Ο στιγμιαίος καφές, από το παρελθόν στην πιο σύγχρονη μορφή

Ο στιγμιαίος καφές, από το παρελθόν στην πιο σύγχρονη μορφή

Ιnstant Coffee: Ένας καφές που μας παραπέμπει στο παρελθόν, πίσω στην δεκαετία του ’70. Και μπορεί ο στιγμιαίος καφές να μην απολαμβάνει πλέον τον ίδιο σεβασμό με τον brewed, έχει ωστόσο μια πολύ μακρά ιστορία.

 

Σύμφωνα με το The Spruce Eats, διάφορες εκδοχές του ροφήματος χρονολογούνται ήδη από το 1700 στη Βρετανία, αλλά μόλις το 1910 άρχισε να πωλείται εμπορικά. Αυτός ο εύκολος στην παρασκευή καφές, ανέβασε τη δημοτικότητά του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και καταναλώθηκε μαζικά από τα νοικοκυριά τη μεταπολεμική περίοδο. Περί τα 1990 ο instant coffee άρχισε να “χάνει έδαφος” στις ΗΠΑ, όταν άρχισαν να εμφανίζονται στο προσκήνιο εξελιγμένες μηχανές οικιακού καφέ και coffee shops. Στις μέρες μας, ο στιγμιαίος καφές θεωρείται συχνά ένα φθηνό, κακής γεύσης, ακόμη και «ψεύτικο» ρόφημα.

 

Στην πραγματικότητα τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν ισχύει. Ο στιγμιαίος, ξεκινά έχοντας ως “βάση” ό,τι και οι άλλοι καφέδες, τους κόκκους που έχουν αλεσθεί και παρασκευαστεί. Η διαφορά είναι ότι το νερό αφαιρείται μετά τη διαδικασία παρασκευής, παράγοντας τη γνωστή ξηρή σκόνη ή τους κρυστάλλους του στιγμιαίου καφέ. Ποιο είναι όμως το κατάλληλο είδος κόκκου για την παρασκευή instant coffee;

 

Δύο τύποι κόκκων καφέ χρησιμοποιούνται πιο συχνά για την παρασκευή καφέ: Arabica και Robusta. O Arabica είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος κόκκος, με πιο γλυκιά γεύση και απαλό φινίρισμα. Ο Robusta είναι ισχυρότερος και λιγότερο ακριβός από τον Arabica, διακρίνεται για τις πικρές του νότες και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Όταν παρασκευάζεται ο στιγμιαίος, χάνεται αρκετή ποσότητα καφέ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, επομένως ένας φθηνότερος κόκκος, όπως ο Robusta, είναι σημαντικός για τον παρασκευαστή, σύμφωνα με το Coffee Magazine. Και όπως σημειώνει το Taste of Home, η πιο δυνατή, πιο πικρή γεύση των κόκκων Robusta είναι ιδανική για στιγμιαίο καφέ.

 

Όσον αφορά τη γεύση, οι κατασκευαστές τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει θαύματα. Όπως αναφέρει το Good Housekeeping, μερικοί από τους καλύτερους στιγμιαίους καφέδες είναι οι: The Daily της Joe Coffee, o βιολογικός Fair Trade Freeze Dried Organic Coffee της Café Altura, ο Instant Medium Roast των Starbucks και ο Clásico Dark Roast Instant της Nescafé. Οι στιγμιαίοι καφέδες νέας γενιάς εκτός από εξαιρετική γεύση, παρέχουν ευκολία στον χρήστη καθώς πλέον συσκευάζονται σε πολλές εκδοχές, όπως ατομικά φακελάκια, σακουλάκια και ακόμη και φακελάκια του τσαγιού — συσκευασία ιδανική για ταξίδια.

 

Πηγή: tasting table.com