Τα οφέλη του καφέ στο μπρίκι για την υγεία

Τα οφέλη του καφέ στο μπρίκι για την υγεία

Η παρασκευή του αργή, το άρωμα του σαγηνευτικό, ο τρόπος σερβιρίσματος του παραδοσιακός και τα ωφέλη του στην ανθρώπινη υγεία πολλά, ο καφές στο μπρίκι, ο γνωστός ελληνικός, είναι από τους καλύτερος στον κόσμο σύμφωνα με τις έρευνες.

 

Η κατανάλωση καφέ, πάντα με μέτρο, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Μεταξύ άλλων, έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στην τόνωση του μεταβολισμού, στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εμφάνισης διαβήτη, στον περιορισμό της αρτηριακής πίεσης, ακόμη και του κινδύνου ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ή ο Πάρκινσον. Ποιος όμως είναι ο πιο υγιεινός; Οι περισσότεροι ίσως να νομίζετε ότι ο espresso ή ο καφές φίλτρου προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, όμως συμφώνα με έρευενες αυτός που το πετυχαίνει είναι ο καφές στο μπρίκι.  Σύμφωνα με μελέτη της Vascular Medicine, ο καφές που καταναλώνεται στην Ικαρία, γνωστή για τη μακροζωία και την καλή υγεία των κατοίκων της, παρασκευάζεται με έναν τρόπο που έχει ισχυρά οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

 

Τα οφέλη του καφέ στο μπρίκι στην υγεία

 

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος παρασκευής καφέ στην Αμερική είναι η χρήση μιας μεθόδου παρασκευής με φίλτρο. Οι Ικαριώτες όμως φτιάχνουν τον καφέ τους, βράζοντας τον. Σύμφωνα με τη μελέτη, η μέθοδος βρασμού είναι πιο αποτελεσματική στη διατήρηση των πολυφαινολών, ή αντιοξειδωτικών, που βρίσκονται στον καφέ, ενώ μια μέθοδος φιλτραρίσματος απομακρύνει πολλές εξ αυτών.

 

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κυρίως ελληνικό καφέ σε καθημερινή βάση, είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία, πράγμα που σημαίνει ότι ο “μανδύας” της καρδιάς και τα αιμοφόρα αγγεία τους ήταν σε καλύτερη κατάσταση από αυτούς που κατανάλωναν άλλα είδη καφέ.

 

Ένας πιθανός κίνδυνος για όσους καταναλώνουν το ρόφημα, γενικά, είναι το γεγονός ότι η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υψηλής αρτηριακής πίεσης. Όσοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν πίεση, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να καταναλώσουν ελληνικό καφέ, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης των τιμών της. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι εκτός από περισσότερα συμπυκνωμένα αντιοξειδωτικά, ο εν λόγω καφές έχει λιγότερη καφεΐνη.

 

Θα πρέπει συνεπώς να γνωρίζετε πως τα οφέλη του καφέ στην υγεία, συνδέονται άρρηκτα με τον τρόπο παρασκευής του. Για παράδειγμα, η κατανάλωση σκέτου ελληνικού καφέ έχει  σαφώς καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με το να προσθέσετε σε αυτόν ζάχαρη ή άλλα συστατικά. Επί της ουσίας, η πλειονότητα των ζητημάτων υγείας που σχετίζονται με τον καφέ έχουν μικρότερη σχέση με το είδος του, και μεγαλύτερη με τα στοιχεία που προσθέτετε.

 

Μπορείτε λοιπόν να συνεχίσετε άφοβα να απολαμβάνετε τον καφέ σας, αρκεί να προσέχετε τι βάζετε σε αυτόν. Και αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα από τα πιο υγιεινά είδη καφέ στον κόσμο, μπορείτε να στραφείτε στον ελληνικό.