηση του Sir David Attenborough, που έχει ως σκοπό την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας, εισφέροντας για την υλοποίησή του χρήματα από τις πωλήσεις των προϊόντων Puro. Με τα χρήματα αυτά, έως τώρα, έχουν δημιουργηθεί 12 τροπικά δάση Puro Fairtrade σε 8 χώρες παραγωγούς καφέ και έχουν σωθεί πάνω από 449 km2 τροπικών δασών, που προστατεύονται από την παράνομη υλοτομία και τους λαθροκυνηγούς. Το όμορφο σημείο του εν λόγω προγράμματος είναι ότι βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και όλοι μας μπορούμε να γίνουμε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια κάθε φορά που απολαμβάνουμε ένα φλιτζάνι καφέ Puro Fairtrade.

                                                                   

Balanced CO2ffee: Η διαδρομή του καφέ από τη φυτεία στο φλιτζάνι είναι ένα όμορφο ταξίδι, που όμως απελευθερώνει άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Έτσι, από τις αρχές του 2016, ο καφές της Puro έγινε Balanced CO2ffee, διασφαλίζοντας ότι ο άνθρακας που παράγεται από την καλλιέργεια, την επεξεργασία, τη μεταφορά και το καβούρδισμά του αντισταθμίζεται μέσω του προγράμματος REDD+, μιας πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών.

 

                                                                         

*Λίγα λόγια για τη Fairtrade

 

Η Fairtrade είναι μια ανεξάρτητη διεθνής οργάνωση, σκοπός της οποίας είναι η διατήρηση κανόνων δικαίου στο εμπόριο. Εξασφαλίζει ότι οι μικροί καλλιεργητές στις αναπτυσσόμενες χώρες απολαμβάνουν δίκαιες τιμές για τις σοδειές τους, τιμές που να τους δίνουν τη δυνατότητα να ζουν μέσα από τη δουλειά τους, σε αντάλλαγμα της τήρησης από μέρους τους εργατικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων (απαγόρευση εργασίας ανηλίκων, χρήσης εντομοκτόνων κ.τ.λ.). 

 

Η οργάνωση Fairtrade έχει θέσει ως σκοπό της να βοηθήσει ώστε να αναβαθμιστούν οι συνθήκες εργασίας και να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων που εργάζονται στις ανεξάρτητες κοινότητες καλλιέργειας καφέ του αναπτυσσόμενου κόσμου. Ο καφές παράγεται από μικροκαλλιεργητές που είναι διεξοδικοί όσον αφορά τη δουλειά τους και γενικά διαλέγουν τη σοδειά τους με μεγάλο ενδιαφέρον. Καλλιεργούν αφοσιωμένοι στις παραδόσεις τους, μιλούν για τους κόκκους τους, τον τρόπο ζωής και τις οικογένειές τους με ιδιαίτερο πάθος και ενδιαφέρον, που μπορεί να γίνει αντιληπτό σε κάθε φλιτζάνι Puro Fairtrade. 

Η ένδειξη Fairtrade πάνω σε κάθε συσκευασία καφέ εγγυάται ότι οι καλλιεργητές λαμβάνουν μια σταθερή ελάχιστη τιμή για τους κόκκους καφέ. Αυτό τους εξασφαλίζει ένα εισόδημα για να στηρίζουν τις οικογένειές τους και να βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής τους. Επιπλέον, χάρη στις δίκαιες τιμές πώλησης των προϊόντων τους, το περιθώριο που διατηρούν τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα δικά τους σχέδια και, κατ’ επέκταση, να επενδύσουν στο μέλλον τους.

Πηγή: Coffe&Brunch Magazine