Cold brew vs Iced brew

Cold brew vs Iced brew

Δύο κρύοι καφέδες που μπορεί να μοιάζουν όμως είναι εντελώς διαφορετικοί.

 

Κάποιος που δεν γνωρίζει, θα έλεγε ότι τόσο ο Cold brew όσο και ο Iced brew είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Το μόνο που αλλάξει είναι το όνομα και αυτό για το marketing. Όμως δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα μιλάμε για δύο μεθόδους παρασκευής κρύου καφέ φίλτρου που έχουν αρκετές διαφορές.

 

Ο Iced brew είναι ένας απλός κανονικός καφές φίλτρου είτε που χύνεται πάνω σε πάγο είτε του προστίθεται πάγος στη συνέχεια. Μπορεί κανείς να τον φτιάξει με V60, γαλλική πρέσα, chemex ή με όποια άλλη μέθοδο εκχείλησης θελήσει. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι δύσκολο να τον φτιάξετε αρκεί να έχετε καφέ, κάποιο από τα παραπάνω σύνεργα και φυσικά πάγο. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί τόσο με την ποιότητα του πάγου που θα βάλετε όσο και με την ποσότητα. Ο κακός πάγος μπορεί να αλλοιώσει και να καταστρέψει τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ και η μεγάλη ποσότητα να τον νερώσει και να τον κάνει δυσάρεστο. Για να διατηρήσετε τον Iced brew στο ψυγείο καλό θα ήταν να του προσθέσετε λίγη ζάχαρη (10 γραμμάρια για κάθε λίτρο) ώστε να μην γίνει ξινός και χάσει τα χαρακτηριστικά του μετά από λίγες ημέρες. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μείνει στο ψυγείο για αρκετό καιρό. Καλό θα ήταν όχι παραπάνω από τρεις ημέρες.

 

Στην περίπτωση τώρα του Cold brew –έχουμε αναφερθεί εκτενέστερα σε αυτόν σε παλιότερο άρθρο μας – δεν είναι απλώς μια μόδα, είναι, κατά την γνώμη μου, ο καλύτερος κρύος καφές. Κατά την διαδικασία παρασκευής του, ο καφές «μουλιάζει» στο νερό ή εκχειλίζεται αργά με αποτέλεσμα να χάνει όλη την οξύτητα και την πικρία του. Αυτό που παίρνουμε στο φλιτζάνι είναι ένα διαύγειες, απαλό, γλυκό ρόφημα με πλούσια γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά. Το μειονέκτημα του είναι ότι απαιτεί αρκετό χρόνο ώστε να ετοιμαστεί (από 8 έως 12 ώρες, ίσως και παραπάνω) και επιπλέον χρειάζεται περισσότερα γραμμάρια καφέ για αυτό είναι και πιο ακριβός. Μπορεί και αυτός με την σειρά του, να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι τρεις μέρες και χωρίς την προσθήκης ζάχαρης.