Γιατί δεν πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά τον καφέ

Γιατί δεν πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά τον καφέ

Θεωρητικά, είναι απαραίτητο να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά τον καφέ για να αποφύγετε τους λεκέδες και άλλες παθήσεις των δοντιών, ωστόσο, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, το βούρτσισμά τους αμέσως μετά την κατανάλωση του ροφήματος δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

 

H οδοντίατρος Dr. Sharon Huang, DDS, από το Les Belles NYC, παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτό το ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων του χρόνου που πρέπει να περιμένετε πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας, πώς να “φρεσκάρετε” το στόμα σας ενώ περιμένετε και γενικές βέλτιστες πρακτικές στοματικής υγείας για όσους πίνουν καφέ. «Τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα οξέος—όπως ο καφές— αφαλατώνουν τα δόντια ή μαλακώνουν το σμάλτο των δοντιών σας», εξηγεί η Δρ Huang. «Το να ασχοληθείτε με τα δόντια σας αμέσως μετά, βουρτσίζοντάς τα ή χρήσιμοποιώντας οδοντικό νήμα ενώ το σμάλτο είναι μαλακό, μπορεί να καταστρέψει τα δόντια, να προκαλέσει ευαισθησία ή να δημιουργήσει σημεία που μπορεί να οδηγήσουν σε τερηδόνα». Η Δρ Huang συμβουλεύει να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά έως μία ώρα. «Μετά το όριο των 30 λεπτών, το σμάλτο σας έχει σκληρύνει και δεν θα αφαιρεθεί με το βούρτσισμα», λέει.

 

Εάν τα 30-60 λεπτά σας φαίνονται πολλά, ο οδοντίατρος αναφέρει ότι μπορείτε να ξεπλύνετε το στόμα σας αμέσως μετά την κατανάλωση καφέ με νερό σε θερμοκρασία δωματίου για να το “φρεσκάρετε”. Η ίδια προτείνει επίσης να μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη κατά τη διάρκεια αυτών των 30-60 λεπτών μετά την κατανάλωση καφέ (ή οποιουδήποτε άλλου όξινου τροφίμου ή ποτού) για να αυξήσετε τη ροή του σάλιου στο στόμα σας και να ξεπλύνετε το οξύ. Η χρήση στοματικού διαλύματος που δεν περιέχει αλκοόλ είναι επίσης αποδεκτή. Έχοντας όλα αυτά κατά νου, η ιδανική ώρα για να βουρτσίσετε τα δόντια σας είναι αφού ξυπνήσετε και πριν πιείτε το πρωινό σας φλιτζάνι καφέ. Η Δρ Huang εξηγεί ότι το ρόφημα μπορεί να δημιουργήσει λεκέδες στα δόντια σας, κάνοντάς τα να φαίνονται πιο σκούρα. Το βούρτσισμα πριν την κατανάλωση καφέ βοηθά να απαλλαγείτε από την πλάκα και τα βακτήρια που συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Διατηρήστε μια ρουτίνα στοματικής υγείας

Σύμφωνα με την Δρ Huang, η καλύτερη ρουτίνα στοματικής υγείας για όλους, αλλά ιδιαίτερα για όσους πίνουν καφέ, βασίζεται σε τέσσερα βασικά βήματα που πρέπει να γίνονται καθημερινά και με συγκεκριμένη σειρά. Αρχικά, ξεκινήστε με το νήμα και μετά βουρτσίστε τα δόντια σας (κάντε αυτό το βήμα πρωί και βράδυ, ιδανικά με μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα). Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια ξύστρα γλώσσας για να αφαιρέσετε τα βακτήρια από τη γλώσσα. Και τέλος, ολοκληρώστε με στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα. «Τα πιο σημαντικά αντικείμενα είναι το καθημερινό οδοντικό νήμα και το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα», λέει η οδοντίατρος. «Είναι απαραίτητα για την αφαίρεση της πλάκας και των υπολειμμάτων από τον καφέ ή οποιοδήποτε ποτό ή φαγητό, καθώς και της φυσικής συσσώρευσης βακτηρίων». Η προσθήκη στοματικού διαλύματος στη ρουτίνα στοματικής σας φροντίδας είναι επίσης μια καλή ιδέα. «Ένα στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω απομάκρυνση των βακτηρίων, της πλάκας και των υπολειμμάτων, καθώς και να διατηρήσει την αναπνοή σας φρέσκια». Η εφαρμογή αυτής της ρουτίνας στοματικής υγιεινής με “θρησκευτική ευλάβεια”  όχι μόνο διατηρεί χαμηλά τη συσσώρευση βακτηρίων στο στόμα, αλλά αποτρέπει επίσης και τη δημιουργία λεκέδων καφέ στα δόντια. «Οι επιφανειακοί λεκέδες προσκολλώνται στην επιφάνεια πριν περάσουν στα βαθύτερα στρώματα των δοντιών για να γίνουν βαθιές κηλίδες», λέει η Δρ Huang.

 

Καθαρισμός δύο φορές το χρόνο

Για την πρόληψη των λεκέδων και τη γενική στοματική υγεία, ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών δύο φορές το χρόνο είναι επίσης σημαντικός. “Ο οδοντίατρός σας έχει ισχυρά εργαλεία για να αφαιρέσει τους επιφανειακούς λεκέδες πριν αρχίσουν να μεταναστεύουν στα βαθύτερα στρώματα των δοντιών”, λέει η οδοντίατρος.

 

Χρησιμοποιήστε λευκαντική οδοντόκρεμα

Η λευκαντική οδοντόκρεμα είναι ένας άλλος τρόπος που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των λεκέδων και είναι μια στρατηγική που συνιστά η Δρ Huang εάν τα δόντια σας μπορούν να την ανεχθούν χωρίς να εμφανίσουν αυξημένη ευαισθησία. «Συνιστώ πάντα να εναλλάσσετε μια λευκαντική οδοντόκρεμα με μια οδοντόκρεμα σχεδιασμένη για ευαίσθητα δόντια για να μειώσετε την ευαισθησία», λέει. Προτείνει επίσης επαγγελματική λεύκανση δοντιών κάθε χρόνο και χρήση θεραπειών με ταινίες λεύκανσης για συντήρηση.

 

Δοκιμάστε το λάδι καρύδας

Ως μπόνους βήμα, η Δρ Χουάνγκ προτείνει τις πλύσεις με λάδι καρύδας, μια πρακτική της Αγιουρβέδα που μπορεί να βοηθήσει τα δόντια να διατηρηθούν καθαρά και λευκά με φυσικό τρόπο. «Το λάδι καρύδας περιέχει βιταμίνη A, D, E και K [και] έχει φυσικές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες», λέει. «Θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της πλάκας και της ουλίτιδας” προσθέτει η οδοντίατρος. Για να εξασκηθείτε στις πλύσεις λαδιού, κάντε πλύση με βιολογικό λάδι καρύδας στο στόμα σας για 20 λεπτά την ημέρα. Προειδοποίηση: Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να το συνηθίσετε. Έτσι, εάν είστε νέοι σε αυτήν την πρακτική, η Δρ Huang συνιστά να ξεκινάτε με πέντε λεπτά την ημέρα και να συνεχίσετε μέχρι να φθάσετε τα 20 λεπτά.