Eμποδίζει o καφές την ανάπτυξη του παιδιού;

Eμποδίζει o καφές την ανάπτυξη του παιδιού;

Προσπαθήσατε ποτέ ως παιδί να πιείτε μια γουλιά από τον πρωινό καφέ των γονιών σας; Εάν ναι, μήπως οι γονείς σας σας απέτρεψαν λέγοντας ότι «δεν μπορείς να το πιείς αυτό! Θα εμποδίσει την ανάπτυξή σου».  Αλήθεια πόσο τελικά αληθεύει αυτός ο “αστικός μύθος”;

 

«Η καφεΐνη δεν επηρεάζει την ανάπτυξη», αναφέρουν ρητά οι παιδίατροι.  Ο παιδίατρος – ενδοκρινολόγος Roy Kim, MD δηλώνει πως  «η καφεΐνη δεν επηρεάζει ουσιαστικά το ύψος του παιδιού». Παρά το γεγονός ότι η επιστήμη ξεκαθαρίζει ότι ο καφές δεν εμποδίζει τα παιδιά να ψηλώσουν θα πρέπει να έχετε υπόψη σας μια σειρά ενδεχόμενων επιπτώσεων της καφεΐνης στην υγεία τους και τι μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την ανάπτυξή τους.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει καμία επιστημονική ιατρική απόδειξη ότι ο καφές, ειδικότερα, ή η καφεΐνη, γενικά, εμποδίζουν την ανάπτυξη. Και κανείς δεν φαίνεται να είναι σίγουρος από πού προήλθε αυτή η πεποίθηση. Θα μπορούσε όμως να επηρεάσει έμμεσα την ανάπτυξη; Σύμφωνα με τον  Δρ. Kim η καφεΐνη λειτουργεί ως κατασταλτικό της όρεξης. «Τα διεγερτικά έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνουν λίγο την όρεξη και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν καφεΐνη μπορεί να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις που σχετίζονται με το βάρος, όπως ο διαβήτης τύπου Β». Παρόλ’ αυτά «κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού».

 

Μια ακόμη πεποίθηση είναι πως η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει το βάρος του βρέφους που γεννιέται. Μερικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι μητέρες που είναι έγκυοι και καταναλώνουν καφεΐνη γεννούν μωρά με λιγότερο βάρος ή πρόωρα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων πάντως, η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης δεν αποτελεί σοβαρό παράγοντα αποβολής ή πρόωρου τοκετού.

 

Πώς ο καφές επηρεάζει πραγματικά τα παιδιά

Αν και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν παρέχει μέχρι σήμερα συγκεκριμένες και επίσημες οδηγίες για τα παιδιά και την κατανάλωση της καφεΐνης, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής λέει ότι καμία ποσότητα καφεΐνης δεν είναι αποδεδειγμένα ασφαλής. «Υπάρχουν πολλές πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των ανηλίκων εξαιτίας της καφεΐνης», λέει ο Δρ Κιμ. Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο ο καφές στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει:

Μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Ανησυχία.

Διαταραγμένο ύπνο.

Πονοκέφαλο.

Υψηλή πίεση.

Κατήφεια.

Κούραση ή υπερκινητικότητα.

Επιληπτικές κρίσεις.

Στομαχικές διαταραχές.

 

Υπάρχει και μια άλλη ανησυχία για την υγεία που αφορά τα ροφήματα με καφεΐνη: «Τα ενεργειακά ποτά συχνά είναι γεμάτα ζάχαρη, επομένως η κατανάλωσή τους συνδέεται άμεσα με την αύξηση του σωματικού βάρους και την παχυσαρκία», προειδοποιεί ο Δρ. Κιμ.