Θα μπορούσε ο καφές να παραχθεί από κάποιο βότανο;

Θα μπορούσε ο καφές να παραχθεί από κάποιο βότανο;

Ένα βίεντο που έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτει ότι ένα βότανο που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον καφέ, μπορεί να τον αντικαταστήσει και να δώσει ένα παρόμοιο ρόφημα.

 

Στο μυαλό όλων μας ο καφές είναι συνδυασμένος άρρηκτα με αυτούς τους όμορφους, καλοκαβουρδισμένους κόκκους που προέρχονται από τα κεράσια του καφέ. Θα μπορούσε όμως αυτό το αγαπημένο ρόφημα να προέλθει από αλλού, όπως από σπόρους ροδάκινου ή ακόμα και κερασιού; Πώς θα σας φαινόταν εάν βγαίνατε στον κήπο του σπιτιού σας και εντοπίζατε σπόρους που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν εν μέρει τους κλασικούς κόκκους καφέ;

 

Tην τελευταία περίοδο στα social media έχει γίνει γνωστό το προφίλ της Nikole Nelson (γνωστή ως @blackforager στο Instagram και @alexisnikole στο Tiktok). Στο πιο πρόσφατο βίντεο που ανήρτησε η Nelson, εμφανίζεται να αναζητά βρώσιμα προϊόντα στην αυλή της και τελικά εντοπίζει μια εναλλακτική λύση, ένα σπόρο με ελαφριά ποσότητα καφεΐνης.

 

Στο οπτικοακουστικό υλικό που μοιράστηκε με τους σχεδόν 5 εκατομμύρια ακολούθους της η Νelson εμφανίζεται στην αυλή της να εντοπίζει έναν καρπό που παραπέμπει σε καφέ, το cleaver plant, γνωστό επιστημονικά ως Galium aparine. Το φυτό ανήκει στην οικογένεια Rubiaceae, στην οποία σύμφωνα με τη Nelson ανήκει και ο καφές. Ένα αντίστοιχο βότανο πιστεύεται ότι υπάρχει στη νοτιοδυτική Ασία, αλλά πλέον θεωρείται εγγενές είδος στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Σε γενικές γραμμές πλέον βρίσκεται παντού.

 

Αφού μαζεύει τους σπόρους του φυτού, που παραπέμπουν σε “μικρά πομ-πον” με ελάχιστη ποσότητα καφεΐνης, η Nelson τους ψήνει τ σε ένα τηγάνι «μέχρι να μυρίσουν λίγο σαν καφές». Εν συνεχεία, τρίβει με γουδί τους σπόρους, τους μουλιάζει με τη βοήθεια ενός κόσκινου.  Το αποτέλεσμα είναι μια ελαφριά, χρυσαφένια παρασκευή που μυρίζει πολύ σαν στιγμιαίος καφές. Έχει ωραία γεύση όπως ο καφές, αλλά όχι πικρές νότες, σύμφωνα με την Nelson.