Mπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να προσδιορίσει το επίπεδο του ψησίματος; 

Mπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να προσδιορίσει το επίπεδο του ψησίματος; 

Μια  νέα εφαρμογή για smartphone μπορεί να  βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση του καβουρδίσματος ενός καφέ, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.

 

Όπως αναφέρει το Techxplore, η εφαρμογή μόνο για Android είναι έργο ερευνητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Thonburi του King Mongkut της Ταϊλάνδης. Η εφαρμογή λειτουργεί με την ανάλυση εικόνων των κόκκων καφέ, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο βαθιάς μάθησης που βασίζεται σε ένα «συνελικτικό νευρωνικό δίκτυο». Μέσω αυτού, συγκρίνεται το χρώμα των κόκκων με αυτά από ένα σύνολο δεδομένων άλλων εικόνων καβουρδισμένου και πράσινου καφέ. Στη συνέχεια, η εφαρμογή αποκρυπτογραφεί σε ποιες από τις τέσσερις κατηγορίες ανήκει ο καφές:unroast, ανοιχτός, μεσαίος και σκούρος καβουρδισμένος.

 

Για να δημιουργήσουν τη βάση δεδομένων εικόνων τους, οι ερευνητές έλαβαν 1.200 εικόνες για καθεμία από τις τέσσερις κατηγορίες, με καφέδες που καβουρδίστηκαν από το JJ Mall Jatujak. Για το ελαφρύ ψητό, χρησιμοποίησαν ένα Laos Typica Bolaven, ένα Doi Chaang για το μεσαίο και ένα Brazil Cerrado για το σκούρο.

 

Και ενώ τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η εφαρμογή δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει διαφορετικές προελεύσεις, οι οποίες «μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα». Ωστόσο ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα καθώς το σύνολο δεδομένων μεγαλώνει και γίνεται ολοένα και περισσότερο ποικίλο.Ένα άλλο ζήτημα είναι το γεγονός ότι η εφαρμογή χρησιμοποιεί μόνο το εξωτερικό χρώμα του κόκκου καφέ για να καθορίσει το επίπεδο ψησίματος. Αλλά η ανομοιόμορφη ανάπτυξη και/ή το καψάλισμα κατά τη διαδικασία ψησίματος μπορεί να αφήσει την εξωτερική επιφάνεια πιο ψημένη από την εσωτερική, οδηγώντας ενδεχομένως σε ψευδείς ενδείξεις.

 

Ωστόσο, η εφαρμογή έχει πολλά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα για τους roasters. Το να μπορείτε να τραβήξετε γρήγορα μια φωτογραφία του καφέ κατά το ψήσιμο για να προσδιορίσετε με ακρίβεια το επίπεδο ψησίματος είναι ένα πιθανό game-changer στον κλάδο.

 

Πηγή: sprudge.com