COFO22: Βιωσιμότητα και περιβάλλον

COFO22: Βιωσιμότητα και περιβάλλον

Ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με την βιωσιμότητα και το περιβάλλον εκφράστηκαν στο 2ο CoffeeForum.

 

Ένα από τα σημαντικά θέματα που άγγιξε το φετινό Coffee Forum ήταν εκείνο της βιωσιμότητα, της πράσινης ανάπτυξης και τις δράσει εν γένη που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας η κοινότητα της καφεστίασης. Στα πλαίσια αυτά μίλησε η κα. Φιλώ Χατζηδάκη, Sustainability & Corporate Affairs Managerτης εταιρίας Kafea Terra. Αφού αρχικά έκανε μια πολύ σύντομη αναφορά στην ιστορία της εταίρας που εκείνη που στις αρχές της δεκαετίας του 90 έφερε τον illy espresso στην ελληνική αγορά, επικεντρώθηκε στην πράσινη στρατηγική που έχει αναπτύξει εδώ και καιρό τώρα η Kafea Terra. Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι πλέον ο όρος βιοσιμότητα έχει ενταχθεί για τα καλά στην φιλοσοφία τους και όλες οι ενέργειες που γίνονται κινούνται με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του μηδενικού οικολογικού αποτυπώματος. Μάλιστα αναφέρθηκε στις δράσει που έχει αναλάβει η Kafea Terra όπως για παράδειγμα την ανακύκλωση των καψουλών που μαζεύονται σε ειδικές σακούλες από τους καταναλωτές και καταλήγουν στο εργοστάσιο της, στην προμήθεια επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών και μπουκαλιών σε όλο το προσωπικό της καθώς και στα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία αλλά και στην συμμετοχή σε πολλαπλές ενέργειες αναδάσωσης και συγκέντρωσης σκουπιδιών με τη συμμετοχή τόσο των απλών πολιτών όσο και των ανθρώπων της εταιρίας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που η Kafea Terra βραβεύεται κάθε χρόνο για την οικολογική της συνείδηση.

 

 

Στη συνέχεια την σκυτάλη πήρε η κα. Χάρις Μαρκάκη, Customer Experience Director της εταιρίας Polygreen, η οποία μας παρουσίασε το καινοτόμο πρόγραμμα Just go zero coffee. Ένα πρόγραμμα που τρέχει με την συνεργασία των καταστημάτων Everest και επικεντρώνεται στην επεξεργασία των υπολειμμάτων του καφέ. Πιο συγκεκριμένα όλα τα υπολείμματα από καταστήματα Everestσυγκεντρώνονται και καταλήγουν στο εργοστάσιο της Polygreen στα Μέγαρα όπου μέσω της κυκλικής διαχείρισης μετατρέπονται σε λιπάσματα για τις καλλιέργειες αλλά και σε πρώτη ύλη για την κατασκευή επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών καφέ, σουπλά αλλά και άλλων προϊόντων. Με αυτή την ενέργεια μειώνονται σε μεγάλο βαθμό τα απορρίμματα των καφέ και φυσικά το πράσινο τους αποτύπωμα στο περιβάλλον. Στόχος του καινοτόμου προγράμματος, όπως μας ανέφερε η κα Μαρκάκη, είναι ο μηδενισμός των αποβλήτων καφέ, η εκπαίδευση των συνεργατών για μια πιο οικολογική συμπεριφορά, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αλλά και φυσικά η προσέγγιση περισσότερων καφέ και εταιριών καφεστίασης ώστε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.

 

Τέλος, η κα. Έλενα Ανθή, Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρία Ανθής για τον Άνθρωπο και τη Γη, μίλησε για την αναγκαιότητα της πιστοποιημένης λύσης για τη βιομηχανία. Τόνισε ότι τα πιστοποιημένα, ελεγμένα προϊόντα είναι απαραίτητα και αυτά θα πρέπει να προτιμούν οι εταιρίες. Θα πρέπει επίσης να ελέγχουν με μεγάλη προσοχή τι είναι αυτό που εισάγουν. Μάλιστα έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σχετικά με τα χάρτινα ποτήρια και πως μπορεί κανείς να καταλάβει αν όντως τηρούν τα κριτήρια πιστοποίησης, κινώντας το πότο. Ακάμα αναφέρθηκε και στις κομποστοποιήσιμες κάψουλες καφέ που προσφέρουν ως λύση μεσώ της εταιρίας τους. Χαρακτηριστικά είπε ότι «τα σκουπίδια δεν είναι απλώς σκουπίδια, αλλά ένα χρήσιμος πόρος που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Και εμείς μέσα από την εταιρίας μας, προσπαθούμε να κλείνουμε τον κύκλο στο έδαφος».