Πώς και γιατί να καθαρίσετε σωστά την καφετιέρα σας

Πώς και γιατί να καθαρίσετε σωστά την καφετιέρα σας

Όπως κάθε μηχανή, έτσι και οι καφετιέρες χρειάζονται καθαρισμό και συντήρηση, προκειμένου να έχετε πάντα ένα τέλειο φλιτζάνι καφέ.

 

Η παρασκευή και η κατανάλωση του καφέ σε καθημερινή βάση αποτελεί για πολλούς από εμάς μια ολόκληρη ιεροτελεστία. Συχνά κάνουμε διαλείμματα ακόμη και κατά τη διάρκεια της εργασίας μας για να απολαύσουμε ξέγνοιαστοι -έστω και για λίγο – αυτή τη γευστική εμπειρία, πίνοντας Espressos, Macchiatos, Lattes και Cappuccinos που παρασκευάζονται… με αγάπη από υπερσύγχρονες καφετιέρες και gadgets καφέ.

 

Όμως, όπως κάθε μηχανή, έτσι και οι καφετιέρες χρειάζονται συντήρηση και αυτό συνεπάγεται τακτικό καθαρισμό, που είναι απαραίτητος για μια σειρά λόγων. Ο καφές αφήνει υπολείμματα και η συσσώρευση μετάλλων αποτελεί “καταφύγιο” για βακτήρια, μύκητες και μούχλα. Η συσσώρευση υπολειμμάτων, εκτός από το ότι είναι ανθυγιεινή, καθιστά τον καφέ σας πικρό και συχνά μη πόσιμο. Επίσης είναι πιθανό να φράξουν τη μηχανή σας και τελικά να την καταστήσουν άχρηστη.

 

Πώς να καθαρίσετε την καφετιέρα

Ένας παραδοσιακός τρόπος για να καθαρίσετε μια καφετιέρα απαιτεί να την ξεπλύνετε με διάλυμα νερού και ξιδιού. Ωστόσο, κάποιοι διαπιστώνουν ότι μετά από αυτόν τον καθαρισμό, τα πρώτα φλιτζάνια του καφέ που παράγονται έχουν άσχημη γεύση και μυρωδιά. Μια καλύτερη επιλογή καθαρισμού εν τέλει είναι τα δισκία καθαρισμού οδοντοστοιχιών. Τα δισκία οδοντοστοιχίας χρησιμοποιούν τις αντιβακτηριακές και αλκαλοποιητικές ιδιότητες του διττανθρακικού νατρίου, του κύριου συστατικού της μαγειρικής σόδας, ενός αποδεδειγμένα καλού καθαριστικού για το σπίτι. Ο αφρισμός που δημιουργούν οι ταμπλέτες, επί της ουσίας τρίβει και καθαρίζει επαρκώς το μηχάνημα, εισχωρώντας σε δυσπρόσιτα σημεία του.

 

Οι ειδικοί εισηγούνται να καθαρίζετε την καφετιέρα σας κάθε τρεις έως έξι μήνες, ανάλογα με το πόσο συχνά τη χρησιμοποιείτε.