Ένα επιστημονικό “trick” για να μεταβολήσεις πιο εύκολα την καφεΐνη

Ένα επιστημονικό “trick” για να μεταβολήσεις πιο εύκολα την καφεΐνη

Ποιά είναι η τροφή που μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ευκολότερα, εάν έχετε πιει τον καφέ σας αργά; 

 

Η κατανάλωση του καφέ είναι μια αγαπημένη πρωινή απόλαυση προκειμένου να ξεκινήσουμε τη μέρα μας γεμάτοι ενέργεια και όρεξη για δουλειά. Όταν όμως έρχεται το απόγευμα, η κατάσταση περιπλέκεται… Κι αυτό διότι συχνά λαχταράμε να καταναλώσουμε ένα φλιτζάνι του αγαπημένου μας ροφήματος, πλην όμως μας προβληματίζει το γεγονός ότι ενδεχομένως να μείνουμε άυπνοι μέχρι αργά τη νύχτα.

 

Το να μην μπορούμε να κοιμηθούμε εύκολα το βράδυ, εκτός από τον εκνευρισμό που μας προκαλεί, μπορεί να βλάψει και την υγεία μας.  Σκεφτείτε τα πρωινά που έτυχε να ξυπνήσετε έπειτα από έναν κακό ύπνο ή και χωρίς να έχετε κοιμηθεί καθόλου. Οι “μπαταρίες” μας πέφτουν γρήγορα, ενώ δεν έχουμε τη διαύγεια να εκτελέσουμε εύκολα τα καθημερινά μας καθήκοντα στη δουλειά. Κάποιες φορές η αδυναμία μας αυτή συνοδεύεται με τρέμουλο ή ακόμη και με αρρυθμίες, ένα “καμπανάκι” που μας χτυπά ο οργανισμός μας, με την προειδοποίηση ότι έχουμε ανάγκη από ύπνο.

 

Εάν ο λόγος για τον οποίο μπορεί να υποφέρετε από αϋπνία είναι το γεγονός ότι καταναλώσατε αργά τον καφέ σας, τότε σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχει λύση. Όπως επισημαίνει το Longevity, ο ανήσυχος ύπνος (ή η αϋπνία) μπορεί να προκληθεί από την καφεΐνη που παραμένει στον οργανισμό μας, ακόμη και εάν ο τελευταίος καφές που καταναλώσαμε ήταν στις 2.00 το μεσημέρι. Ενδεικτικά το 50% ενός καφέ που καταναλώνεται στις 2:00 μ.μ. εξακολουθεί να περνάει από το σώμα μας ακόμη και οκτώ ώρες αργότερα.

 

Έτσι, αντί να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης μετά τις 11:00 π.μ., μπορείτε να ακολουθήσετε μια εναλλακτική οδό. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, ωστόσο αυτή η εναλλακτική λύση είναι το μπρόκολο. Ως φαίνεται, η κατανάλωση μπρόκολου βοηθά το σώμα να μεταβολίσει την καφεΐνη γρηγορότερα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Drug Metabolism, το μπρόκολο επάγει τα ένζυμα του κυτοχρώματος P450 στο ήπαρ, τα οποία βοηθούν στο μεταβολισμό των μορίων καφεΐνης.

 

Το ερώτημα που γεννάται είναι πόση ποσότητα μπρόκολου θα χρειαστεί να καταναλώσετε για να μειώσετε την καφεΐνη; Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περί τα 500 γραμ. μπρόκολου για έξι ημέρες, πριν τους χορηγηθεί την έβδομη ένα δισκίο 100 mg καφεΐνης. Έτσι, βάσει υπολογισμών, μπορεί να χρειαστεί περί το ένα κιλό του λαχανικού για να διαπιστώσετε αυτό που η μελέτη αποκαλεί «σημαντικό» αντίκτυπο στον μεταβολισμό της καφεΐνης.

 

Αν πάλι το μπρόκολο δεν σας αρέσει, μια πιο πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε παρόμοια αποτελέσματα για όλα τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το χρένο, το μπροκολίνι, η γογγυλοκράμβη, η κράμβη, το Μποκ Τσόϊ, το λάχανο, η λαχανίδια, τα γογγύλια, η ρόκα, το ραπανάκι , το λευκό ραπανάκι και το wasabi.